Vojvodino, srećan ti rođendan!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 15. 05. 2018. | Komentara: 0

Vojvodino, srećan ti rođendan!

Novi Sad, 15. maj 2018 - Na današnji dan pre 170 godina Vojvodina je izašla na evropsku pozornicu kao istorijski subjekt. Iako su mnogi pokušavali da je ospore ili ukinu, Vojvodina i dalje postoji i postojaće.

LSV
 
Na znamenitoj Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. u Sremskim Karlovcima, pobunjeni Srbi u velikoj evropskoj revoluciji 1848–1849. tražili su formiranje Srpske Vojvodine sa teritorijama: Srema, Banata sa Kikindskim distriktom, Bačke sa Šajkaškim distriktom, Baranje i Vojne granice. Bio je to prvi put precizno zaokružen program teritorijalne autonomije Vojvodine unutar Habzburške monarhije.
 
Tada su definisane granice Vojvodine, njeno ime i znamenja. Iako navedene ideje nisu realizovane 1848. od Majske skupštine je opstajala svest o istorijskom imenu Vojvodine, potrebi njene samobitnosti, teritorijalnoj omeđenosti i specifičnim identitetskim karakteristikama.
 
U drugačijim okolnostima, puna autonomija Vojvodine biće ostvarena vek kasnije, kao rezultat antifašističke borbe. Na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine 30. i 31. jula 1945. predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, doneli su na osnovama istorijskih, nacionalnih i drugih specifičnosti, odluku o formiranju Autonomne pokrajine Vojvodine. Istovremeno je na Skupštini odlučeno da se novoformirana Autonomna pokrajina Vojvodina prisajedini državi Srbiji, kao delu jugoslovenske federacije. 
 
Vrhunac svoga društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja AP Vojvodina dostiže nakon što je 28. februara 1974. dobila pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što je zasvođeno usvajanjem prvog i jedinog Ustava Vojvodine.
 
Svi navedeni datumi su važni i predstavljaju međaše u istoriji Vojvodine, ali su i oznake trajanja političkog subjektiviteta Vojvodine u vremenu, žilavosti ideje i potrebi borbe za njega.
 
Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Odbori LSV | Utorak, 05. 04. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina radi, a Beograd troši

ZRENJANIN - Vojvodina ima najviše udela u izvozu u državi, dok je uvoz najveći u Beogradu, što nam govori da se u Vojvodini radi, a u Beogradu troši, istakao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.
Iz medija | Ponedeljak, 04. 04. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini vratiti svu otetu imovinu

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak dogovorio je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem da se formira stručni tim, čiji će zadatak biti da izradi set zakona koji se odnosi na imovinu Vojvodine i lokalnih samouprava.
Izjave | Ponedeljak, 04. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Verujem da će naša dva člana ostati u Vladi Vojvodine

NOVI SAD - Skupština AP Vojvodine trebalo bi sutra da verifikuje odluku o smanjenju pokrajinske vlade sa 17 na 12 resora, tako što će se deset dosadašnjih sekretarijata integrisati u pet novih, a zamenik predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, rekao je danas za Press da očekuje će oba Ligina predstavnika u izvršnoj vlasti ostati na svojim pozicijama i nakon redukcije Vlade, te da će to uvažiti i vojvođanski premijer Bojan Pajtić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook