Vojvodina mora imati svoju policiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 18. 06. 2015. | Komentara: 0

Vojvodina mora imati svoju policiju

NOVI SAD - Vojvodina mora da ima svoju policiju i da se zna ko je odgovoran za nasilje koje se dešava. Kriminalitet se može smanjiti, ima načina, policija nije jedina koja na to može uticati, ali je ključna, ukazao je potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović.

LSV

Gostujući na televiziji Panonija, on je istakao da je LSV oduvek insistirala na vojvođanskoj policiji jer činjenični podaci govore da je najveća bezbednost bila upravo tada, od 1974. do 1988. kada je zabeležen najveći broj otkrivenih i procesuiranih krivičnih dela u državi. Dodao je da je loše što lokalna samouprava i pokrajina nemaju kontrolu nad radom policije i kao jedan primer naveo ponovno čekanje u redovima za dokumenta u Novom Sadu.

- Dok sam ja bio predsednik Skupštine grada Novog Sada, mi smo, u dogovoru sa Policijskom upravom, uspeli da nekako prebrodimo taj problem. Ali, više od toga nismo mogli učiniti, jer lokalna samouprava nema nadležnosti da radi na tome – istakao je Jovanović.

Govoreći o sve češćem nasilju među mladima, on je napomenuo da sada treba raditi na rešavanju ovog problema, što je, kako je podsetio, pre desetak dana, kao građanin, i zatražio od ministra prosvete Srđana Verbića.

- Kao zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje redovno sam informisan o problemima koji se javljaju u školama, pa i o pitanjima vezanim za bezbednost. Ministru sam predložio: napišite zakon koji će se zvati o bezbednosti učenika, đaka koji će regulisati sve zakonske odredbe koje se tiču bezbednosti učenika. Ako ne može da se izglasa zakon, onda da se organizujemo da se za 2015-2016. školsku godinu obezbedi svim đacima u Srbiji pancir, a za starije učenike šlem. Pa ako ih već ne možemo zaštititi zakonskim i pravnim merama, ajde onda da im damo da idu u pancirima, da nam deca ne stradaju – napomenuo je Jovanović i istakao da odgovor još nije dobio, ali mu se nada.

Sve vojvođansko je tabu

Aleksandar Jovanović je istakao da će predstojeći lokalni i pokrajinski izbori pogodovati Vojvodini, jer su odvojeni od republičkih, pa će građani i građanke moći da se uvere šta koja stranka predviđa da učini povodom njihovog boljeg života i položaja Vojvodine. Kako je istakao, mnoge stranke su menjale svoje programe, a LSV je već 25 godina istrajna i zalaže se za iste stvari - izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, izvorne prihode, imovinu i sve to zagarantovano Ustavom. Ocenio je da je AP Vojvodina danas na najnižoj i najponiženijoj tački. Kako je rekao, ugašena je Elektrovojvodina, prethodno je Naftagas poklonjen Rusima, putna mreža nije više u nadležnosti Vojvodine, kao ni železnička, a ako i vojvođanska zemlja ode strancima ništa nam neće ostati. Jovanović je dodao da se LSV ne protivi da stranci ulažu u našu zemlju, ali da traži poštovanje zakona koji će za sve biti isti.

- Sve sa prefiksom Vojvodina i vojvođanski je tabu i sad ćemo imati situaciju da ćemo od Beograda morati tražiti saglasnost za upotrebu reči Vojvodina za sportsko udruženje, otprilike. Da li će se sad Fudbalski klub Vojvodina zvati Fudbalski klub širi Beograd? – upitao je potpredsednik LSV.

Kada su u pitanju najave smanjenja broja poslanika, on je naglasio da broj nije važan, već način na koji se oni biraju. Kako je naglasio, u parlamentu sede neki poslanici koji nemaju nikakvu odgovornost, a slična je situacija i u lokalnim skupštinama.
- Kada poslanik ili odbornik nema nikakvu odgovornost, onda on lako menja stranke, kupuju ih oni koji su na vlasti i sve postaje neka pijaca. Za nas je neprihvatljivo i to što dve trećina opština u Srbiji nema svog predstavnika u Skupštii Srbije – naglasio je Jovanović.

Kada je u pitanju novosadska skupština, on je istakao da u njoj nema dovoljne agilnosti, a da je vlast inertna.

(BILSV, 18.06.2015)



Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.

Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani moraju da imaju ispravnu pijaću vodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, posle nestanka električne energije u nekoliko susednih zemalja, da „Srbija mora da ima struju“. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook