Ispit odnosa LSV i Pastora već na narednoj sednici

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 22. 06. 2012. | Komentara: 0

Ispit odnosa LSV i Pastora već na narednoj sednici

NOVI SAD – Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je danas gostujući u emisiji „1 na 1“ RTV Vojvodine da je Liga odlučila da pruži šansu Ištvanu Pastoru za obavljanje funkcije predsednika Skupštine AP Vojvodine.

Bojan Kostres

On je međutim ukazao i da će prvi ispit odnosa Lige i Ištvana Pastora biti već na sledećoj sednici vojvođanskog parlamenta.

Pružena ruka

Kako je objasnio, tada će se videti da li će novi predsednik Skupštine AP Vojvodine staviti na dnevni red zahtev LSV da se raspravlja o obeštećenju pokrajine zbog privatizacije NIS-a, ili će Pastor, kao i njegov prethodnik ignorisati inicijativu koju su ligaši podneli 29 puta.

- Da vidimo, da li će biti agresivniji kada su u pitanju interesi vojvođanskog parlamenta, da li će slati zakone iz Skupštine Vojvodine u Skupštinu Srbije, da li će pokrenuti pitanje zakona o finasiranju Vojvodine - rekao je Kostreš.

- Naša odluka da glasamo za gospodina Pastora jeste ruka koju mu pružamo da pokažemo da nemamo unapred rezerve prema njemu, da želimo da imamo jakog predsednika parlamenta i da želimo da predsednik parlamenta radi ono što su radili predsednici parlamenta u nekom prethodnom periodu – rekao je Kostreš.

Govoreći o tome zašto još nisu gotovi razgovori LSV i DS u pokrajini, kada su SVM i DS razgovore već završili, Kostreš je rekao da je to zbog toga što LSV nije htela da trguje time ko će šta biti.

- Nismo išli ni zatim da smestimo Čanka, da Čanak nešto bude, pa nam ovo ostalo ništa nije važno. Nego idemo za tim da se dogovorimo oko osnovnih principa kako će se pokrajinska administracija odnosti prema republičkoj administraciji, koji su tu principi koje mi želimo, koji su to zahtevi koje mi imamo, kako ćemo se odnositi prema ovim pitanjima koja sam već postavio – objasnio je on.


O pokrajinskoj vladi

Bojan Kostreš je poručio i da ukoliko se Socijalistička partija Srbije na republičkom nivou odluči za koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, za tu stranku neće biti mesta u pokrajinskoj vladi.

Kostreš je rekao da će vladajuću većinu u Vojvodini činiti grupacija stranaka koja je čini u kontinuitetu od 2000. godine.
– Da li će SPS biti u njoj ili neće, to u velikoj meri zavisi od formiranja republičke vlade. Ako SPS bude u vladi sa naprednjacima, potpuno je nelogično da očekujemo da SPS bude u pokrajini u koaliciji sa nama – rekao je Kostreš. On je dodao da ipak ne veruje da će se tako nešto desiti. Takođe, Kostreš je dodao da Liga socijaldemokrata Vojvodine razgovara sa demokratama oko osnovnih principa koje treba definisati u vezi sa upravljanjem Vojvodinom u naredne četiri gosdine.
– Razgovaramo direktno sa Demokratskom strankom, a ne sa drugim koalicionim partnerima – dodao je on.

Prvo principi, onda kadrovi

Na pitanje za koje je resore zainteresovana LSV u pokrajinskoj vladi, Kostreš je rekao da zavisi od toga kako se dogovore i koje su obaveze koje Liga treba da preuzmu u toj vladi.

- Mnogo je važnije da se dogovorimo oko principa. Mi ne pristajemo da razgovaramo o kadrovskim rešenjima dok se ne dogovorimo o prinicipima – rekao je Kostreš.

Kada je reč o mestu gradonačenika Novog Sada, koje želi i LSV, Kostreš kaže da se u glavnom gradu Vojvodine još razgovara o principima i oko podele odgovornosti.
- Kada se budemo dogovorili oko principa formiranja vlasti onda ćemo početi da razgovaramo o kadrovskim rešenjima i oko toga da li je bolje da gradonačelnik Novog Sada bude ligaš ili demokrata – rekao je on.

(BILSV, 22.06.2012)Saopštenja | Utorak, 14. 07. 2020. | Komentara: 0

LSV slavi 30 godina borbe za Vojvodinu i modernu Srbiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine danas obeležava trideset godina od osnivanja. 
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Čanak čestitao Đukanoviću 13. juli, Dan državnosti Crne Gore

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak uputio je danas, povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore telegram čestitke predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook