Čuvati teško stečena prava i boriti se!

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 08. 03. 2018. | Komentara: 0

Čuvati teško stečena prava i boriti se!

Novi Sad, 08. mart 2018 - Danas, obeležavajući 8. mart, moramo se, sećajući se njegovog pravog i izvornog značaja, podsetiti zašto nam je ovaj datum važan i koliko same sebi moramo biti važne i koliko moramo čuvati teško stečena prava, koja je, iako bi trebalo da su garantovana, lako izgubiti.

LSV

Na današnji praznik treba se setiti da ovim danom obeležavamo svoja prava i slobode, koja su izborena teškim naporom i borbom naših pretkinja – pravo na obrazovanje i školovanje, pravo na rad, pravo glasa – pravo da biramo i budemo birane, pravo na izbor, reproduktivna prava, pravo na abortus i druga prava. Treba se setiti i da je ovo dan pobune, dan kada se sećamo da su hrabre radnice protestima izborile bolje uslove rada i platu.

Ovoliko godina kasnije i dalje moramo da dokazujemo da smo dovoljno vredne, da smo sposobne i da možemo! Moramo i danas jednakom snagom da se borimo za ravnopravnost u svim sferama života, izložene stalnoj opasnosti od rodno zasnovanog nasilja, verskog fundamentalizma, diskriminacije na poslu i pri zapošljavanju, ugrožavanja reproduktivnih prava i slično.

U poslednje vreme, ponovo se u javni diskurs vraćaju ideje o zabrani abortusa i stavovi o tome kako su za ’belu kugu’ krive ’razmažene žene’. Svedočimo da na svakih nekoliko meseci neko od visokih zvaničnika Srpske pravoslavne crkve istupi sa takvim stavovima, najgore vređajući žene, ali u poslednje vreme sve češće slične optužbe i pretnje dolaze i iz raznih ministarstava i saveta na državnom nivou. Istina je, ipak, drugačija. Umesto što optužuju žene, trebalo bi da govore o teškom ekonomskom položaju, nezaposlenosti i teškim uslovima života u kojima je teško doneti odluku o rađanju.

Takođe, morali bi da znaju da je pravo na rađanje, jednako kao i pravo na abortus, pravo i izbor svake žene, a ne države i crkve. Na državi je da obezbedi redovne i besplatne ginekoliške preglede, nesmetanu mogućnost abortusa i bolju brigu o zdravlju žena. A crkvi ovde nema mesta.

Međunarodni dan žena sigurno je jedan od najvažnijih datuma u istoriji čovečanstva. To jeste dan kojim se obeležava momenat kada su se žene, koje čine polovinu svetske populacije, izborile za svoja radna i politička prava. Više od jednog veka kasnije svedočimo i potencijalnom gubljenju i ’preispitivanju’ tih prava.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata VojvodineForum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Šta je proklamovano, a šta ostvareno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici

Na samom kraju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Forum žena LSV je organizovao tribinu u okviru koje su postavljena pitanja i predložena rešenja na manjkavosti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.
Događaji | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Otvaranje još dva poglavlja sa EU je velika i važna vest

Otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom Republika Srbija nastavlja svoj evropski put. I to je velika i važna vest, naglasio je predsednik Odbora za evropske integracije i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u vezi sa otvaranjem dva nova pregovaračka poglavlja sa EU.
Odbori LSV | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je danas na važnost poštovanja ljudskih prava. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook