LDP vređa i nas i građane Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 07. 03. 2014. | Komentara: 0

LDP vređa i nas i građane Vojvodine

BEOGRAD – Ne smeta nama to što potpredsednik LDP Dušan Mijić govori da Skupština Vojvodine treba da donese pokrajinski ustav, nego činjenica da on to radi isključivo u propagandne svrhe.

LSV

Jer i on i mi i cela Vojvodina znamo da je LDP vanparlamentarna stranka u Vojvodini i da nema načina da predloži takvo rešenje, nego ovo rade samo zato da bi se, zabrinuti za cenzus, pokazali autonomašima. A oni to u suštini nisu, kaže u Danasovom predizbornom duelu Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, odgovarajući na pitanje zašto Ligi sada smetaju te Mijićeve izjave kada je on to govorio još 2013, a LSV je sada sa LDP zamalo napravila izbornu koaliciju.

LDP kaže da ste na ovim izborima “dobrovoljno pristali da budete jogurt u rukama Borisa Tadića i svih onih koji su na autonomiju Vojvodine zgazili aktuelnim ustavom”.

- To je njihova reakcija kada javno primetimo da nikada nisu prošli cenzus u Vojvodini. LDP i NDS zajedno ne postoje ni trećinu vremena koliko se LSV bori za autonomiju i samosvojnost Vojvodine. Ne postoji nijedan beogradski političar u Srbiji koji se vremenom nije ogrešio o Vojvodinu. Zar vi mislite da smo mi zaboravili ulogu Čedomira Jovanovića kao šefa poslaničke grupe DOS u obesmišljavanju omnibus zakona, Zakona o koncesiji i Zakona o privatizaciji? Ako smo poverovali njemu da se promenio, i ako je cela Srbija poverovala Vučiću i Dačiću da su postali evropejci, zašto je onda toliko teško verovati Tadiću da je prihvatio da je centralizacija pogubna za Vojvodinu i čitavu Srbiju?

Oko kojih još stavova se ne slažete s LDP po pitanju Vojvodine?


- Mi zapravo ne znamo njihove stavove o temi Vojvodine, jer ih oni saopštavaju samo pred izbore.

Ako bude pokrajinskih izbora, da li biste ponovo razgovarali sa LDP o predizbornoj ili postizbornoj koaliciji?


- Oko postizborne koalicije nema smisla da razgovaramo s njima, jer oni u Vojvodini ponovo neće proći cenzus, kao što nisu nikada do sada. A oko predizborne koalicije nije isključeno da smo spremni da s njima razgovaramo i sarađujemo, ali bi oni morali da pokažu dobru volju i da prihvate da se Vojvodina voli i kada nisu izbori. U međuvremenu, žao mi je što LDP, ako postane parlamentarna u Skupštini Srbije, od 13 mogućih poslanika ima samo dva iz Vojvodine, a Vojvođanin im je tek na desetom mestu. Na našoj koalicionoj listi ima ubedljivo najviše ljudi iz Vojvodine, a u parlament će ući bar šestoro ligašica i ligaša.

Da li je izvor sukoba s LDP slično biračko telo?

- Mi nemamo sukob sa LDP. Reagovali smo samo na njihovo politikanstvo u momentu kada su shvatili da neće proći cenzus, kada su počeli da vređaju inteligenciju građana i građanki Vojvodine i kada su počeli da vređaju naša osećanja prema Vojvodini.

(BILSV, 07.03.2014.)


 




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook