Nije suština Vojvodina republika, nego Srbija složena država

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 05. 04. 2018. | Komentara: 0

Nije suština Vojvodina republika, nego Srbija složena država

NOVI SAD – Svaki put kada čujete parolu „Vojvodina Republika“ znajte da je to vapaj predstavnika građanske opcije koji žele da skrenu pažnju na nagomilane probleme u Vojvodini. Naprednjačka vlast u Vojvodini, umesto da se bori za ispunjavanje Ustavom definisanih obaveza prema pokrajini i unapređuje životni standard ljudi, pokušava da posrbijančenjem vojvođanskog identiteta skrene pažnju sa suštinskih tema, komentariše za Danas generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na inicijativu o tome da Vojvodina postane republika.

LSV

- SNS umesto da, imajući u vidu greške načinjene u periodu pre njih, pokuša da nađe rešenje i time zatvori ova pitanja, gradi politički bumerang i bavi se zamenom teza. Tako se, recimo, u Zrenjaninu bahata i nesposobna gradska vlast bavi imenom grada, a ne rešavanjem pitanja pijaće vode. Valjda misle da, ako viču ovo je Ptrovgrad, niko neće primetiti da oni hoće da za osam miliona evra kupe fabriku vode za koju su obećali da će biti besplatna. Dakle, skretanje pažnje sa suštine, a suština je da Vojvodina sada više od deset godina nema ni Zakon o finansiranju, ni Zakon o nadležnostima nas neće nigde odvesti. Kao ni parole koje privlače pažnju, ali iza sebe nemaju nikakav plan ni ideju – ističe Kostreš.
 
On dodaje da je naivno verovati da se status Vojvodine u okviru Srbije može rešiti izolovano i bez davanja odgovora na pitanje kako će izgledati cela država.
 
- Liga je pre konferencije u Rambujeu 1999. godine ponudila dokument Vojvodina Republika kao predlog rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kome se Srbija tada našla. Ako se ozbiljno udubite u taj tekst, shvatićete da nije suština u tome da Vojvodina mora da bude republika, nego da Srbija treba da bude organizovana kao složena država koja u sebi pored Vojvodine i Kosova i Metohije ima još četiri politička entiteta. Beograd, Šumadiju sa sedištem u Kragujevcu, Jugositočnu Srbiju sa sedištem u Nišu i Sandžak. Nažalost ni tada a ni sada politička elita i vlastodršci nisu razumeli da Srbija nije i ne sme da bude devetnaestovekovna tvorevina sa jakim vođom, već moderna regionalizovana i decentralizovana demokratska država – smatra Bojan Kostreš.
 
Od Miloševića preko Koštunice, Đinđića i Tadića, pa sve do Vučića danas, na ovaj ili onaj način, kaže zamenik predsednika LSV, milom ili silom, pokušava se postići politička monolitnost i negirati složenost i države i društva.
 
- Tolika da nije dovoljno imati sve poluge vlasti na nacionalnom nivou već se ide za tim da i svaka lokalna samouprava, pa čak i mesna zajednica, moraju pripadati istom sistemu upravljanja koji sprovodi naloge „od gore“. Besmisao ide dotle da čak i omiljeni fudbalski klubovi zagospodare prvenstvom u zavisnosti od toga za koga On navija – kategoričan je Kostreš.
 
Prema njegovim rečima, pitanje „'Vojvodina Republika' da ili ne?“ biće rešeno tek kada se dogovorimo kakvu Srbiju želimo.
 
- Moje je mišljenje da Vojvođanke i Vojvođani moraju imati pravo da upravljaju svim resursima kojima pokrajina raspolaže i ljudskim i materijalnim, jer su za to sposobni. Kada budemo upravljali našim novcima i našim sudbinama, možemo se zvati i Milka čokolada, što se mene tiče – zaključuje Bojan Kostreš.
 

(BILSV, 05.04.2018)Saopštenja | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

Opozicija da se okane parola, LSV čuva Spens

Liga socijaldemokrata Vojvodine obaveštava građanke i građane Novog Sada da nema razloga za brigu i da Spens, dok je nas, niko neće rušiti.
Saopštenja | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

Osuđeni zločinac Šešelj širi mržnju, a država ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je sramotno ćutanje države na provokacije koje svakodnevno izaziva stranka osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.
Saopštenja | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovedu zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbeARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook