Bogaroški: Budžet APV je manevar u kutiji šibica

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Govori | Petak, 16. 06. 2017. | Komentara: 0

Bogaroški: Budžet APV je manevar u kutiji šibica

NOVI SAD – Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški kazao je da poslanici LSV neće podržati rebalans pokrajinskog budžeta za 2017. godinu, kao in izmenu kadrovskog plana APV, godišnje programe korišćenja budžetskih fondova za vode, šume i razvoj lovstva, a ni godišnje programe zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela. Kako je istakao na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine, ni rebalans, kao ni budžet nisu razvojni, a najavljivanog Zakona o finansiranju APV nema, pa je pralvjenje budžeta manevar u kutiji šibica. Prema rečima Bogaroškog, nema prave politike na teritoriji AP Vojvodini dok se ne obezbede stabilne osnove za finansiranje.

Transkript govora Branislava Bogaroškog pročitajte u nastavku.

LSV

Predsedavajući, 
Dame i gospodo,

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine nije podržala budžet za 2017. godinu. Glavni razlog za nepodržavanje budžeta za 2017. godinu je bio taj što nije bila ispoštovana ustavna odredba o sedam posto budžeta Pokrajine u odnosu na budžet Srbije i što tri sedmine tog budžeta nisu bile iskorištene za kapitalna ulaganja. Među tim troškovima su, tada je već bilo napomenuto, i troškovi koji su ili redovno održavanje ili, recimo, kompletan budžet JVP „Vojvodina vode“ koji u sebi sadrži i materijalne troškove i plate zaposlenih itd. I došlo se do neke cifre koja nije ni približno u ustavnom minimumu što se tiče kapitalnih ulaganja. I samim tim taj budžet nije mogao biti nazvan razvojnim jer nije ispunio osnovne preduslove. 

Šta je sa Zakonom o finansiranju APV?

Ista situacija se sada ponavlja sa rebalansom. Razlika je u dve milijarde i 400 miliona dinara, za koliko će taj budžet biti veći, ali suštinski i principijelno razlike u odnosu na prvobitni budžet ne postoje. Imamo 1,1 milijardu koja će nam doći usled bolje naplate poreza, imamo 1,1 milijardu koja je suficit iz 2016. godine, nekih 150 miliona dinara za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i to su neke od značajnijih stavki. Pri tome, veliko je pitanje da li će do kraja 2017. godine te cifre i opstati, jer kako je u samom tekstu rebalansa budžeta navedeno, od strane predlagača, ne postoje mehanizmi da se sa nekom većom izvesnošću, preciznošću utvrdi naročito porez na dobit preduzeća. Može se desiti situacija kakva se dešavala ranijih godina da u slučaju da Naftagas, odnosno NIS, kao najveći obveznik poreza na dobit preduzeća, ukoliko iskaže loš rezultat, nešto što je akontativno uplaćivano u toku ove godine, bude moralo da se vrati nazad, pa će taj rezultat biti bitno slabiji. 

Ono čime predlagač i ovaj dom moraju da se bave svaki put kada se usvaja i budžet i kada se donose rebalansi budžeta nije samo raspodela sredstava koja su na raspolaganju, nego i otvaranje rasprave o pitanju zakonitog, ustavnog finansiranja AP Vojvodine. Donošenje na zakonu zasnovanih stabilnih osnova koje će nam omogućiti da sa izvesnošću, preciznošću možemo da planiramo svaki budžet, svaki rebalans za ovu i svaku sledeću godinu. Preduslov za to je donošenje Zakona o finansiranju i to je nešto što smo mi očekivali od nove pokrajinske administracije, s obzirom na to da je činjenica da je sada ista vlast i na republičkom i na pokrajinskom nivou isticana kao vrhunski kvalitet. I to se u godinu dana nije desilo. Ceo budžet, koliko god pažljivo bude bio sastavljan i koliko god se vodilo računa o tome kako će se upotrebiti sredstva koja su na raspolaganju, jeste manevar u kutiji šibica. I nema prave politike na teritoriji AP Vojvodini dok se ne obezbede stabilne osnove za finansiranje. 

Budžet i rebalans zavise o sretnih okolnosti

I mi smo bili u situaciji da usvajamo budžete koji nisu bili u skladu sa Ustavom, ali nikad nije prošla nijedna skupština da se od strane samog predlagača naglasi činjenica da ne postoje ustavne osnove za usvajanje i budžeta i rebalansa budžeta. I zbog toga se upravo i očekivalo da će to pitanje, već u prvim mesecima, a ne u prvoj godini, biti otvoreno kao glavna tema između pokrajinske administracije i Vlade Republike Srbije. Na moju veliku žalost, to se do sada nije desilo. 

Ja ne mogu sada da ulazim u detalje, da ocenjujem da li su novčana sredstva koja su rebalansom na raspolaganju usmerena na pravu stranu, da li budžetska rezerva suviše velika ili suviše mala, da li su izabrani novi kapitalni projekti, da li će novac koji je opredeljen po rebalansu za kapitalne projekte moći uopšte da se iskoristi u 2017. godini ili ćemo ga opet završnim računom konstatovati da nije upotrebljen, pa prenositi na 2018. pa ponovo stavljati u neke nove razvojne projekte koji se neće desiti, ali sve to poprilično gubi smisao kada se pogleda činjenica da budžet APV, rebalans budžeta APV u najvećoj mogućoj meri, u nedopustivoj meri, zavise od, oprostićete mi na izrazu, ali sretnih okolnosti. 

Pravo upravljanja i privredom i finansijama AP Vojvodine nema niti će biti dok se zakonski ne postavi osnova. Zbog toga je to razlog što nećemo glasati za ovaj rebalans budžeta i sve prateće dokumente. 

Hvala. 

(BILSV, 16.06.2017)Saopštenja | Nedelja, 20. 05. 2018. | Komentara: 0

Kazniti odgovorne zbog nesreće na manifestaciji u Zrenjaninu

Povodom nesreće koja se juče dogodila na manifestaciji ''Banatska priča'' u Zrenjaninu, kada su dve osobe povređene usled obrušavanja velike metalne konstrukcije na bini, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je dobro što su izbegnute tragične posledice, ali da je ovaj događaj još jedna sliku u nizu neodgovornosti lokalnih vlasti.
Saopštenja | Subota, 19. 05. 2018. | Komentara: 0

Krkobabić ne pomaže selu svojim praznim parolama

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića da, konačno, obavesti javnost o konkretnim merama koje Vlada i njegovo ministarstvo preduzimaju u cilju očuvanja seoskih sredina u našoj državi.
Iz medija | Subota, 19. 05. 2018. | Komentara: 0

Nelogično pravljenje problema oko poziva Kataloniji

Predsednik Odbora za evropske integracije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je odluka predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković da otkaže gostoprimstvo parlamentarcima sa Kosova i Katalonije bila ishitrena, jer to ne bi bio prvi put da isti posete republički parlament. On je u emisiji Politbiro Radio-televizije Vojvodine objasnio da su poslanici iz kosovskog parlamenta učestvovali u konferenciji koja je bila održana pre par godina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook