Završeno jedno istorijsko poglavlje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 27. 04. 2013. | Komentara: 0

Završeno jedno istorijsko poglavlje

BEOGRAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Đorđe Stojšić ocenio je juče, tokom rasprave o vladinom izveštaj o pregovorima s Prištinom, da se završava jedno istorijsko poglavlje koje je Srbiju dovelo u stanje masovne hipnoze, istakavši istovremeno da su se mnogi poslanici i tokom jučerašnje rasprave bavili mitovima i epskim pesmama o Kosovu, umesto da su se suočili sa istorijskim kontekstom u kojem se problem Kosova pojavio.

LSV

– Principi dijaloga, suživota, mira, na kraju krajeva i autonomije, koji se danas promovišu u Evropi su jedna potpuna novina na ovim prostorima. Briga o teritorijama zasnovana na etničkim principima je nešto što je relikt XIX veka i vrlo je interesantno da i dan danas u nekim izlaganjima ovde kolege poslanici vrlo često koriste i epske pesme, što je potuno neprimereno i za temu i za aktuelni društveni trenutak. S obzirom da stvarno mislim da očevidac srpske istorije, Filip Višnjić, nije bio putopisac i to nije nešto na čemu bi mi danas trebalo da zasnivamo naše političke stavove, što danas mnogi i rade – rekao je Stojšić.

Kosovo izgubljeno odavno

On je podsetio da je kosovsko pitanje tokom prethodnih 25-30 godina bili predmet manipulacije, a da je Srbija u tom periodu masovne hipnoze stvarala nekakve SAO teritorije balvan revolucijama i metodama koje su dovele do toga da se danas mnogi sa žalom sećaju vremena kada su iz svojih „udobnih, visokoplafonskih stanova u Beogradu“ komandovali narodom koji je iz svega toga, uglavnom, izvlačio deblji kraj, dok je vrlo mala grupa ljudi uvek iz toga imala koristi.

– Današnji pregovarači se optužuju da na neki način gube Kosovo koje, i u praksi i u teoriji, ne može biti izgubljeno 2013. godine, jer postoji vrlo duga istiorija onoga što se dešavalo do sada – naveo je Stojšić. Podsetio je da su svojevremeno demokratski izabrani predstavnici Kosova nasilno srušeni iz Beograda, koji je zatim na silu instalirao drugo rukovodstvo, bazirano pre svega na etničkim principima.

– Dok se u Beogradu uzvikivalo „Uhapsite Vlasija“, „Idite na Kosovo“, i ovde tada likovalo jer se mislilo da se na silu može preuzeti vlast u pokrajinama, 25 godina kasnije smo došli dotle da smo opet u pregovorima, i da se sa Srbijom konstantno pregovara umesto da se razgovara, kao što se to danas radi u modernoj Evropi – naveo je on.

Bez Vajmarske republike

Poslanik LSV je poručio da ne bi bilo dobro da se od Srbije danas pravi Vajmarska republika i da se stalno priča o tome kako je ona nekako ponižena, uvređena i kako je na nešto primoravaju velike sile, a bez toga da uđe u suštinu i da se na kritički način osvrne na uzroke  koji su doveli do situacije u kojoj smo danas.

– Bilo bi izuzetno značajno da se o Kosovu priča na Kosovu, o Beogradu u Beogradu, a o Vojvodini u Vojvodini. I da se prestane sa konstantnim zamenama teza gde se, kao i u prošlosti, organizuju mitinzi istine o Kosovu diljem bivše Jugoslavije – poručio je Stojšić.

(BILSV, 27. 04. 2013.)



Edukacija LSV | Sreda, 15. 09. 2010. | Komentara: 0

Instruktaža za kampanju od vrata do vrata

Trenerice i treneri Centra za edukaciju LSV održali su niz intruktaža za aktiviste stranke koji su učestvovali u kampanji ‘Od vrata do vrata' od marta do novembra 2010. godine. U instruktaži su učestvovali: Nataša Lalić, Ana Kandić, Dragana Dukić, Goran Veselinović, Nenad Vezmar, Miodrag Mitrić, Miloš Veselinov, Nebojša Mudrinski i Vladimir Ivančević.
Edukacija LSV | Subota, 04. 09. 2010. | Komentara: 0

Seminar za tehničke sekretare i sekretarke zaposlene u LSV i portparole

U Novom Sadu, 4. septembra 2010. godine održan je jednodnevni seminar za tehničke sekretare i sekretarke zaposlene u LSV i portparole a u organizaciji Centra za edukaciju LSV. Četrdeset troje zaposlenih u Sekratarijatu LSV i portparola lokalnih odbora,
Edukacija LSV | Nedelja, 15. 08. 2010. | Komentara: 0

Edukacija predsednika i predsednica GrO/OO LSV

Nakon seminara "Motivacija", za predsednike i predsednice gradskih i opštinskih odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine, Centar za edukaciju LSV (Ce LSV) organizovao je još jednu edukaciju. Nakon uvodne reči Maje Sedlarević, potpredsednice Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV (IO GO LSV),



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook