Vojvođanska administracija treba da se bavi Zakonom o finansiranju APV

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 17. 04. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanska administracija treba da se bavi Zakonom o finansiranju APV

BEOGRAD - Vojvođanska administracija bolje da se bavi Zakonom o finansiranju Vojvodine ili upisivanjem kanalske mreže u Vojvodini nego o kodeksom o ponašanju službenika, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak. On je gostujući u emisiji „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ na televiziji Prva rekao da se o Zakonu o finansiranju Vojvodine dva dana debatovalo u Skupštini Srbije, iako je to posao vojvođanske administracije.

LSV

Od kanalske mreže do postojanja Vojvodine

- Ako se upisivanje kanalske mreže u Vojvodini ne obavi u narednom periodu, ona će postati vlasništvo Republike Srbije. Čistim nemarom i čistim promašivanjem rokova će se dogoditi jedna takva potpuno neverovatna stvar. Kanalska mreža je nešto što je izuzetno značajno za AP Vojvodinu, između ostalog zbog finansiranja APV, jer ako toga nema, odakle će dolaziti izvorni prihodi APV. A bez izvornih prihoda je AP Vojvodina budžetska stavka. Od budžetske stavke do budžetskog troška manje je od jednog koraka, pa kao budžetski trošak, kad budu kresali budžet, ukinuće Vojvodinu. To je otprilike ta priča. Zbog toga ja sve ove priče o uljuđivanju administracije vidim kao lakiranje noktiju na lešu. To sve nema veze dok ne počnemo da se bavimo ozbiljnim stvarima, a ovo nije ozbiljno – kazao je Čanak i dodao da vojvođanska administracija ima stranačku vertikalu sa državnim vrhom i sve bi mogli da urade ako bi hteli.

- Ovo je samo dokaz da neće i da će se bavi samo tricama i koještarijama, umesto da se bave ozbiljnim stvarima – naglašava on.

Ističe da jeste važno kako će službenik izgledati, ali da je mnogo važnije o čemu on odlučuje i kakvu uslugu može da pruži.

- Nekada su svi državni službenici nosili uniforme i znalo se kako ko izgleda u kom trenutku na kom mestu. Ne znam da li je bilo u redu, ali je bilo tako. To je na neki način davalo dignitet državi i određenu koordinatu da se zna reda. Ja kad sam bio predsednik Skupštine Vojvodine došao je košarkaš Rebrača, u bermudama. Pitali su me da li mogu da ga puste, rekao sam da ne može. Nije on došao na plažu nego u predstavnički dom dva miliona Vojvođana. Poslao sam moje saradnike da mu kupe pantalone i onda je mogao da uđe – ispričao je Čanak.

O medijima i (o)pozicionim zahtevima

Lider LSV je ocenio da živimo u društvu u kojem se procenjuje ko je kakvih političkih svetonazora po tome na kojoj je televiziji izneo svoje mišljenje. Kako je rekao, niko više ne sluša šta je ko rekao, nije važno ni ko je to rekao, nego gde.

Zamoljen da prokomentariše neodazivanje dela opozicije na konsultacije kod predsednice Skupštine Srbije, Čanak je rekao da ne može da shvati „šta ko tu šta hoće“.

- Hoćemo poštene izbore. Stvarno? Pa, svi hoćemo poštene izbore. A na ovim i ovakvim izborima i pod ovakvim uslovima, zapomažući kako je sve strašno i svi su mediji zatvoreni za opoziciju, je SNS pobedio. Nisu to bili ni drugi izborni uslovi, niti je ova medijska scena drukčija. Mislim da je potpuno pogrešno da javni servisi RTS i RTV budu pod bilo kakvom upravom ili uticajem aktuelnih vlasti. Oni imaju svoj posao koji treba da rade u tim koordinatama i to treba da kontroliše društvo kao takvo, a ne država u svom iskazu trenutnih vlastodržaca – kazao je on i dodao:

- Mediji su oči i uši modernog sveta. Privatni mediji imaju pravo da rade šta hoće, dok se drže određenih koordinata propisanih zakonom. U tom smislu niko ne može naterati privatni medij da bude prorežimski ili da bude proopozicioni. On može da sam izabere šta će da bude. I to je poznato svugde i tako je svugde u svetu. Problem je drugi - da li je objavljena vest tačna ili nije tačna. To je poenta. Kako ćete je vi tumačiti i kako ćete vi to komentarima rešavati, to je vaša stvar, ali vesti moraju biti tačne. 

(SzILSV, 17.04.2019)
Iz medija | Nedelja, 16. 06. 2019. | Komentara: 0

Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

"Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića istoričar Milivoj Bešlin.
Saopštenja | Nedelja, 16. 06. 2019. | Komentara: 0

Gradonačelnik Janjić da kaže zašto još nema zdrave pijaće vode

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića da pogleda kalendar koji se nalazi u njegovom kabinetu. Janjić će lako primetiti da je 16. jun, a to može da ga podseti na izjavu koju je dao 8. maja.
Saopštenja | Subota, 15. 06. 2019. | Komentara: 0

Moderna i evropska Srbija nema alternativu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu i da posvećenost evroatlanskim integracijama predstavlja osnov za saradnju svih političkih aktera koji se zalažu za vrednosti demokratskog i modernog društva.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook