Čanak: Tražićemo smenu Pastora

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 19. 12. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Tražićemo smenu Pastora

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da će LSV tražiti smenu Ištvana Pastora sa funkcije predsednika vojvođanskog parlamenta.

LSV

On je kazao da je Pastor tokom septembra, oktobra i novembra tri puta izdao svoje koalicione partnere, a posebno mu je zamerio i to što se nije pojavio na protestu pokrajinskih poslanika zbog pritvaranja šefa poslaničke grupe DS Borislava Novakovića. Ponovio je da Liga smatra da joj, s obzirom na broj poslanika u Skupštini Vojvodine, pripada mesto predsednika parlamenta, ali je, kako je naveo DS to mesto posle izbora ustupila SVM-u.
– I sad Pastor neće da dođe na skup zbog pritvaranja poslanika koji je glasao za njegov izbor na to mesto, istovremeno sa mnom neće ni da razgoavara, a paralelno s tim u Budimpešti saopštava rezultate izbora za nacionalne zajednice u Vojvodini. I ja nisam spreman na to da predsednik najvišeg predstavničkog tela Vojvodine bude neko ko će sutra da pobegne glavom bez obzira čim dođe do problema – rekao je Čanak u emisiji "Politbiro" RTV-a. Lider LSV-a rekao je da ima problema sa razumevanjem delovanaja aktuelnog rukovodstva Saveza vojvođasnkih Mađara u pokrajinskoj koaliciji, jer je za njega, kako je naveo, "Vojvodina princip sa kojim se ne trguje". Dodao je da LSV i SVM imaju dugogodišnju saradanju, ali da se došlo u situaciju da nije jasno "da li je SVM danas nacionalna stranka građana Vojvodine mađarske nacionalnosti, ili peštanska stranka, odnosno njena ispostava u Vojvodini".
– Jer, dešava se to da SVM ima poslanika u Evropskom parlamentu iako Srbija nije članica Unije – naveo je on. Posebno je kritikovao lidera SVM i predsednika Skupštine APV Ištavana Pastora zbog toga što nije bio na protestu pokrajinskih poslanika zbog pritvaranja šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Borislava Novakovića.
"Predsednik Skupštine, bez obzira iz koje je stranke, ako je njegov poslanik u zatvoru, mora da pita šta se desilo. Ali, Pastor to nije uradio", istakao je on.
 
Upozorili smo da je Energetski sporazum s Rusijom prevara

Čanak je ocenio da je odustajanje od izgradnje Južnog toka potvrdilo stavove Lige socijaldemokrata Vojvodine da je Energetski sporazum sa Rusijom bio "prevara lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, kao i Tomislava Nikolića i drugih bliskih ruskim tajnim služabama", a kako bi Srbiju "stavili na povodac ruske države".
– Naftagas nije prodat nekom privatniku, niti je potpisan takav sporazum koji bi u slučaju nekih nepravilnosti mogao biti raskinut, nego je dat ruskoj državi", kazao je on. Naveo je i da je LSV 2008. godine tadašnjem ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Konuzinu uputila pismo kojim su ga "upozorili da je budalasto kupovati kradenu robu, jer Naftagas i rudna bogatstva i termalni izvori koje koristi – pripadaju građanima Vojvodine i Srbije, te da je to neotuđiva imovina građana koja mora biti sačuvana za dobrobit budućih generacija – rekao je on. Lider LSV istakao je i problem utvrđene visine rudne rente za eksploataciju nalazišta u Vojvodini.
– Da je ta renta u visini one koja se plaća u Rusiji, onda Srbija ne bi imala problem sa isplaćivanjem penzija. Ali je ta renta ovde niža zato što su se Koštunica i njegovi saučesnici tako organizovali da bi se dodvorili ruskoj državi i to na direktnu štetu građana Srbije – rekao je on. Poručio je i da se o visini rudne rente mora povesti rasprava i u republičkom parlamentu, te da će LSV insistirati na tome, podsetivši da je takva rasprava vođena u vojvođanskoj Skupštini iako je takav predlog LSV prethodno bio odbijan 37 puta.
– Samo na količinama nafte koje se godišnje isisaju iz vojvođanske zemlje mi smo već izgubili ceo jedan Naftagas, jer Rusi svake godine izvuku toliko nafte u istoj vrednosti koliko su navodno platili NIS. Uz to, kada bi se NIS vratio u vlasništvo Republike Srbije, odnosno AP Vojvodine, mi ne bismo imali više problem sa budžetskim deficitom – ocenio je Čanak. On je kazao da u Srbiji postoji "nevoravatan nivo slugeranjstva Putinu, do te mere da se pomeri datum oslobođenja Beograda, kako bi se ugodilo ruskom predsedniku koji je svratio u Beograd jer mu je to bilo usputna destinacija do žurke kod Berluskonija, pa smo mu došli kao predigra".
– I onda Toma Nikolić drži Putinu kaput. Pa jesi li ti garderober, ili predsednik države? – zapitao je Čanak.
 
Vučić ne sme da pominje Vojvodinu

Lider LSV kaže da su svi poslanici Skupštine Srbije danas verbalno za evropske integracije, ali da, ipak, ne postoji spremnost za iskorak kako bi se taj proces ubrzao, te da se taj put sveo na nivo deklaracija. Dodao je da i dalje stoji iza svojih reči da je premijer Srbije Aleksandar Vučić "čovek velike energije i koji drži reč", te da bi ga radovalo da uspe u onome što je politički proklamovao.
Međutim, kad je reč o odnosu Republičke vlade i njenog prvog čoveka prema Vojvodini, Čanak kaže da Vučić očigledno ne sme da pominje Vojvodinu jer se u aktuelnom kontekstu priče o Kosovu u javnosti autonomija Vojvodine doživljava gotovo kao razarajući tumor za Srbiju, odnosno kao nešto što otavara pitanje statusa drugih regiona u Srbiji. Lider LSV je istakao da je pitanje Vojvodine nešto sasvim drugo, jer se ono ne zasniva na etničkom ključu već na širenju baze odgovornosti, odnosno decentralizaciji vlasti.
– A to znači da onog momenta kad se pomene Vojvodina, sve to mora da se objasni ljudima – rekao je on. Prema njegovim rečima, neophodno je da se postigne dogovor oko toga kakva Srbija treba da bude, jer, kako je kazao, u Ustavu piše da je Srbija sekularna država, dok istovremeno i MUP i javna preduzeća i druge ustanove imaju krsnu slavu.
– Ali Ustavni sud se nikad nije setio da se time bavi, jer ga to ne interesuje. Ali se bavi time da li Vojvodina ima previše ovlaštenja, jer je cela ideja da se ukinu ta ovlaštenja kako bi se cela pokrajinska administracija potom proglasila za parazite koji ništa ne rade – ocenio je Čanak.

(RTV, 19. 12. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook