Vojvodina u izbore ulazi očerupanih nadležnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 08. 05. 2015. | Komentara: 0

Vojvodina u izbore ulazi očerupanih nadležnosti

NOVI SAD – Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine datum pokrajinskih izbora nije važan jer je Liga spremna za njih, rekao je danas za Dnevnik šef poslaničke grupe i potpredsednik pokrajinskog parlamenta Dušan Jakovljev, ocenjujući da ne očekuje izbore pre prvog kvartala iduće godine.

LSV

– Vojvodina u izbore ulazi očerupana sa svih strana, počevši od poljoprivrede, prosvete i donošenja niza zakona od kojih je svaki ponešto uštinuo od nadležnosti Vojvodine – ocenjuje Jakovljev. On navodi da je u protekle tri godine skupštinski saziv doneo niz mera i odluka značajnih za budućnost pokrajine, od deklaracije o zaštiti ustavnopravnog položja Vojvodine, preko promene izbornog sistema iz kombinovanog u proporcionalni, do deklaracije o neophodnosti promene Ustava i definisanja Vojvodine u tom ustavu.
– Mislim da je ta deklaracija ključna jer u postojećem Ustavu nijedna nadležnost Vojvodine nije nabrojana, a reč Vojvodina se pominje dva puta - prvi put da postoji, a drugi put da ima sedam odsto prihoda iz buyeta Srbije, pri čemu ni tih sedam procenata nije definisano. Za LSV definisanje ustavnog položaja Vojvodine znači zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, imovinu i izvorne prihode – izričit je Jakovljev. On podseća na to da je, nakon 38 pokušaja, doneta i deklaracija o obeštećenju građana Vojvodine po osnovu njihovih ulaganja u „Naftagas“, koji je prodat ruskom „Gaspromu“, i ističe da će to biti realizovano uskoro, a realizovaće „ili Vlada Srbije ili neko iz EU“. Kako kaže, jedan od poslova koji treba da se urade je donošenje zakona o finansiranju Vojvodine, i naglašavo da to može doneti Skupštine Srbije.
– Da Vojvodina ima zakonodavnu vlast, i zakon bi bio donet odavno. Ovako je kao ustavna obaveza od 2008. godine do danas to pitanje ostalo nezavršeno – navodi šef poslaničke grupe LSV-a u Skupštini Vojvodine, dodajući da je parlamentarna većina donela predlog zakona o finansiranju Vojvodine, i da se u tom predlogu pominje formiranje poreske uprave Vojvodine.  Kao značajan događaj istakao je i rekonstrukciju Pokrajinske vlade, navodeći da je urađena vrlo ozbiljno i da su rezultati vidljivi.
– Mislim da su posle rekonstrukcije Pokrajinske vlade postavljena neka pravila koja će se primenjivati u sledećoj vladi, ko god je bude pravio, a ja sam uveren u to da će je praviti vrlo slični akteri kao i ovu. Hoće li izbori biti za tri meseca ili godinu, potpuno je svejedno jer je napokon pronađeno rešenje kako ta vlada treba da funkcioniše. Prvi uslov svih uslova je ne dozvoliti da jedna stranka u vladi ima većinu jer to nije dobro i 15 godina gledamo kako to nije dobro. Drugi uslov je efikasnost jer je nedopustivo da se pri podnošenju izveštaja o realizaciji budžeta u Skupštini čuje da pojedini sekretarijati nisu potrošili budžetske pare koje su dobili. Sad se to više ne dešava, i neće se dešavati – zaključio je Jakovljev.

(BILSV, 08. 05. 2015)




Odbori LSV | Petak, 17. 05. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani ujedinjeni protiv režima

LSV – VOJVOĐANI su važan deo najšire opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“
Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook