Čanak: Seme zla opet buja u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 06. 11. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Seme zla opet buja u Srbiji

NOVI SAD - Dvadeset godina nakon najvećih antiratnih demonstracija u Vojvodini, čiji je bio organizator i učesnik, lider LSV Nenad Čanak strahuje da bi se istorija mogla ponoviti.

Nenad Čanak

- Nadam se samo da sada nećemo morati da ustanemo protiv mobilizacija, kao pre dve decenije, ali protiv razloga koji su i onda doveli do tih mobilizacija, e to je, nažalost, vrlo moguće. Koliko god su se stvari menjale ovih 20 godina, činjenica je da osnovno seme zla, koje je tada davalo svoje otrovne plodove, još uvek živi među nama. I ne da se nije sasušilo, nego mu jako prija klima. Jer Srbija danas i dalje luta tragajući za izlazom iz zamke u koju su je ugurali nacionalsocijalisti Slobodana Miloševića - kaže Čanak za „Dnevnik".
Ko je kriv za to što generacija koja gotovo da ne pamti ni Slobodana Miloševića ni njegove ratove, danas preferira ideje „Nacionalnog stroja", „Obraza" i sličnih organizacija?

- Za to je kriv svako ko je sve ove godine uživao na mitomanskim plodovima, pri čemu nema razlike između mita o Kosovu i mita o Ratku Mladiću i njegovim „pobedama". Jer, aktuelna kretanja u mlađoj populaciji direktna su posledica upravo neraskidanja s tom mitomanijom - uostalom, Srbija i danas skapava u ne zna se već kojoj varijanti kosovskog mita - ali i sa totalitarizmom, u smislu otuđenosti izvršne vlasti, koja i dalje nije stavljena pod demokratsku kontrolu i nadzor. A tome treba dodati i činjenicu da nije bilo ni lustracije, ni intelektualne katarze.

Oseća li se i LSV odgovornom, jer je sve vreme od oktobarskih promena u vojvođanskoj vlasti, a veći deo protekle decenije je podržavala i vlast na republičkom nivou?

- Nije Liga omogućila ulazak crkve u državne škole, niti se Liga saglasila s tim da MUP u jednoj sekularnoj državi, kakva je na papiru Srbija, slavi krsnu slavu, što je porodični praznik u pravoslavnim kućama; nije Liga ta koja je omogućila da mantija postane pancir za pedofiliju, niti da samo razvijanje barjaka neke od patriotskih organizacija bude dovoljno za amnestiju od trgovine narkoticima. Dakle, ako ikada budem dobio smisleno obraloženje zbog čega je sve to tako - a jeste - onda ću moći da odgovorim i na pitanje da li je LSV odgovorna za stanje u društvu.

Ali da li se LSV oseća odgovornom što velika slika Ratka Mladića još uvek usred Novog Sada „krasi" javnu površinu i nikom iz gradske uprave nije palo na pamet da prekreči to „umetničko delo"?

- Koliko se ja razumem u politiku, većinu u gradskoj upravi u Novom Sadu ima Demokratska stranka, iz koje je i gradonačelnik Igor Pavličić. Pa bi bilo zgodno da se oni prvi upitaju zašto slika zločinca krasi javnu površinu u gradu kojim vladaju. Vidim da kod njih buja „entuzijazam" u pogledu postignutih rezultata na raznim poljima diljem Pokrajine, ali nešto ne vidim taj entuzijazam kada treba stati na crtu bagri.

Zašto „Naši" u srcu Novog Sada pale zastave BiH i Turske i prete Dinu Merlinu zbog njegovog koncerta - u Beogradu!?

- Da Vojvodina ima svoju policiju i zakonodavnu vlast, sve te organizacije - i „Naši" i „1389" i „Dveri" i sav taj besprizorni ološ bili bi zabranjeni i drugačije bismo razgovarali. Ali u situaciji kada mi ne možemo da namolimo ni da Vojvodina dobije koordinatora u MUP-u, a pet šaltera više predstavlja ozbiljno političko pitanje, jasno je zašto se ovde taj šljam dobro oseća. I ne samo da se dobro oseća, nego pokušava da se na mala vrata, po sporednim ulicama, uvuče u grad koji je pre četiri godine jasno i otvoreno rekao „ne" tom fašističkom podmlatku. Ali LSV na to neće pristati, kao ni većina građana Novog Sada, koji su zakleti antifašisti. Ovde su ljudi svesni da svako koketiranje sa bilo kakvom fašističkom koordinatom, zvala se ona „Naši", „1389", „Obraz", „Pokret 64 županije" ili kako god se već imenovao taj ološ, vodi u krvoproliće i užase iz kojih smo jedva počeli da se nekako iskobeljavamo pre 11 godine.

Ali ima li Srbija snage da se izbori s tim ultradesnim talasom?

- Najpre, to nisu nikakve ni desne, ni ultradesne ideje i organizacije. Levica i desnica predstavljaju parlamentarnu terminologiju, koja sa ovim besprizornicima nema nikakve veze. Oni su najobičniji teroristi, koji su spremni da prebijaju ljude na ulici ili da zapale pola Beograda kako bi sprečili šetnju jedne manjinske grupe. Ali kod nas im se „tepa", jer je svugde na svetu jasna doktrina da se sa teroristima ne pregovara, nego se oni jednostavno uklanjaju. Nažalost, ovde je sve izvitopereno, pa se čak tvrdi i da nije moguće nekoga zabraniti zato što „nije registrovan". Pa u kojoj je to nadležnoj instituciji Osama bin Laden utefterio Al-kaidu? E, dok god mi budemo fašiste nazivali „zavedenom omladinom" a fašističke organizacije „desničarima", dotle ćemo u nedrima gajiti, ne guju, nego zmijsko klupko, koje će nas vrlo brzo potpuno zatrovati i tako ostvariti san svojih ideologa o Srbiji kao pustom ostrvu Evrope na kome su bezbedne totalitarne ideje.

(Dnevnik, 06. 11. 2011.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook