Čanak: Promeniti izborni sistem u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 01. 03. 2015. | Komentara: 0

Čanak: Promeniti izborni sistem u Srbiji

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže promenu izbornog sistema u Srbiji i uvođenje novog po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, kazao je lider LSV Nenad Čanak i pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni o tom predlogu.

LSV

Čanak je rekao Tanjugu da bi se takvom promenom izbornog sistema za Narodnu Skupštinu Republike Srbije sprečila majorizacija poslanika od strane poslanika iz velikih gradova, pretežno iz Beograda.
- LSV smatra da se i pre donošenja novog Ustava Republike Srbije mora pristupiti hitnom procesu decentralizacije i regionalizacije u Srbiji i u tom smislu već odavno smo tražili da se povede razgovor o promeni izbornog sistema u Srbiji - rekao je Čanak. Po njegom rečima, tih pet izbornih jedinica bile bi: Beograd, Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, dok bi petu izbornu jedinicu činili svi ostali građani Republike Srbije. Lider LSV-a je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni u vezi sa pomenutim predlogom o promeni izbornog sistema.
- Vučića pozivam da bude prvi koji će uopšte išta reći o mogućnosti da se izmenom izbornog sistema istinski izborni sistem u Srbiji demokratizuje - naglasio je Čanak. On je ocenio da bi takav izborni sistem sa pet izbornih jedinica i sa takvim rasporedom izbornih jedinica bio daleko značajniji za zastupanje svih građana Srbije u republičkom parlamentu bez obzira gde žive na njenoj teritoriji, nego što je to slučaj sa važećim sistemom.

(BILSV, 01. 03. 2015)



Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook