Za LSV su prioritet status Vojvodine i ustavna reforma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 18. 06. 2015. | Komentara: 0

Za LSV su prioritet status Vojvodine i ustavna reforma

NOVI SAD – Da ne verujemo da će proces reforme političkog sistema u Srbiji postići određeni pomak ne bismo ni trošili energiju u tom procesu, a za Ligu socijaldemokrata Vojvodine prioritet je status AP Vojvodine i ustavna reforma, kao i zakon o lustraciji i izborni zakoni, istakao je sinoć generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

LSV

Gostujući u emisiji “Sučeljavanje” na Radio-televiziji Vojvodine, on je ukazao da je pitanje Vojvodine i njene autonomije veoma kopleksno, a da od Miloševićevg puča 1990. godine nema pravog odgovora na pitanje da li je vojvođanska autonomija, u okviru države Srbije, potrebna ili nije i kakva ona treba da bude. Kostreš je istakao da u Ustavu iz 2006. godine, protiv kojeg je LSV bila, i koji nije ni prošao na teritoriji Vojvodine, nisu garantovane ingerencije Vojvodine, zbog čega ih je moguće izmeniti onako kako u datom trenutku smatra skupštinska većina.

Za više pokrajina u Srbiji

– Zakon o  nadležnostima je donet ali mora da se doradi, Zakon o finansiranju Vojvodine kasni. Jako je teško napraviti Zakon o finansiranju Vojvodine u ovako nejasnim ustavnim okolnostima. Mi ga moramo  doneti i nadam se da ćemo ga doneti što pre, ali isto tako se nadam da ćemo doći do nekog konsenzusa ako Vojvodina treba da izgleda. I ne samo Vojvodina – rekao je Kostreš ukazujući da Vojvodina ne bi trebalo da bude jedina pokrajina na teritoriji Srbije. Naveo je da u tom slučaju, određene sredine u nacionalnom parlamentu ne bi imale svoje predstavnike, ali bi u regionalnim parlamentima mogle da ostvare neka prava.
– I Šumadija, Jugoistočna Srbija, Grad Beograd ima potpuno kapacitet da bude autonomna pokrajina. Berlin, Beč i Madrid imaju status pokrajine i mislimo da je to put kojim treba da idemo. Ja sam danas u  svom izlaganju praktično podvukao ono što Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je važno. Ono što mi želimo za Vojvodinu, to su zakonodavna, izvršna, sudska vlast, izvorni prihodi i imovina i raduje nas i  ohrabruje činjenica da naše kolege iz drugih poslaničkih grupa o tome žele da razgovaraju. Videćemo koji će biti reuzultat – rekao je Kostreš. Istakao je da je neophodno obezbediti i takav sistem u kojem lokalna samouprava odlučuje o svim onim pitanjima koja su za nju interesantna i važna, te da se na taj način rastereti Vlada Republike Srbije.
Politika diktira ekonomiju
Na pitanje hoće li promena političkog sistema značiti da AP Vojvodina više neće svakog decembra razmišljati koliko je sedam posto koje garantuje Ustav i neće biti milijarde evra duga, Kostreš je kazao da bez stabilnog i jasnog političkog sistema, bez jakih institucija, nema ni ekonomskog razvoja u državi.
– Pokazalo se da institucije u ovoj državi, nažalost, nisu efikasne. Pokazalo se da građani mnogo više očekuju od nas i pokazalo se da postoje mnoge kontradikcije i mnoge nefunkcionalnosti. Mi moramo da uredimo državu Srbiju kao jednu efikasnu državu, kao jednu državu koja će omogućiti normalan život i normalno funkcionisanje svih sfera, pa i ekonomije. Bez stabilnog političkog okruženja mi ne možemo očekivati ekonomski razvoj. Ekonomski boljitak je ono što svi želimo – istakao je Kostreš.

Ustav loše iskustvo

Generalni sekretar LSV, koji je i član Akcionog tima za reformu političkog sistema ocenjuje da ne treba licitirati datumima ni žuriti, ukazujući na loše iskustvo sa žurbom Ustavom. Očekuje da nakon perioda javnih slušanja, kada svi zainteresovani iznesu svoja razmišljanja, Akcioni tim ima sastanak i dogovoriti se o prioritetima.
– Mislim da ne bi uopšte loše bilo da razgovaramo o izbornom zakonodavstvu jer vidim da većina poslaničkih grupa, sa kojima sam ja imao kontakt, ima neke ideje da ga treba menjati. Ja bar nisam čuo da je neko rekao „ovaj izborni sistem je savršen i ne treba ga menjati“. Mislim da to može biti jedna od prvih tema oko kojih ćemo razgovarati. Mislim da će pitanje Ustava doći na kraju – naveo je Kostreš. On je ponovio da za Ligu nije bitno pitanje broja poslanika, nego kako se oni biraju.
– Mislimo da Srbija treba da bude organizovana u pet izbornih jedinica - grubo govoreći, Vojvodina, Grad Beograd i centralni deo Srbije da se organizuje tako da imamo jedno sa sedištem u Kragujevcu, jedno sa sedištem u Nišu. Peta izborna jedinica bi obuhvatila sve one birače koji su na biračkom spisku, a nisu u ove četiri izborne jedinice i to bi nam omogućilo mnogo kvalitetniji regionalni pristup. Mi imamo sada činjenicu da negde stotinak opština u Srbiji nema svoje poslanike. S druge strane imamo Grad Beograd koji ima mnogo više poslanika od svog učešća u broju stanovnika i mislimo da bi na taj način uravnotežili i omogućili ravnomernu ili ravnomerniju zastupljenost – kazao je on.

Bez lova na veštice

Govoreći o Liginom predlogu da se ponovo usvoji Zakon o lustraciji, Kostreš je rekao da LSV ne želi da na taj način otvori lov na veštice, podsećajući da niko od ligaša u svojim nastupima nikada nije rekao imenom i prezimenom ko bi trebalo da bude lustriran.
– Mislimo da Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću i mislimo da je to jedan od najboljih i najkvalitetnijih načina kako Srbija može da ima svoju evrosku budućnost. Nemamo ništa od toga što ćemo određena pitanja gurati pod tepih i praviti se da ih nije bilo – rekao je Ksotreš. Istakao je da bi se lustracijom bavilo telo koje bi formirala Narodna skupština, koje bi bilo potpuno nezavisno i koje bi u skladu sa zakonom donosilo odluke i procene ko i na koji način treba da bude lustriran.

(BILSV, 18. 06. 2015)



Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.

Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani moraju da imaju ispravnu pijaću vodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, posle nestanka električne energije u nekoliko susednih zemalja, da „Srbija mora da ima struju“. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook