Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

NOVI SAD – Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. Srbija treba da bude jedna normalna, pristojna, demokratska zemlja, a to podrazumeva određene uslove. Stav LSV – VOJVOĐANA je da to treba da bude isterano na čistac, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš. On je gostujući u emisiji „Politbiro“ na Radio-televiziji Vojvodine rekao da je upravo zbog toga LSV – VOJVOĐANI usvojila određene predloge koji će uskoro biti predstavljeni i drugim strankama.

LSV

Šta predlažu LSV – VOJVOĐANI

– LSV – VOJVOĐANI će predložiti da se Srbija organizuje u pet izbornih jedinica. Predložićemo da lokalni i pokrajinski izbori ne mogu da budu istog dana kada i republički, a ni jedni ni drugi ne mogu da budu istoga dana kada su predsednički. Znači, imamo tri seta izbora i ti izbori moraju da se razdvoje sa najmanje 60 dana međuperioda. Mi se zalažemo i za to da se, recimo, se birački spisak kontroliše vrlo precizno. Naše mišljenje je da jedan glasač može da glasa samo u Srbiji ili samo u Bosni i Hercegovini ili samo u Crnoj Gori – naveo je Kostreš.

Istakao je da se ta pravila moraju dogovoriti, da ona moraju biti jasna i predvidljiva. 

Upitan da li će Liga izaći na izbore ako se ništa suštinski ne promeni u izbornim uslovima, Kostreš je rekao da takvu odluku u ime stranke mora doneti Glavni odbor, a da je njegov stav da tada izlazak na birališta nema smisla.

Kostreš smatra da LSV treba samostalno da izađe na predstojeće izbore, ali da će o tome odlučiti Predsedništvo stranke i lokalni odbori. Ponovio je da LSV – VOJVOĐANI na predstojećim lokalnim izborima neće biti ni u predizbornoj ni u postizbornoj koaliciji sa Srpskom naprednom stankom. Kako je rekao, lokalnim odborima je ostavljeno da odluče da li će ići samostalno ili u koaliciji sa drugim opozicionim partijama i grupama građana. 

Kada su u pitanju decembarski izbori, kaže da nije zadovoljan rezultatima jer ligaša neće biti u parlamentu, ali da je stranka prvi put od 2012. godine doživela pomak. Kako je rekao, u decembru je LSV, u odnosu na izbore 2022. dobila 30% više glasova.

– Vidi se jasan početak podizanja i buđenja – naglasio je Kostreš.

Vojvodina za potkusurivanje

Kostreš je rekao da su decembarski izbori u Vojvodini, što se tiče izbornog rezultata, bili potpuno jasni. Ali, dodaje, ako su izbori bili neregularni u Beogradu i na republičkom nivou, sasvim sigurno su bili neregularni i u Vojvodini.

– Pobeda vladajuće koalicije u Vojvodini je nesumnjiva i oni su mogli da formiraju većinu vrlo brzo, ali pošto se u Banovini ništa ne odlučuje, onda se praktično čeka na Beograd, da se vidi kako će se poslagati kockice u republičkom parlamentu, možda čak i u Beogradu, pa onda da Vojvodina opet služi kao utešna nagrada za one koji nisu dobili neku poziciju na republičkom nivou – kazao je predsednik LSV – VOJVOĐANI.

Prema njegovim rečima, ovakva situacija se mogla naslutiti još onog momenta kada su pokrajinski izbori bili raspisani u poslednjem momentu.

– Pokrajinski parlament doveden je u poziciju da se u njemu apsolutno ništa ne odlučuje. Danas imamo izjave jednog visokog funkcionera vladajuće stranke koji na jednoj društvenoj mreži postavlja anketu da li Vojvodinu treba ukinuti. To sve govori o tome gde smo mi došli. i Vojvodina i građanke i građani Vojvodine, kada smo prestali da se bavimo našim temama i našim problemima. Ova situacija je mogla da se nasluti još onog momenta kada su pokrajinski izbori bili raspisani u poslednjem momentu, kada se nije znalo da li će ih biti ili neće, kada je doneta odluka da nijedna lokalna samouprava u Vojvodini nema izbore paralelno sa pokrajinskim. To je nonsens, jer su lokalne samouprave i pokrajina jedan set. Bukvalno nijedan medij sa nacionalnom pokrivenošću, osim RTV, nije se bavio vojvođanskim izborima. To govori o tome da je Vojvodina potpuno skrajnuta – navodi Kostreš. 

Ističe da vladajuća garnitura u Vojvodini praktično za sve poteze koje povlači mora da zove šefove u Beograd da pita šta će biti urađeno i sada je to samo logičan sled. 

– Znači, ovde u Novom Sadu, u pokrajinskoj skupštini, u Banovini ne može ništa da se odluči dok ne dođe odobrenje iz Beograda i to je današnja slika vojvođanske autonomije i ljudi koji vladaju Vojvodinom. To je nešto što se mora promeniti ili neka se izađe jasno i glasno sa idejom da Vojvodina više nije potrebna, pa neka probaju da je ukinu, ako mogu i ako smeju. Ili neka počnu da primenjuju Ustav, a u Ustavu piše da je Vojvodina autonomna pokrajina. Znači, Vojvodina ima neke svoje nadležnosti i ona nezavisno i od Vlade Republike Srbije i od Skupštine Srbije i od predsednika Republike Srbije ima pravo da uređuje neke svoje unutrašnje odnose i to treba da počne da radi – zaključuje on.

(SzILSV – VOJVOĐANI, 17. 03. 2024)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook