Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 08. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

Novi Sad, 08. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nada se da će pomoć za podizanje kapaciteta lokanih samouprava, koju naša država dobija od Saveta Evrope, pozitivno uticati i na vlast, koja u svom radu u potpunosti zanemaruje potrebu za decentralizacijom.

LSV

Savet Evrope će početkom 2019. godine Srbiji donirati još četiri miliona evra i tako gradovima i opštinama u Srbiji pomoći u cilju podizanja kvaliteta rada lokalnih samouprava.

Nažalost, godinama unazad, vlasti naše zemlje ne čine ništa da bi osnažili poziciju ovog nivoa vlasti.

Lokalna samouprava u našoj zemlji postoji samo na papiru, a stanje je iz godine u godinu sve teže.

Gradovi i opštine su, gotovo u potpunosti, postali servis centralnih vlasti, te je svaka autonomna politika postala nemoguća.

Odnos prema lokalnim samoupravama najbolje se uočava po pitanju javnih finansija države.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava iz 2016. godine, gradovima i opštinama su dodatno umanjena sredstva, tako da danas Autonomna Pokrajina Vojvodina i sve lokalne samouprave zajedno učestvuju sa svega devet odsto u ukupnim javnim finansijama države.

Lokalne vlasti se na taj način dovode u katastrofalnu poziciju. Naravno, jasno je da je želja vlasti da se Autonomna Pokrajina Vojvodina, te gradovi i opštine, pokažu nesposobnim da rešavaju probleme, a da Vlada Srbije, koja raspolaže sa 91% državnih para, u očima građana, bude „spasilac“ koji rešava sve probleme.

Takva politika je nedopustiva!

LSV će i dalje insistirati na potpuno drugačijem pristupu raspodeli javnog dinara, jer  smatramo da je centralizovanje javnih finasija veoma pogrešno.

Potrebna su nam nova, mnogo kvalitetnija ustavna i zakonska rešenja. To je preduslov za kreiranje uspešnih lokalnih samouprava.

Član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Zdenko Kolar
Događaji | Sreda, 22. 05. 2019. | Komentara: 0

Za Vojvođanski front - osim Vojvodine - nema rezervnog plana!

Na tribini “Vojvođanskog fronta“ u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije u Žablju, govorili su pred okupljenim građanima predstavnici ove dve stranke.
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Osuda Rističevićevog napada na sudije Majića i Hadžiomerovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje tvrdnje narodnog poslanika Marijana Rističevića da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu. Rističević je sudije optužio da su presudu doneli „vrlo verovatno za novac“.
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

Većina Novobečejaca je bila neprijatno iznenađena kada su im u proteklih nekoliko dana stigla poreska rešenja uvećana nekima za 50%, nekima za 100%, a bilo je i onih kojima su poreska rešenja na imovinu bila povećana 300%. Liga socijaldemokrata Vojvodine je na molbu mnogobrojnih nezadovoljnih građana pokušala da dođe do odgovora zašto su se desile tako velike promene i udari na njihov budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook