Akciza na struju najviše kažnjava građanke i građane Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 22. 06. 2015. | Komentara: 0

Akciza na struju najviše kažnjava građanke i građane Vojvodine

BEOGRAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić izjavio je danas da će uvođenje akcize na struju najviše kazniti građanke i građane Vojvodine, te da poslanici LSV neće glasati za predložene izmene Zakona o akcizama.

LSV

On je tokom današnje skupštinske rasprave istakao da je ministar energetike spomenuo i ekonomsku raspravu vezanu za reorganizaciju Elektroprivrede Srbije, koja se upravo ovih dana dešava, jer od 1. jula Elektrovojvodina prestaje da postoji.

Reorganizacija EPS-a je politička kategorija

- Upravo ta ekonomska rasprava je ona na čemu smo mi insistirali, jer kad pogledate dobit Elektrovojvodine od 2,1 milijarde dinara i gubitak Elektrodistribucije Beograd od tri milijarde, i gubitak celog EPS-a, onda ćemo upravo na tim ekonomskim kategorijama moći da govorimo o tome da Elektrovojvodina nastavi da postoji, jer je najmodernija, jer je najviše ulagano i u ljudske resurse i u distributivnu mrežu, i građani najredovnije plaćaju svoje obaveze. Upravo zbog toga smo insistirali na tome da je reorganizacija EPS-a politička kategorija – istakao je on.

Stojšić je ukazao i da se LSV nadala racionalizaciji na rashodnoj strani budžeta, naglasivši da podizanjem dodatnih nameta nećemo uspeti da uvedemo red u naše finansije, jer na rashodnoj strani potoji niz netransparentnih odliva i građani bilo kakav nov namet, akciju ili porez doživljavaju kao harač.

Velik udeo akciza u budžet

- Više puta smo ukazivali na to da, kada ste poreski obveznik, vi želite da na transparentan način znate kako se odlivaju sredstva koja plaćate, da li je to za puteve, za škole, za bolnice, za penzije ili plaćate harač, što znači morate da platite da ne bi trpeli sankcije, a kako se pare troše - to se vas ne tiče. Mislim da i danas živimo upravo u takvom sistemu – dodao je i naglasio da je situacija oko akciza još tužnija, jer živimo u, kako je rekao, obrnutoj ekonomiji.

- Veliki deo prihoda budžeta dolazi upravo od akciza, što znači da država ne bi imala od čega da živi ukoliko građani ne bi pušili, pili alkohol, kockali se, a sada i bili energetski neefikasni. Kakav sistem vrednosti mi promovišemo u ovoj zemlji kada država živi upravo od akciza na ovakve stvari? Naravno, to je svuda tako u svetu, ali moramo dovesti budžet u situaciju gde prihodi od akciza neće imati tako značajnu ulogu kao što to danas imaju. Uvođenjem dodatnih akciza na električnu energiju, vi praktično promovišete, odnosno budžet direktno zvisi od energetski neefikasnih potrošača. Što je veća potrošnja, to je veći prihod u budžet – ukazao je poslanik LSV i istakao da je u nekim delovima Srbije naplata oko 30-40 odsto, u Vojvodini 90 procenata, ali i da je EPS u ovoj godini „budžetirala 430 miliona dinara za nekakve konsultante“.

Povećajte rudnu rentu, uvedite porez na ofšor firme

Umesto uvođenja akciza na struju, Stojšić je na današnjem zasedanju Skupštine Srbije izneo i nekoliko predloga:

- Ponoviću ono što ponavljamo već duže vreme - rudna renta - ne vidimo nijedan razlog zbog čega nije redefinisam sporazum sa Ruskom Federacijom. Umesto da predstavnici NIS-a nogom otvaraju vrata u Ministarstvu, mislim da postoji način da konačno uplaćuju rudnu rentu na način kako to čine u matičnoj zemlji Rusiji. Predlagali smo oporezivanje ofšor vlasništva nad preduzećima, predlagali smo da se uvede red u izdavanje, odnosno licitaciju državnog zemljišta. Predlagali smo da se donese zakon o poreklu imovine  i ne vidimo nijedan razlog zbog čega imamo posrednike, privatne firme, pri uvozu gasa u našu zemlju. To su sve neki od načina kako bi mogli da doprinesemo uvođenju fiskalne konsolidacije, većih prihoda u naš budžet, a da to nije na ovakav vrlo regresivan način – naglasio je Đorđe Stojšić i ukazao da je naš poreski sistem regresivan, jer je poreska stopa veća ako manje zarađujete i obrnuto.

- Mi iz LSV, naravno, nećemo glasati za ovaj predlog zakona i najoštrije se protivimo ovakvoj meri iz razloga koje sam naveo i koji se tiču i ugroženih socijalno ugroženih grupa unutar našeg društva i građanki i građana Vojvodine koji će ponovo, nakon sramnog ukidanja Elektrovojvodine, još jednom biti izloženi meri gde će oni plaćati najveći teret, tzv. poreske konsolidacije – zaključio je on.

(BILSV, 22.06.2015)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook