Čanak: Nikolić vodi Šešeljevu politiku

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 08. 06. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Nikolić vodi Šešeljevu politiku

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da se politika predsednika Srbije Tomislava Nikolića “nije nimalo promenila od vremena Vojislava Šešelja“.

Nenad Čanak

Čanak je u razgovoru za bosansku agenciju Anadolija, koji prenosi portal “Telegraf.rs”, istakao da je izbor Nikolića za predsednika Srbije bila “greška”, ali da je “dobra vest” to što vlada Borisa Tadića može “dati alternativu” politici predsednika Nikolića. Komentarišući izjavu Tomislava Nikolića iz intervjua Televiziji Crne Gore, koji je emitovan 31. maja, kako u Srebrenici “nije bilo genocida”, Čanak je rekao da se Nikolićeva politika od vremena Vojislava Šešelja “nije nimalo promenila”.

Pranje biografije

– Cela priča o pravljenju Srpske napredne stranke bila je praktično pranje biografije Tomislava Nikolića, a ne zamena njegovog političkog kursa. U svemu tome on, kao čovek koji je ostao zapamćen po izjavama da ne vidi nikakav problem da Srbija bude ruska provincija, nastavlja tu istu politiku koja je čitav region gurnula u sumrak devedesetih godina prošlog veka. Ja Tomislavu Nikoliću ništa ne verujem! Mislim da će tek vreme pokazati kolika je ovo bila greška s njegovim izborom za predsednika Srbije – rekao je Čanak. Lider LSV smatra da će “ovo što se sada događa s Tomislavom Nikolićem, zaista, biti ogroman korak unazad po pitanju evropskog puta Srbije”. Ipak, on napominje da postoje i dobre vesti.
– Ovo je bio hladan tuš za sve one koji su mislili da je borba protiv Miloševićevog vremena i Šešeljevih zločina završena. Mislim da se sve demokratske snage moraju vratiti na jasan put beskompromisne borbe protiv takvih pojava, inače će Srbija da se ponovo sunovrati u ponor iz kojeg smo taman pomislili da smo se izvukli – ističe Čanak. On ne smatra da nova Vlada Srbije, koju bi mogao da vodi lider Demokratske stranke Boris Tadić, može neutralisati Nikolićevu politiku.
– Ali, može dati alternativu, a to će onda biti veoma značajno za sledeće izbore. Od 2000. godine ja se zalažem za lustraciju. Nastaviću da se zalažem dokle god budem živ. Jer, za zločine devedesetih u Srbiji neko mora da plati! Ne može nekoliko žrtvenih jagnjadi u Hagu da opere čitav jedan tip mišljenja koji još uvijek, nažalost, ima predstavnike u Srbiji – smatra Čanak.
 
Sukob Dodik-Jovanović
 
Čanak je potvrdio da on lično neće učestvovati u novoj srpskoj vladi. Kako je objasnio, njemu je važno da u Srbiji postoji jasan proevropski koncept, a “personalna rešenja su manje važna”. Komentarišući insistiranje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u novoj Vladi Srbije ne može biti lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, jer on osporava Republiku Srpsku, Čanak tvrdi da to ne treba “tako dramatično gledati”.
– Kao što Jovanović ima pravo da komentariše događaje u Bosni, i Dodik ima pravo da komentariše događanja u Srbiji. Ne bih ja to baš dizao na nivo ucenjivanja. A odavno je poznato da se njih dvojica ne slažu. Ovo neće uticati na odnose Dodika i Tadića – ocenio je Čanak za bosansku agenciju.

(BILSV, 08.06.2012.)Saopštenja | Subota, 12. 09. 2020. | Komentara: 0

LSV čestita Nacionalni dan Katalonije

Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita Nacionalni dan građanima Katalonije, te članstvu i rukovodstvu najsnažnije partije ove regije Republikanskoj levici Katalonije (ERC).
Odbori LSV | Sreda, 02. 09. 2020. | Komentara: 0

Marton: U Skupštini grada ne ćutati o problemima građana

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je da će se zalagati da se u gradskom parlamentu ne ćuti o problemima koji muče građane. 
Izjave | Ponedeljak, 31. 08. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Hoće da budu Vučić umesto Vučića

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš kaže za Politiku da se pravi velika logička greška u situaciji u kojoj se stvari postavljaju tako što se kaže: imate Vučića, koji je na vlasti, i imate ljude koji su opozicija, a oni koji nisu ni za vlast, ni za deo opozicije, ne postoje ili su dupli izdajnici.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook