Evropska unija da se okrene Zapadnom Balkanu

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Utorak, 23. 04. 2019. | Komentara: 0

Evropska unija da se okrene Zapadnom Balkanu

PODGORICA - Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da Evropska unija mora da se okrene Zapadnom Balkanu i da to treba da bude poruka sa sastanka u Berlinu sa liderima iz regiona, a koji su inicirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron. On u razgovoru za Dnevne novine ističe da je još 2002. ukazivao na pojavu klerofašizma na Balkanu, a posebno u Srbiji.

LSV

- Tada je bilo vidljivo zbog bolećivog odnosa vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i kroz politizaciju i direktno organizovanje raznih grupacija, kao što je Obraz i sl. koje su pravljene da budu crkvena policija. Slično je i u okruženju, odnosno na Balkanu, i takvi odnosi mogu nas otjerati u, ne smijem ni da izgovorim, gdje će opet stradati građani Srbije, Crne Gore, Kosova i Albanije. To se apsolutno ne smije dozvoliti - kaže Čanak.

Lider LSV tvrdi da Evropska unija mora da shvati kakvi su sada odnosi na Balkanu i da spriječi pojavu nekih gorih stvari.

- Proevropska politika kombinovana sa punim razumijevanjem Evropske unije, koja u svim previranjima, ne smije da zaboravi važnu stvar, a to je činjenica da je ona preuzela odgovornost za sudbinu Evrope, može donijeti blagodeti Balkanu. U njenom nesnalaženju sa nacionalizmom u Mađarskoj ili Poljskoj i nekim etnocentrizmima koj ima ne bi trebalo da bude mjesta u Evropi se gubi iz vida da ako Evropa ćuti, neki drugi rovare - kaže on.

Čanak ukazuje i da pojava, skoro istovremeno, protesta u Beogradu, Podgorici i Tirani nije slučajna.

- Protesti u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji uopšte nijesu građanski. Vidi se da je u pitanju ista matrica, a to je da se protesti u početku prikazuju kao građanski, pojavljuju se mladi ljudi, porodice sa djecom, optimizam, govore javne ličnosti koje nemaju veze sa politikom, glumci, umjetnici... Onda se pojavljuju opozicione stranke, ali u drugom redu i onda korak, po korak, se to pretvara u politički protest, a ljudi kojima se preusmjerava pažnja sa njihovih izvornih nezadovoljstava, koja su vrlo heterogena, postaju dio opšte mase koja se buni protiv državne vlasti. I to će tako ići dok organizatori ne procijene da su dovoljno jaki i pozovu na jedan generalni protest koji bi trebalo da okupi toliko ljudi, da će aktuelna vlast morati da se povuče jer je "kriva za sve" - kaže Čanak.

On ističe da je takav scenario u Srbiji teže prepoznati jerje sve usmjereno na pitanje Kosova i na događanja oko Kosova.

- Lideri saveza za Srbiju, a ja ih radije zovem Saveza za veliku Srbiju, sve prave tako da angažovanje prikažu kao nekakvu odbranu Kosova, što je vrlo emotivno i zapaljivo, a u stvarnosti ne znači ništa. Meni sve to izgleda kao dobra režija nekih istočnih tajnih službi, koje, posle neuspjelog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, prekida razgovora Beograda sa administracijom u Prištini i uz jednog Milorada Dodika u Republici Srpskoj, koji prijeti dekonstrukcijom BiH, treba da naprave potpuno ne stabilan Balkan, što bi onda neke države trebalo da pretvore u mirotvorca, koji će stanje smiriti, kako bi, posle toga mogle da istrguju Balkan sa zapadom, za neke druge teritorije - kaže Čanak.

On tvrdi da kada se sve tako sagleda vrlo je jasno šta se sve događa, ali niko nije računao da će Vlada Kosova sve poremetiti uvođenjem carinskih taksi.

- Tako je Ramuš Haradinaj zaustavio pregovore, koji bi, da nisu prekinuti, dali rezultate, a time bi se stvorila atmosfera za „opštenarodnu pobunu u Srbiji“, što bi se prenijelo i na ostale zemlje u kojima su počeli protesti. Sada kada taj scenario nije moguć, izmišljaju se razne šetnje, u Srbiji i štrajkovi glađu, a svi improvizuju ne bi li nekako mogli da zadrže tenzije kako bi plan ipak mogli da operacionalizuju - kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Nenad Čanak kaže da u regionu protesti ne idu u pravcu kako je neko planirao, pa se sada traže nove mogućnosti za održavanje tenzija i izvođenje građana na ulicu.

- Izgleda da, ipak, ne ide sve kako je planirano i počinje da se rasta če, jer građani gube motivaciju da učestvuju u svemu tome. Problem je kada se dođe u ovu situaciju, mogući su incidenti i nasilje,jerse pod hitno mora nešto izmisliti što bi motivisalo makar dio građana. Tvrdim da je u pitanju jasan plan za sve isti, jer služba ne može da pravi tri plana. Ona napravi jedan pa ga "kopipejstuje" i šalje u Podgoricu, Beograd i Tiranu i trudi se da opkoli Kosovo nestabilnostima, i formira neke nove marionetske režime u Podgorici i Beogradu, a ako uspije i u Tirani -  kaže Čanak.

(SzILSV, 23.04.2019)

Saopštenja | Ponedeljak, 24. 06. 2019. | Komentara: 0

U prvom okršaju Vojvođanski front u Novom Bečeju zaustavio naprednjačku mašineriju i osvojio 20%

Vojvođanski front uspešno je položio prvi politički ispit. U prvom okršaju na izborima za članove Saveta mesne zajednice Novi Bečej zaustavio je naprednjačku masineriju i osvojio 20% glasova, što je u trenutni političkim okolnostima veliki rezultat za poštovanje.
Iz medija | Nedelja, 23. 06. 2019. | Komentara: 0

Srbija je u metastazi centralističkog odlučivanja iz Beograda

Bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti. A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagledivim posledicama.
Ovo u intervjuu za Blic kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Odbori LSV | Subota, 22. 06. 2019. | Komentara: 0

Grujić: Sačuvajmo drvored u Nakovu

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Miroslav Grujić upozorio je da je u planu da se, zarad izgradnje dvosmerne biciklističke staze od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo – Lunga, u glavnoj nakovačkoj ulici poseku čak 43 stabla.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook