I na Međunarodni dan maternjeg jezika multikulturalnost i očuvanje identiteta u Srbiji na velikoj probi

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

I na Međunarodni dan maternjeg jezika multikulturalnost i očuvanje identiteta u Srbiji na velikoj probi

Novi Sad / Beograd, 21. februar 2020 - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je danas da su multikulturalnost i očuvanje identiteta u Srbiji na velikoj probi. Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se širom sveta obeležava danas, Papuga je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije istakla da je Srbija Ustavom, raznim zakonima i odlukama propisala prava nacionalnih manjina i prava na očuvanje maternjeg jezika, ali da se to u praksi ne sprovodi. Ona je dodala i da se kroz  Vojvođanski front posebno promoviše multikulturalnost i  kulturnu autonomija, jer je Vojvodina u svetu poznata po tome,

LSV

- Vojvodina je pravi primer multijezičnosti. Maternji jezik se čuva u Vojvodini jer je u njoj u službenoj upotrebi šest jezika, na 14 jezika se odvija informisanje na televizijama ili u novinama. Davno je Skupština AP Vojvodine omogućila i da poslanici mogu u pokrajinskom parlamentu da se obraćaju na maternjem jeziku. Pre godinu dana, izmenama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma i republički parlament je uveo tu mogućnost. Drago mi je što sam bila tvorac tog amandmana. Kao pripadnica rusinske nacionalne zajednice i koristim to pravo, ali vidim da drugi poslanici, pripadnici nacionalnih zajednica, ne koriste to svoje pravo. Možda ne znaju ili ne osećaju potrebu da promovišu svoj maternji jezik u republičkom parlamentu – istakla je Olena Papuga i pozvala kolege poslanike da koriste ovu mogućnost i na taj način očuvaju svoje identitete.

Kazala je i da se maternji jezici sve manje koriste u porodicama, da je asimilacija u Srbiji velika i da se to oseća. Dodaje da je i bilingvalnost u velikoj krizi jer se sve manje čuva.

- LSV je davno predlagala da se uvede u škole jezik društvene sredine, što je i bilo primenjeno kad je Vojvodina imala punu autonomiju do 1989. godine. U svim multijezičkim sredinama se u školama učio komšijski jezik, tako da kažem, i to je bilo dobro za očuvanje multijezičnosti. Vojvođanski front, promoviše multikulturalnost i  kulturnu autonomiju, jer je Vojvodina u svetu poznata po tome, a Skupština APV je druga skupština u svetu koja odavno neguje multikulturalnost i višejezičnost u svom parlamentu – naglasila je Olena Papuga.

Zakonom je regulisano učenje maternjeg jezika u svim školama u republici, ali te zakonske odredbe ne mogu  uvek da se sprovode kako treba, napomenula je poslanica LSV.  

Papuga je pomenula opštinu Vrbas koja ne uvodi crnogorski jezik kao službeni, iako se zakonom propisan broj pripadnika crnogorske nacionalne zajednice izjasnio da želi da taj službeni jezik uđe u u upotrebu.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saopštenja | Ponedeljak, 06. 04. 2020. | Komentara: 0

Đurišić: Spisak svih donacija objaviti na zvaničnom sajtu Vlade

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog LSV, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, insistira da Vlada Srbije, na svom zvaničnom sajtu ili na drugi pogodan način, objavi spisak i vrednost donacija dobijenih od mnogobrojnih država i medjunarodnih organizacija kao podrška u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i pregled onoga što je država kupila.
Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 04. 2020. | Komentara: 0

Hitno obezbediti građanima Zrenjanina vodu!

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije kritikuje neodgovorno ponašanje predstavnika zrenjaninske vlasti tokom izuzetno teškog perioda za sve naše sugrađane izazvanog pandemijom koronavirusa. 
Saopštenja | Nedelja, 05. 04. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front osuđuje hapšenje poljoprivrednika u Silbašu

Vojvođanski front osuđuje hapšenje i kažnjavanje mladog poljoprivrednika iz mesta Slilbaš u opštini Bačka Palanka. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook