Država da pomogne građanima Srbobrana u sporu sa NIS-om

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 23. 07. 2015. | Komentara: 0

Država da pomogne građanima Srbobrana u sporu sa NIS-om

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić zatražila je danas, u ime građana Srbobrana, odgovor od Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da kažu na koji način mogu da pomognu stanovnicima ovog vojvođanskog mesta koji imaju problem sa Naftnom industrijom Srbije. Ona je zatražila od ova dva ministarstva i odgovor na pitanje na koji način je NIS informisao građane o radovima koje će izvoditi i koje će efekte ti radovi proizvesti.LSV

24 sata uz buku i prašinu

Lazićeva je u svom poslaničkom pitanju obrazložila da se kod poslednjih kuća u Srbobranu odvijaju pripremni radovi na bušotinama, a na kojima radi teška mašinerija Naftne industrije Srbije. Ova oprema radi 24 sata dnevno uz veliku buku, prašinu i promet teških mašina kroz samo naselje, što je dovelo i do oštećenja kuća.

- Građani su tražili da se ovi radovi uopšte ne izvode u naseljenom mestu. Kasnije, pošto to nije bilo izvodljivo, zahtev je bio da se smanji buka, prašina, da se obustavi promet teških vozila pogotovo u noćnim satima, odnosno od 22 do 7 sati ujutru, i da se uvaži pravo na obeštećenje zbog šteta na kućama nastalo tokom ovih radova. Održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima NIS-a, ali, kako građani kažu, nije ispunjeno ono što je dogovoreno, tj. poštovalo se nekoliko dana i posle nastavilo po starom. I građani su, zbog nemoći da na bilo koji drugi regularni način reše ovaj problem, počeli sa mirnim protestima. Pedesetak ljudi je u tri navrata (3, 23. i 24.juna) mirno protestvovalo tako što su sedeli ispred ulaza u dvorište u kom se radovi odvijaju – predočila je poslanica LSV, istakavši da su svi ovi protesti bili uredno prijavljeni u policiji i overeni u opštini.

S druge strane, kako dodaje, u NIS-u kažu da imaju dozvole i saglasnosti državnih organa i da su održali sastanke sa rukovodstvom lokalne samouprave i građanima. Kako je dogovor izostao, NIS je uputio tužbe na deset adresa za ometanje radova, a prema njenim rečima, tužbu su dobili i neki koji nisu bili na protestu. 

NIS kupuje vreme tužbama

- Nakon svega ovoga, normalno, građani su ogorčeni i osećaju se potpuno nemoćno i nezaštićeno i ne znaju više kome da se obrate. Ja koristim ovu priliku, u ime poslaničke grupe LSV da postavim pitanje šta da rade ti građani jer se, kako oni kažu, NIS ponaša kao država u državi – kazala je Nada Lazić i dodala da je ročište po ovim tužbama zakazano za početak septembra. 

- Najverovatnjie će epilog biti da će oni povući tužbe na prvom ročištu, jer je NIS-u jedino značajno da, dok se postupak ne okonča, građani nemaju pravo pristupa, odnosno da ne mogu da organizuju proteste, a da oni u međuvremenu svoje radove završe. Praktično, na ovaj način kupuju vreme – zaključila je ona.

Podsetila je da je NIS kompanija koja je prva iz Srbije otvorila predstavništvo u Briselu još 2011. godine sa ciljem da prate direktive i regulative u oblasti energetike, smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine. 

- U ovom slučaju postavlja se pitanje gde su ovde obični ljudi, odnosno građani, naše komšije, njihovo pravo na čistu i bezbednu životnu sredinu, i kako da oni ostvare svoja prava ida se ubuduće ne osećaju ovako nemoćno – naglasila je poslanica LSV Nada Lazić.

(BILSV, 23.07.2015)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook