Svaki trenutak je dobar za Vojvodinu

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 14. 03. 2019. | Komentara: 0

Svaki trenutak je dobar za Vojvodinu

BEOGRAD - Još od petooktobarskih promena postoji potreba da se anuliraju posledice Miloševićevog puča iz 1988. i nasilnog rušenja autonomije Vojvodine kao i da se za Vojvodinu pronađe rešenje na osnovu stečenih prava, ali i standarda moderne demokratije. Iako je svaka postmiloševićevska vlast deklarativno priznavala pravo na vojvođansku autonomiju, ništa konkretno nije urađeno da se ovo pitanje u potpunostireši - rekao je  generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš za list Danas. Odgovarajući na pitanje kako razume situaciju u kojoj su zakoni o Vojvodini, koji su napravljeni pre mnogo godina, za vreme vlasti Bojana Pajtića i Borisa Tadića, tek sada ušli u procedure, Kostreš je istakao da su omnibus zakon, platforma Izvršnog veća APV, Ustav iz 2006. pa i rešenja iz 2013. godine samo manje ili više neuspeli pokušaji da se dođe do odgovora na pitanje kako treba da izgleda savremena autonomija Vojvodine u nezavisnoj Srbiji. LSVOn ističe da, po odredbama Ustava, zakoni o finansiranju i nadležnostirna Vojvodine su morali biti usvojeni do kraja 2008. godine. - Dakle Cvetković, Dačić, Vučić, Brnabić, Đukić Dejanović, Gojković, Pajtić, Mirović, Egereši, Pastor, Tadić, Nikolić i ponovo Vučić su najviši državni i pokrajinski funkcioneri za vreme čijeg mandata nije ispoštovana ova ustavna obaveza prema Vojvodini. Mislim da je ključno pitanje zašto se do sada o ovome nije razgovaralo i zašto Ustav nije ispoštovan! Dakle svaki trenutak da se ovo pitanje stavi na dnevni red je pravi trenutak i ja se nadam da o ovome neće biti samo skupštinske rasprave već da je moguće usvajanje naših predloga. LSV je osnovana da bi se borila za interese građanki i građana Vojvodine, za antifašizam kao osnovnu civilizacijsku vrednost i za decentralizovanu i regionalizovanu Srbiju i mi ćemo iskoristiti svaku priliku da ove teme nametnemo i da se borimo za njihovu realizaciju - ističe Kostreš. 

Sagovornik Danasa dodaje da, kako kaže, ne razume one kojima smetaju simboli Vojvodine, koji ne žele, da prihvate činjenicu da je ekonomski razvijena Vojvodina garant jake Srbije i koji na svaki zahtev da vojvođanska administracija upravlja našim resursima odgovaraju da je to separatizam. Na pitanje zašto misli da su baš sada ti zakoni stavljeni u skupštinsku proceduru, Kostreš odgovora da je LSV procenila da bi vladajuća koalicija, u momentu kada postoji bojkot rada skupštine, mogla biti senzitivnija prema nekim predlozima opozicije, nego što bi to bila inače. 

- Uputili smo zahtev za razmatranje ova dva, za Vojvodinu veoma značajna, pitanja i on je prihvaćen. Sumnjam da bi se isto to desilo pre šest meseci ili godinu dana. Nama je važno da se o ovoj temi razgovara i da se ispuni ustavna obaveza kao što nam je važno da se umesto na ulici, kad god je to moguće, politički problemi rešavaju u institucijama - ističe generalni sekretar LSV. 

Upitan da li postoji sumnja da će na kraju zakoni biti "skrnavljeni" amandmanima vladajuće koalicije, Kostreš kaže da je "omnibus zakon koji je Skupština Vojvodine uputila 2001. republičkoj na usvajanje obesmišljen amandmanima kojima su izbrisani svi rokovi".  

- Sličan scenario se može desiti i danas. Ali u biranju između dva loša rešenja, da ne postoji nikakav zakon ili da postoji loš zakon, uvek je bolje ovo drugo. Na kraju krajeva, mi ne znamo da li će Zakon biti samo stavljen na dnevni red ili će možda vladajuća većina glasati za njega. Kao što ne znamo ni da li će poslanici iz Vojvodine koji učestvuju u bojkotu, Vojvodinu staviti na prvo mesto i boriti se za interese pokrajine ili ostati slepo poslušni ideologu bojkota Bošku Obradoviću i njegovim instrukcijama - zaključuje Kostreš.
 
(SzILSV, 14.03.2019)Događaji | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Pusta sela slika propadanja Vojvodine, a zakon o njenom finansiranju i dalje svi odbijaju

Autonomna pokrajina je od 2008. godine bez rešenog finansiranja, a jubilarnu desetu od kada je istekao rok iz Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, po kojem je Zakon o finansiranju nadležnosti APV trebalo da bude usvojen do 31. decembra 2008. godine, podsetila je poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga na današnjoj objedinjenoj raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Saopštenja | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

LSV: DS i SzS da konačno otvoreno kažu šta misle o Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Demokratsku stranku i Savez za (veliku) Srbiju da konačno i bez okolišenja kažu kako vide rešenje problema ubrzanog propadanja Vojvodine, kršenje Ustava Srbije kroz poništavanje ionako fasadne autonomije naše pokrajine, te da prestanu da kriju taj stav kao zmija noge, izgovarajući se bojkotom rada parlamenta.
Događaji | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

Ne tražimo da nam se nešto daje, nego da se manje uzima

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić ukazala je na višegodišnje propadanje AP Vojvodine zbog nepostojanja zakona kojim će biti definisano finansiranje njenih nadležnosti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook