Zrenjanin - Grad pristupačan za sve

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 20. 10. 2011. | Komentara: 0

Zrenjanin - Grad pristupačan za sve

ZRENJANIN - U organizaciji Centra za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu, novosadskog centra "Živeti uspravno" i Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Zrenjanina danas je u sali mesne zajednice sa Bagljašu održana obuka o pristupačnosti "Zrenjanin-grad pristupačan za sve", namenjene članovima Saveta i predstavnicima lokalne samouprave.

LSV Zrenjanin

Kako je istakao Miodrag Počuča, koordinator programa za pristupačnost pri centru "Živeti uspravno", današnja obuka organizovana je sa ciljem povećanja svesti donosilaca odluka u lokalnoj samoupravi o tome šta je to pristupačnost, šta ona podrazumeva i zašto je važna njena primena.

- Želeli smo da ih podstaknemo da u svom radu primenjuju standarde pristupačnosti, jer su oni važni ne samo za osobe sa invaliditetom, već za sve građane, kao i da definišemo korake i pravac za rešavanje problema. Ti standardi omogućuju svakoj osobi da koristi bilo koji deo prostora okruženja u kojem živi. Ali, to je samo minimum, a dalje treba raditi na promeni svesti kojom projektujemo okruženje i na samom razmišljanju ljudi, kada je u pitanju invaliditet - rekao je Počuča, objašnjavajući da je zakonska regulativa Republike Srbije, koja definiše ovu oblast, u velikoj meri zastarela i da je problem invaliditeta osobe svaljen na pojedinca, a društvo samim tim pokušava fizičkim putem da popravi razlike. Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, pohvalio je Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom zbog organizacije ovakvih edukativnih programa, koji će doprineti da grad Zrenjanin bude pristupačan za sve svoje građane. On je podsetio na otvorenost lokalne samouprave kada je reč o ovom problemu, istakavši da to nije problem koji se rešava za nekoliko meseci, te da je cilj da se u gradu kroz nekoliko godina u potpunosti počnu primenjivati standardi pristupačnosti. A Stevica Radu, predsednik Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Zrenjanina, ocenio je da će današnja obuka pomoći prisutnim predstavnicima javnih preduzeća i lokalne samouprave da implementiraju naučeno.

(BILSV, 20. 10. 2011.)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.
Edukacija LSV | Sreda, 15. 09. 2010. | Komentara: 0

Instruktaža za kampanju od vrata do vrata

Trenerice i treneri Centra za edukaciju LSV održali su niz intruktaža za aktiviste stranke koji su učestvovali u kampanji ‘Od vrata do vrata' od marta do novembra 2010. godine. U instruktaži su učestvovali: Nataša Lalić, Ana Kandić, Dragana Dukić, Goran Veselinović, Nenad Vezmar, Miodrag Mitrić, Miloš Veselinov, Nebojša Mudrinski i Vladimir Ivančević.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook