Grujić: Pokrajina će pomoći izdavačima knjiga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 09. 2012. | Komentara: 0

Grujić: Pokrajina će pomoći izdavačima knjiga

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je se problemima teške situacije u izdavaštvu ide u susret i oni će se postepeno rešavati. Kako je rekao, u skladu sa donošenjem pokrajinskog budžeta takve će biti i mogućnosti za subvencionisanje izdavaštva od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.
- Podrška knjizi i negovanje kulture čitanja veoma je važno i zato ćemo pokušati da na predstojećem Sajmu knjiga za vaše najvažnije naslove obezbedimo prostor od bar 20 metara kvadratnih, gde biste mogli da se predstavite.

LSVOsim toga pokušaćemo da rešimo i problem sa poštanskim taksama, koje su visoke i na taj način vam omogućimo lakši prolaz na tržišta - istakao je Grujić na sastanku sa predstavnicima Udruženja izdavača Vojvodine.

Članovi Udruženja informisali su resornog sekretara da se zna da knjiga danas opstaje i izdaje se na dva načina. Jedan je o trošku izdavača, koji procenjuje njenu vrednost na tržištu, a drugi je izdavanje o trošku autora. Obe varijante su skoro neodržive, zato je pomoć države, odnosno Pokrajine neophodna. Osim toga, veliki je trošak danas i promocija, kao i predstavljanje na Sajmu knjiga u Beogradu, kao najvećoj knjiškoj manifestaciji, kao i prodaja izdanja, nekoj od postojeće 54 biblioteke koliko ih trenutno ima u Vojvodini.

Na sastanku o ovim temama govorili su Zoran Stojanović, predsednik Skupštine udruženja, inače vlasnik Izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića iz Sremskih Karlovca, Nenad Šaponja, osnivač izdavačke kuće Agora iz Zrenjanina, Selimir Radulović, osnivač IK „Orpheus“ iz Novog Sada, Zoran Kolundžija, predsednik Upravnog odbora, (Prometej Novi Sad) i Sima Matić (Tiski cvet).

(BILSV, 08.09.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook