Završeno jedno istorijsko poglavlje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 27. 04. 2013. | Komentara: 0

Završeno jedno istorijsko poglavlje

BEOGRAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Đorđe Stojšić ocenio je juče, tokom rasprave o vladinom izveštaj o pregovorima s Prištinom, da se završava jedno istorijsko poglavlje koje je Srbiju dovelo u stanje masovne hipnoze, istakavši istovremeno da su se mnogi poslanici i tokom jučerašnje rasprave bavili mitovima i epskim pesmama o Kosovu, umesto da su se suočili sa istorijskim kontekstom u kojem se problem Kosova pojavio.

LSV

– Principi dijaloga, suživota, mira, na kraju krajeva i autonomije, koji se danas promovišu u Evropi su jedna potpuna novina na ovim prostorima. Briga o teritorijama zasnovana na etničkim principima je nešto što je relikt XIX veka i vrlo je interesantno da i dan danas u nekim izlaganjima ovde kolege poslanici vrlo često koriste i epske pesme, što je potuno neprimereno i za temu i za aktuelni društveni trenutak. S obzirom da stvarno mislim da očevidac srpske istorije, Filip Višnjić, nije bio putopisac i to nije nešto na čemu bi mi danas trebalo da zasnivamo naše političke stavove, što danas mnogi i rade – rekao je Stojšić.

Kosovo izgubljeno odavno

On je podsetio da je kosovsko pitanje tokom prethodnih 25-30 godina bili predmet manipulacije, a da je Srbija u tom periodu masovne hipnoze stvarala nekakve SAO teritorije balvan revolucijama i metodama koje su dovele do toga da se danas mnogi sa žalom sećaju vremena kada su iz svojih „udobnih, visokoplafonskih stanova u Beogradu“ komandovali narodom koji je iz svega toga, uglavnom, izvlačio deblji kraj, dok je vrlo mala grupa ljudi uvek iz toga imala koristi.

– Današnji pregovarači se optužuju da na neki način gube Kosovo koje, i u praksi i u teoriji, ne može biti izgubljeno 2013. godine, jer postoji vrlo duga istiorija onoga što se dešavalo do sada – naveo je Stojšić. Podsetio je da su svojevremeno demokratski izabrani predstavnici Kosova nasilno srušeni iz Beograda, koji je zatim na silu instalirao drugo rukovodstvo, bazirano pre svega na etničkim principima.

– Dok se u Beogradu uzvikivalo „Uhapsite Vlasija“, „Idite na Kosovo“, i ovde tada likovalo jer se mislilo da se na silu može preuzeti vlast u pokrajinama, 25 godina kasnije smo došli dotle da smo opet u pregovorima, i da se sa Srbijom konstantno pregovara umesto da se razgovara, kao što se to danas radi u modernoj Evropi – naveo je on.

Bez Vajmarske republike

Poslanik LSV je poručio da ne bi bilo dobro da se od Srbije danas pravi Vajmarska republika i da se stalno priča o tome kako je ona nekako ponižena, uvređena i kako je na nešto primoravaju velike sile, a bez toga da uđe u suštinu i da se na kritički način osvrne na uzroke  koji su doveli do situacije u kojoj smo danas.

– Bilo bi izuzetno značajno da se o Kosovu priča na Kosovu, o Beogradu u Beogradu, a o Vojvodini u Vojvodini. I da se prestane sa konstantnim zamenama teza gde se, kao i u prošlosti, organizuju mitinzi istine o Kosovu diljem bivše Jugoslavije – poručio je Stojšić.

(BILSV, 27. 04. 2013.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook