Grujić: Što pre osloboditi novinara Lasla Šaša

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 28. 07. 2012. | Komentara: 0

Grujić: Što pre osloboditi novinara Lasla Šaša

SUBOTICA - Potpredesednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić zatražio je danas hitno oslobađanje novinara Lasla Šaša iz Subotice, koji je od 20. jula izdržava kaznu zatvora zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta "64 županije" Lasla Torockaja. Grujić je prilikom posete supruzi osuđenog novinara ocenio da je ovaj slučaj "najblaže rečeno nedopustiv".

Grujic

- Dovedeni smo u situaciju da poslenici reči, oni koji treba da prenose građanima informaciju, oni koji treba da budu zaštićeni maksimalno, budu kažnjeni na takav rigorozan način, da sede u zatvoru. To je u najmanju ruku nedopustivo i velika sramota - rekao je Grujić.


Slučaj za nauk

On je izrazio zadovoljstvo da su strukovne organizacije novinara podigle svoj glas i dodao da će Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, ali i drugi politički činioci, tražiti da se ovaj slučaj u najbržem mogućem roku okonča, odnosno da Šaš "ne sedi ni dana više u zatvoru". Grujić se nada da će sledeće nedelje Šaš i biti pušten iz zatvora, a da je najbrža moguća odluka o oslobađanju - pomilovanje predsednika države.
- Nije problem u novcu, u 150.000 dinara koliko iznosi kazna, već je poenta u tome da gospodin Šaš izađe kao slobodan čovek, a ne osuđenik koji je odužio svoju kaznu, da država stane iza njega i kaže - 'Ti si slobodan'", kazao je Grujić. On smatra da je slučaj Šaša "veliki nauk", da se tako nešto ubuduće ne sme ni pomisliti, a kamoli dogoditi da novinar ide u zatvor "zato što je nekome povredio krv i čast".
- Desilo se to da Laslo Torockai, kome je bilo dve godine zabranjeno da uopšte i uđe u Srbiju zbog svojih delatnosti, na kraju tuži jednog poštenog i časnog novinara i uspe da ga smesti u zatvor - zaključio je Grujić.

Čeka se pomilovanje predsednika

Supruga osuđenog novinara, Katalin Šaš, objasnila je Grujiću da je njen suprug otišao u zatvor jer nije imao novca da plati kaznu.
- Živimo od 20.000 dinara penzije. Nismo mogli da platimo. Nadamo se da će predsednik Srbije da ga pomiluje - rekla je Katalin Šaš. Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su predsednika Srbije, da donese odluku o pomilovanju Šaša. Šezdesetdevetogodišnjem Šašu, nekadašnjem saradniku listova "Mađar so" i "Het nap", Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda iz Subotice kojom je po tužbi Torockaja osuđen da plati 150.000 dinara za uvrede izrečene u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u listu "Mađar so".

(BILSV, 28. 07.2012.)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook