Apel poslanicima da Vojvodinu stave na prvo mesto

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 22. 11. 2012. | Komentara: 0

Apel poslanicima da Vojvodinu stave na prvo mesto

BEOGRAD – Predsednica poslaničke grupe LSV u republikom parlamentu Aleksandra Jerkov najavila je da će Liga od Ustavnog suda zatražiti ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, u slučaju da ne bude usvojen Predlog dopune tog zakona koji je Narodnoj skupštini Republike Srbije prosledila Skupština AP Vojvodine i koji se danas razmatra.

Aleksandra Jerkov

Zakidanje za 100 miliona evra

Ona je objasnila da bi usvajanje predloga pokrajinske skupštine trebalo da omogući da budžet AP Vojvodine bude u skladu sa ustavom zagarantovanih sedam odsto. U suprotnom, bez te izmene, ako  već budžet Republike Srbije za 2013. godinu bude usvojen u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o budžetskom sistemu, AP Vojvodina će u narednom budžetu biti uskraćena za skoro 100 miliona evra.
Aleksandra Jerkov je tokom skupštinske rasprave o predlogu koji je predložila Skupština APV, najavila da će svako ko se zalaže za interese građana Vojvodine biti opozicija ovoj vladi, a na poslanike koji dolaze iz Vojvodine apelovala je da interes građana koji su ih birali stave ispred stranačkog interesa ili da, kada se vrate u svoje opštine objasne zbog čega su građanima Vojvodine uskratili 100 miliona evra.

Vojvodina mogla da kupi i NIS i JAT

Aleksandra Jerkov je upozorila da će se, ukoliko ovaj zakon ne bude usvojen, doći do cifre od 740 miliona evra koje Republika Srbija duguje AP Vojvodini od momenta usvajanja Ustava, pa do danas, uključujući i predstojeći budžet za 2013. godinu.
–  To je dovoljno, recimo, da Vojvodina otkupi i Naftnu industriju Srbije i JAT.  NIS je prodat za 400 miliona evra, JAT-ova dugovanja se procenjuju na oko 170 miliona evra, a nabavka novih aviona na još 180 miliona dolara, što ukupno čini 350 miliona evra – napomenua je ona, dodajući da bi samo za 2013. godinu kasa AP Vojvodine bila zakinuta za 9,6 milijardi dinara.
–To je, recimo, slično ceni za izgradnji tunela kroz Frušku goru, koju će, po svoj prilici morati opet Vojvodina da finansira i da se zaduži. Za te pare se može izgraditi skoro tri Urgentna centra veličine i kapaciteta kao što je novootvoreni Urgentni centar Klinčkog centra Vojvodine. Niko nema pravo da građanima Vojvodine oduzima taj novac, niti iko od narodnih poslanika nema pravo da se, u ime građana koje predstavlja, odriče tih sredstava koja pripadaju građanima AP Vojvodine – istakla je Jerkova.
Vojvodina nema da pokloni
Ona je ukazala na to da u Vojvodini ima oko 200.000 nezaposlenih,  da veći deo Pokrajine nema ispravnu vodu za piće, da svega 10 odsto vojvođanskih naselja ima kanalizacionu mrežu, dok su pruge zarasle u korov, a sela izumiru.
– Vojvodina nema da pokloni 740 miliona evra, zbog toga što se za 740 miliona evra može  otvoriti najmanje 148.000, a najviše 370.000 novih radnih mesta, u zavisnoti od toga ko koliko računa otvaranje novog radnog mesta – rekla je Jerkova.

Budžet nisu samo preski prihodi

Poslanica LSV je upozorila i da su tokom prethodnih šest godina u vezi sa pokrajinskom kasom sa Vladom Srbije vođeni pregovori, dogovori i rasprave  koje su vodile, kako pojedine stranke, tako i  predstavnici vojvođanskih institucija, ali i poslanici u Narodnoj skupštini, ali da je usvajanjem Zakona o budžetskom sistemu pre mesec dana na to stavljena tačka.
– Republička vlada i, nakon toga ova skupština, su nam jasno rekli da nikada više, dok se ovaj zakon ne promeni, mi nećemo imati sedam posto garantovanih sredstava za budžet AP Vojvodine. Zbog toga što poreski prihodi nisu budžet! Ustav ne kaže sedam posto poreskih prihoda, Ustav kaže sedam posto budžeta – istakla je ona.
Aleksandra Jerkov je kazala i da se iz mišljenja vlade, u vezi sa predlogom koji je stigao iz pokrajinske skupštine, jasno vidi odnos prema pokrajinskim institucijama i građanima Vojvodine.
– Mi imamo ministra finansija koji u ovoj skupštini Skupštinu i Vladu AP Vojvodine tretira  kao grupu kockara i narkomana, koja će proćerdati pare građana Vojvodine, jer se neodgovorno zadužuje da bi se bavila aktivnostima za koje smatra da su potrebne. Mi imamo veliki broj predstavnika vlade koji daju lažne informacije o tome da će se konsultovati sa Vladom AP Vojvodine oko zakona koji se u ovoj skupštini pojavljuju, a koji se tiču Vojvodine – navela je ona istakavši da od tih konsultacija nema ništa, a da iz Ministarstva finansija kažu da je vojvođanska administracija svojim ponašanjem sebe diskvalifikovala iz tih dogovora.

Budžet za 2013. godinu prevara

Aleksandra Jerkov je ukazala i da predlog republičkog budžeta za narednu godinu, o kojem bi poslanici trebalo da raspravljaju sutra, vrvi od lažnih cifara i prevara, koje su tu samo u funkciji toga da bi budžet AP Vojvodine izgledao veći, da bi se činilo da je dostignuta ta cifra od sedam posto, zbog čega su tu uračunata i sredstva koja ni po kakvom zakonu niti osnovu pripadaju budžetu Vojvodine.
– Ona, u krajnjem,  i ne pripadaju  budžetu Vojvodine, nego se samo tu budžet Vojvodine tretira kao neka vrsta protočnog bojlera, jer su to sredstva koja jedan dan dođu na račun, i sutradan odmah sa njega odu – rekla je Jerkova. Ona je istakla i da dok ne bude usvojen Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, Republika Srbija je dužna da u svom budžetu obezbedi sedam posto za budžet AP Vojvodine, na način koji će biti u skladu sa ustavom. Dodala je i da je ministar finansija Mlađan Dinkić juče na sednici Odbora za finansije najavio da postoji namera da se napravi radna grupa koja bi se bavila izradom tog zakona, a na  čijem čelu bi trebal oda bude on.

Sraman odnos prema pokrajinskoj administraciji


Takođe, upozorila je da pojedini predstavnici Vlade Srbije  pokrajinsku vladu tretiraju kao opozicionu partiju, a Skupštini AP Vojvodine kao skup ljudi čija je jedina namera da ruše Republiku Srbiju.
– Zaboravlja se da u toj skupštini sedi 120 legitimno izabranih predstavnika dva miliona građana Vojvodine, od kojih 60 izabranih lično, na ime i prezime i koji, za razliku od  narodnih poslanika ovde, za svoj rad moraju da odgovaraju i onima koji su ih birali, a ne samo strankama koje su ih na izborne liste postavile – rekla je Jerkova.
Dalje ponižavanje
Ona je zahvalila predsedniku Narodne skupštine što je, za razliku od svojih prethodnika, pred poslanike stavio inicijativu koja je stigla iz pokrajinskog parlamenta, ali da je to ipak uradio na ponižavajući način.
– Vi ste ovaj predlog zakona stavili na istu sednicu kada i Zakon o budžetu, čime zapravo govorite da vi nemate nikakvu ideju o tome da bi ovaj predlog mogao biti usvojen. Jer, ako bude usvojen, on bi drastično promenio Zakon o budžetu zbog toga što je Zakon o budžetu napravljen na osnovu starog Zakona o budžetskom sistemu.Tako da se meni čini da je ovo više pro forme stavljeno na dnevni red, bez ikakve namere da ovaj zakon zaista i povuče za sobom neke posledice – rekla je poslanica LSV.
Upozorila je i da Vlada Republike Srbije svakim novim zakonom koji pošalje u parlament poništava i ono malo nadležnosti, koje su obezbeđene u prethodne četiri godine, te da se polako dolazi na nivo nadležnosti koji je Vojvodina imala u vreme vlade Demokratske stranke Srbije, dok se s druge strane predlozi koji dolaze iz Vojvodine tretiraju maltene kao napad na državu.
– To Vojvodina i Vojvođani nisu zaslužili. Vojvodina je uvek pomagala svakome kome je pomoć bila potrebna, uvek je bila solidarna sa ostalim delovima Republike Srbije i Vojvođani nikada nisu imali problem da pomognu svakome kome je pomoć na teritoriji Republike Srbije potrebna. Ali dozvolite, to treba da se učini njihovom voljom, a ne time što će im neko uskraćivati sredstva koja su im namenjena i koja im po Ustavu Republike Srbije pripadaju – rekla je Jerkova.
Ustav izvor problema
Ona je istakla da Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da svi problemi koje AP Vojvodina ima u finansiranju svojih nadležnosti potiču od Ustava Republike Srbije, protiv kojeg je ona bila i koji građani Vojvdoine nisu podržali.
– Razlozi zbog kog smo bili protiv Ustava su bili brojni, a među njima, za nas možda najvažniji, upravo je tretman kakav je AP Vojvodina dobila u tom Ustavu ekla je ona. Jerkova je podsetila da se, u zavisnosti od godine, u republički budžet iz Vojvodine slije od 35 do 55 svih sredstava, dok se Vojvodini vraća samo sedam posto, što je tek svaki šesti dinar koji se zaaradi na teritoriji Vojvodine!
– Na žalost, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratska partija su bile usamljene 2006. godine kada su govorile da je ustav loš za Vojvodinu, kada su govorile da je loš za građane Vojvodine i kada su govorile da građani Vojvodine takav Ustav ne zaslužuju i da takav tretman ne treba da imaju. Zbog toga, delimičnu odgovornost za situaciju u kojoj se danas nalazimo, snose svi koji su za taj ustav glasali, snose oni koji su baš tu odredbu od sedam posto promovisali kao veliki uspeh i, u krajnjem, snose oni koji su ćutali o tome i nisu upozoravali na opasnosti koje ovakve nejasne odredbe mogu da izazovu – istakla je predsednica poslaničke grupe LSV u republičkom parlamentu Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 22. 11. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook