Vojvodina se kao autonomna pokrajina priključila Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 31. 07. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina se kao autonomna pokrajina priključila Srbiji

NOVI SAD, 31. jul - Pre 68 godina, 30-31. jula 1945. godine, voljom svojih naroda Vojvodina je konstituisana kao autonomna pokrajina i kao takva odlučila da se priključi federalnoj Srbiji. Izjave predstavnika Skupštine izaslanika naroda Vojvodine - Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja bile su zvanične i štampane uz Odluku Skupštine u Službenom listu Vojvodine, čime su dobile pravnu snagu.

bogaroski

Vojvođanska autonomija je, kao i Evropska unija, izrasla iz vrednosnog sistema zasnovanog na antifašizmu i zato je za LSV i bilo važno da ovaj datum i ove činjenice daju suštinski sadržaj Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.

Sa druge strane, protivnici vojvođanske autonomije treba da budu svesni da se ona ne može ukidati voljom jednog naroda, niti se može osporavati odluka donesena na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine o formiranju njene autonomije, a da se ne ospori i sama državnost Republike Srbije.

Zato će i u aktuelnom Ustavu, koji u jednoj odredbi predviđa da republika može formirati ili ukidati autonomne jedinice na svojoj teritoriji, morati pre ili kasnije da se precizira da to - ne važi za Vojvodinu.

 

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Branislav Bogaroški

 




Saopštenja | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI na lokalnim izborima u brojnim gradovima i opštinama u Vojvodini

Kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI nalaze se na brojnim opozicionim listama kandidata za odbornike na predstojećim izborima za skupštine opština i gradova u Vojvodini.
Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook