Evropska unija da se okrene Zapadnom Balkanu

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Utorak, 23. 04. 2019. | Komentara: 0

Evropska unija da se okrene Zapadnom Balkanu

PODGORICA - Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da Evropska unija mora da se okrene Zapadnom Balkanu i da to treba da bude poruka sa sastanka u Berlinu sa liderima iz regiona, a koji su inicirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron. On u razgovoru za Dnevne novine ističe da je još 2002. ukazivao na pojavu klerofašizma na Balkanu, a posebno u Srbiji.

LSV

- Tada je bilo vidljivo zbog bolećivog odnosa vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i kroz politizaciju i direktno organizovanje raznih grupacija, kao što je Obraz i sl. koje su pravljene da budu crkvena policija. Slično je i u okruženju, odnosno na Balkanu, i takvi odnosi mogu nas otjerati u, ne smijem ni da izgovorim, gdje će opet stradati građani Srbije, Crne Gore, Kosova i Albanije. To se apsolutno ne smije dozvoliti - kaže Čanak.

Lider LSV tvrdi da Evropska unija mora da shvati kakvi su sada odnosi na Balkanu i da spriječi pojavu nekih gorih stvari.

- Proevropska politika kombinovana sa punim razumijevanjem Evropske unije, koja u svim previranjima, ne smije da zaboravi važnu stvar, a to je činjenica da je ona preuzela odgovornost za sudbinu Evrope, može donijeti blagodeti Balkanu. U njenom nesnalaženju sa nacionalizmom u Mađarskoj ili Poljskoj i nekim etnocentrizmima koj ima ne bi trebalo da bude mjesta u Evropi se gubi iz vida da ako Evropa ćuti, neki drugi rovare - kaže on.

Čanak ukazuje i da pojava, skoro istovremeno, protesta u Beogradu, Podgorici i Tirani nije slučajna.

- Protesti u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji uopšte nijesu građanski. Vidi se da je u pitanju ista matrica, a to je da se protesti u početku prikazuju kao građanski, pojavljuju se mladi ljudi, porodice sa djecom, optimizam, govore javne ličnosti koje nemaju veze sa politikom, glumci, umjetnici... Onda se pojavljuju opozicione stranke, ali u drugom redu i onda korak, po korak, se to pretvara u politički protest, a ljudi kojima se preusmjerava pažnja sa njihovih izvornih nezadovoljstava, koja su vrlo heterogena, postaju dio opšte mase koja se buni protiv državne vlasti. I to će tako ići dok organizatori ne procijene da su dovoljno jaki i pozovu na jedan generalni protest koji bi trebalo da okupi toliko ljudi, da će aktuelna vlast morati da se povuče jer je "kriva za sve" - kaže Čanak.

On ističe da je takav scenario u Srbiji teže prepoznati jerje sve usmjereno na pitanje Kosova i na događanja oko Kosova.

- Lideri saveza za Srbiju, a ja ih radije zovem Saveza za veliku Srbiju, sve prave tako da angažovanje prikažu kao nekakvu odbranu Kosova, što je vrlo emotivno i zapaljivo, a u stvarnosti ne znači ništa. Meni sve to izgleda kao dobra režija nekih istočnih tajnih službi, koje, posle neuspjelog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, prekida razgovora Beograda sa administracijom u Prištini i uz jednog Milorada Dodika u Republici Srpskoj, koji prijeti dekonstrukcijom BiH, treba da naprave potpuno ne stabilan Balkan, što bi onda neke države trebalo da pretvore u mirotvorca, koji će stanje smiriti, kako bi, posle toga mogle da istrguju Balkan sa zapadom, za neke druge teritorije - kaže Čanak.

On tvrdi da kada se sve tako sagleda vrlo je jasno šta se sve događa, ali niko nije računao da će Vlada Kosova sve poremetiti uvođenjem carinskih taksi.

- Tako je Ramuš Haradinaj zaustavio pregovore, koji bi, da nisu prekinuti, dali rezultate, a time bi se stvorila atmosfera za „opštenarodnu pobunu u Srbiji“, što bi se prenijelo i na ostale zemlje u kojima su počeli protesti. Sada kada taj scenario nije moguć, izmišljaju se razne šetnje, u Srbiji i štrajkovi glađu, a svi improvizuju ne bi li nekako mogli da zadrže tenzije kako bi plan ipak mogli da operacionalizuju - kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Nenad Čanak kaže da u regionu protesti ne idu u pravcu kako je neko planirao, pa se sada traže nove mogućnosti za održavanje tenzija i izvođenje građana na ulicu.

- Izgleda da, ipak, ne ide sve kako je planirano i počinje da se rasta če, jer građani gube motivaciju da učestvuju u svemu tome. Problem je kada se dođe u ovu situaciju, mogući su incidenti i nasilje,jerse pod hitno mora nešto izmisliti što bi motivisalo makar dio građana. Tvrdim da je u pitanju jasan plan za sve isti, jer služba ne može da pravi tri plana. Ona napravi jedan pa ga "kopipejstuje" i šalje u Podgoricu, Beograd i Tiranu i trudi se da opkoli Kosovo nestabilnostima, i formira neke nove marionetske režime u Podgorici i Beogradu, a ako uspije i u Tirani -  kaže Čanak.

(SzILSV, 23.04.2019)

Saopštenja | Subota, 21. 09. 2019. | Komentara: 0

Vuk Jeremić otkrio pravo lice

Liga socijaldemokrata Vojvodine u potpunosti razume i saglasna je sa svima onima koji smatraju da uslovi za izbore u Srbiji nisu ni izbliza demokratski, ali upozorava javnost da pojedine partije iz samoproklamovane “prave opozicije” očigledno žele da bojkotuju izbore kako bi po svaku cenu sprečile svaki nagoveštaj rešavanja kosovskog pitanja i tako onemogućile da Srbija konačno krene putem evroatlantskih integracija.
Saopštenja | Četvrtak, 19. 09. 2019. | Komentara: 0

Ministar Šarčević da odgovori zašto propagira asimilaciju

Država nema prava da nameće svoje predloge nacionalnim zajednicama, ali je u obavezi da sa njihovim predstavnicima iznađe najbolje rešenje kada je u pitanju obrazovanje dece.
Saopštenja | Četvrtak, 19. 09. 2019. | Komentara: 0

Što pre promeniti izborni zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je izborni zakon loš i da ga je potrebno što pre promeniti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook