Papuga: Politika ne pripada samo muškarcima

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Politika ne pripada samo muškarcima

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koje omogućavaju da na izbornim listama bude 40% manje zastupljenog pola, u nekim medijima predstavljene kao da se ženama nešto daje.

LSV

- Ženama se ništa ne daje, mi ne uzimamo od muškaraca njihovo pravo da bi se nama to pravo dodelilo. To nije istina, ali mnogi mediji su to tako predstavili, kao da politika pripada muškom svetu, a ženskom ne – istakla je Papuga gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Upitana zašto ni 2011. godine, a ni sada, nije predloženo da kvota bude 50%, ona je istakla da su žene skromne i realne i da žele da idu korak po korak. Papuga je rekla i da je pre devet godina, kada je kao koautorka amandmana koji je podnela sa tadašnjom stranačkom koleginicom Aleksandrom Jerkov, kada je omogućeno da na listama bude 30 žena, čitav proces bio težak. Sada je, ocenjuje, bilo puno lakše. Razlog za to je i što je u međuvremenu broj žena u parlamentu prevazišao 30% i sada ih je 37,6 procenata.

Istakla je i da je Ženska parlamentarna mreža, čija je Papuga koordinatorka, dosta uradila na obezbeđivanju podrške i ohrabrivanju poslanica koje su „sa strahom ulazile u razgovore sa svojim šefovima poslaničkih grupa“. 

Olena Papuga je istakla i da se ne brine da će u LSV ovaj zakonski okvir biti ispoštovan, jer to u Ligi nikada nije bio problem.

- Mi smo i na početku ovog mandata imali tri poslanice i jednog poslanika. Nikada nisam imala problem oko toga, čak nisam ni pitala da li mogu da glasam za ovih 40%, kao ni moja koleginica Nada Lazić. To se podrazumevalo - da se mi za to borimo i da ćemo za to glasati. Predsednik LSV Nenad Čanak je bio jedini predsednik stranaka u diskusiji u plenumu i razgovarao o tome. Ženska snaga u našoj stranci je ona prava snaga kojoj se veruje – zaključila je Papuga.

(SzILSV, 13.02.2020)
Saopštenja | Nedelja, 09. 08. 2020. | Komentara: 0

LSV pita vladu šta je sa ledolomcima u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić dokle se stiglo sa rešavanjem problema nedostatka ledolomaca na našim rekama.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Izjave | Nedelja, 02. 08. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: Rešiti nadležnost i finansiranje Vojvodine

Rano je govoriti o tome da li će Vojvođanski front biti deo vladajuće koalicije, ali tu mogućnost ne isključujemo, ako bude poziva za te razgovore, izjavio je danas Branislav Bogaroški, pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine, članice Vojvođanskog fronta.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook