Zašto građani cele Srbije da plaćaju kredit za Beogradski metro?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 22. 10. 2024. | Komentara: 0

Zašto građani cele Srbije da plaćaju kredit za Beogradski metro?

Novi Sad, 22. oktobar 2024 – Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je najnovije zaduživanje Srbije kod nemačke Dojče banke skandalozno, ali i duboko protivustavno.

LSV

Vlada Republike Srbije usvojila je nedavno Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditnom aranžmanu koji je potpisan sa filijalom Dojče banke u Hong Kongu. Ovaj kredit u iznosu od 178.382.740 evra predviđen je kao deo sredstava za izgradnju prve faze Beogradskog metroa.

Poznato je da se svaki kredit skupo vraća, a ovaj će godinama vraćati svi građani Srbije, a ne samo Beograda čija se podzemna železnica gradi.

Po ko zna koji put se pokazuje da osiromašeni ostatak Srbije plaća za velike investicione aktivnosti u glavnom gradu.

A u Vojvodini je u toku 2023. počupano 425 kilometara železničke pruge i prodato kao staro gvožđe.

Zar nije bilo dovoljno što je letos vlast opredelila po 20.000 dinara za početak nove školske godine, samo za roditelje dece u Beogradu?

U trenutku kada 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu, kada sela nestaju, subvencije za poljoprivrednike su među najnižim u Evropi, a škole u mnogim, posebno manjim mestima, ne odgovaraju potrebama modernog vremena, Vlada Srbije, ponovo, uzima iz džepova građana i gradi u sredini koja je već daleko najbogatija u zemlji.

Podsećamo da ovakvo postupanje vlasti dovodi do kršenja člana 21. Ustava Srbije koji kaže da je zabranjena diskriminacija, a da su svi građani jednaki.

Nažalost, nisu!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI uputiće dopis Savetu Evropi, koji je usvojio Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, a Srbija se njenom ratifikacijom zakonski obavezala na njeno poštovanje i tražiti analizu postupanja naše države.

Jasno je da se Srbija, prema lokalnim samouprava koje su izvan Beograda, ponaša krajnje maćehinski i da diskriminiše njene građane.

Tražimo da prestane kršenje Ustava Srbije i drugih zakonskih propisa i da svi građani Srbije, najzad, budu ravnopravni.

Jan Gages
član Izvršnog odbora
Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
i odbornik u Skupštini opštine Kovačica




Edukacija LSV | Subota, 26. 03. 2011. | Komentara: 0

Žene mogu sve, samo im treba pružiti podršku

Seminarom "Žene mogu sve", koji je poslednjeg vikenda juna održan u Subotici, nastavljeno je sa edukacijom kandidata i kandidatkinja za lokalne izbore. Seminar je organizovao Centar za edukaciju LSV, uz pomoć Nacionalnog demokratskog instituta (NDI). Trening su izvele Ana Kandić i Nataša Lalić, zajedno sa Mirjanom Barbulović i Milošem Milovanovićem (NDI).
Izjave | Subota, 26. 03. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: LSV insistira na otvaranju kancelarije Vojvodine u Briselu još od usvajanja Statuta

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je za današnju Pravdu da je LSV na otvaranju kancelarije u Briselu insistirala od usvajanja Statauta AP Vojvodine.
Izjave | Subota, 26. 03. 2011. | Komentara: 0

Jovanović: Mandati pripadaju odbornicima

NOVI SAD - Sednica Skupštine grada Novog Sada, koja je trebalo da bude održana juče, odložena je za naredni petak, pošto, ni posle jednosatne pauze, vladajuća većina nije uspela da obezbedi kvorum jer je 11 odbornika Ujedinjenih regiona Srbije odlučilo da ne učestvuje u radu sednice, piše današnji Dnevnik.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook