Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 08. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

Novi Sad, 08. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nada se da će pomoć za podizanje kapaciteta lokanih samouprava, koju naša država dobija od Saveta Evrope, pozitivno uticati i na vlast, koja u svom radu u potpunosti zanemaruje potrebu za decentralizacijom.

LSV

Savet Evrope će početkom 2019. godine Srbiji donirati još četiri miliona evra i tako gradovima i opštinama u Srbiji pomoći u cilju podizanja kvaliteta rada lokalnih samouprava.

Nažalost, godinama unazad, vlasti naše zemlje ne čine ništa da bi osnažili poziciju ovog nivoa vlasti.

Lokalna samouprava u našoj zemlji postoji samo na papiru, a stanje je iz godine u godinu sve teže.

Gradovi i opštine su, gotovo u potpunosti, postali servis centralnih vlasti, te je svaka autonomna politika postala nemoguća.

Odnos prema lokalnim samoupravama najbolje se uočava po pitanju javnih finansija države.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava iz 2016. godine, gradovima i opštinama su dodatno umanjena sredstva, tako da danas Autonomna Pokrajina Vojvodina i sve lokalne samouprave zajedno učestvuju sa svega devet odsto u ukupnim javnim finansijama države.

Lokalne vlasti se na taj način dovode u katastrofalnu poziciju. Naravno, jasno je da je želja vlasti da se Autonomna Pokrajina Vojvodina, te gradovi i opštine, pokažu nesposobnim da rešavaju probleme, a da Vlada Srbije, koja raspolaže sa 91% državnih para, u očima građana, bude „spasilac“ koji rešava sve probleme.

Takva politika je nedopustiva!

LSV će i dalje insistirati na potpuno drugačijem pristupu raspodeli javnog dinara, jer  smatramo da je centralizovanje javnih finasija veoma pogrešno.

Potrebna su nam nova, mnogo kvalitetnija ustavna i zakonska rešenja. To je preduslov za kreiranje uspešnih lokalnih samouprava.

Član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Zdenko Kolar
Saopštenja | Nedelja, 16. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlast se hvali pravima nacionalnih zajednica, a u praksi brojni problemi

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i njeno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mnogo više pažnje posvete rešavanju nagomilanih problema pripadnika nacionalnih zajednica.
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast zaboravila da u decembru pada sneg

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita lokalne vlasti u Zrenjaninu zašto nisu spremno ušle ni u ovu zimu?
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na katastrofalne podatke koji govore o depopulaciji naše zemlje. Poslednji podaci  Republičkog zavoda za statistiku kažu da će u Republici Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega 7 miliona ljudi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook