Jerkov: Novi Sad pre svega i pre svih

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Četvrtak, 22. 03. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Novi Sad pre svega i pre svih

NOVI SAD – Novom Sadu je potreban čovek koji nema gazdu u Beogradu i kojem je Novi Sad najvažniji, a interes Novosađana ispred svega, ocenila je sinoć poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini i  kandidatkinja LSV za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Gostujući u emisiji "Bez cenzure" na TV Panonija, Jerkova je istakla da ne spori da su u Novom Sadu urađene neke stvari, ali ističe da se gradonačelnik Igor Pavličić nije dovoljno borio jer je u Novi Sad u prethodne četiri godine došlo svega tri investicije, a nije aplicirano ni za jedan evropski projekat.
– Zašto je Svarovski otišao u Suboticu? Zbog toga što je Oliver Dulić mogao da se izbori za to. Zbog čega nije došao u Novi Sad? Zato što Igor Pavličić nije mogao da se izbori za to. Zbog čega je Inđija najprivlačnija opština za investitore? Očigledno zato što ima predsednika opštine koji može za to da se bori i to je lični posao. To jeste nešto što gradonačelnik sam treba da radi i zbog toga odgovornost leži samo na njemu, a ne na svim ostalim učesnicima u gradskoj vlasti, članovima Veća ili bilo čemu drugom – navela je Jerkova  

Odgovornost pre svega

Govoreći o svom programu, Aleksandra Jerkov je, između ostalog, navela da će se zalagati za uvođenje sistema odgovornosti za sve što se dešavalo u prethodnom periodu, a zbog čega su građani Novog Sada trpeli finansijsku štetu.
– Juče se pojavila vest da je vlast Maje Gojković određenu sumu novca prebacila na Kipar. Imamo problem sa autobuskom stanicom, imamo problem sa behatonom koji je plaćen koliko i mermer… To su sve stvari koje se moraju ispitati i to su sve stvari za koje neko mora snositi odgovornost. Nakon toga dolaze na red investicije, evropski projekti jer Novi Sad ima mogućnosti i Novosađani zaslužuju da im neko obezbedi bolji život – rekla je ona. Takođe, namerava da se angažuje oko uspostavljanja mreže između Centra za socijalni rad, nadležnih tužilaštva i nadležnih policijskih organa, kao i domova zdravlja, kako bi se poboljšali rezultati u borbi protiv porodičnog nasilja.
– Kada se bilo koja žena prijavi u Dom zdravlja zbog toga što je pretrpela porodično nasilje, da tog momenta budu obavešteni i Centar za socijalni rad i policija i Tužilaštvo i da se na takav način te stvari rešavaju. To je nešto na čemu nameravam da insistiram bez obzira na to da li ću biti izabrana za gradonačelnicu ili ne – rekla je Aleksandra Jerkov.

Prioritet finansiranje APV

Govoreći o izborima, Jerkova je rekla da bi volela da se nakon republičkih izbora ne ponovi situacija kao što je bilo prošlog puta, te da vlast, koja će voditi Srbiju naprave isključivo stranke demokratske opredeljenja, bez SPS-a. Prva stvar koju će Liga socijaldemokrata Vojvodine zahtevati od nove vlade, prema njenim rečima, biće rešavanje pitanja finansiranja nadležnosti AP Vojvodine.
– Vojvodina mora imati svoje prihode da bi izbegla tu situaciju da zavisi samo od onoga što dobije iz republičkog budžeta. To jeste najvažnija stvar za ostvarivanje autonomije Vojvodine, to je najvažnija stvar koja sprečava građane Vojvodine da žive bolje, jer Vojvodina trenutno zavisi isključivo od onoga što dobije od Srbije – istakla je Jerkova. Ona je rekla i da Vojvodina nema zakonodavnu vlast, a da pritisak da se to pitanje reši mora doći iz Vojvodine. U pokrajini, LSV izlazi samostalno, dodala je ona.
– Naš slogan će biti “Zato što živimo ovde”, jer to jeste zapravo odgovor zbog čega treba glasati za Ligu socijaldemokrata Vojvodine, zato što svi živimo ovde i o sebi treba da odlučujemo ovde – navela je ona.

Reči i dela najbolji svedoci

Jerkova je podsetila da se Liga socijaldemokrata Vojvodine 22 godine zalaže za to da svaka odluka treba da bude doneta na nivou najbližem građanima, a da sada sve više partija takva zalaganja preuzimaju na sebe.
– Svako ko nešto namerava da uradi za Vojvodinu je dobrodošao i mi zaista se radujemo kada se iz godine u godinu ispostavlja da mnogi prihvataju naše ideje. Kada je LSV počela da se bori za autonomiju Vojvodine to je bila apsolutno nelegitimna tema. To je bilo nešto što je bilo jeres izgovoriti. Danas ja mislim osim SRS-a nema više stranke koja će otvoreno govoriti protiv autonomije Vojvodine – istakla je ona. Dodaje da je slična situacija i sa promenom Ustava.
– Čula sam pre neki dan da se LDP zalaže za zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast za Vojvodinu, izdvojene prihode za Vojvodinu. To je nešto što se pojavilo pre dva dana. Do pre dva dana ova stranka se ili nije zalagala za to ili nije to govorila. U tom slučaju treba da kaže zbog čega o tome nije govorila, zbog čega se u javnosti nije zalagala za to. To su sve stvari koje građani Vojvodine žele da čuju – navela je Jerkova. Ona ističe da je slična stvar i kada su u pitanju Ujedinjeni regioni Srbije, čiji je lider 12 prethodnih godina centralizovao Srbiju, upropastio sve vojvođanske banke i doveo do toga da je centrala Vojvođanske banke danas u Beogradu.
– Sada ta stranka, u Vojvodini predvođena radikalskom gradonačelnicom Majom Gojković koja je pre četiri godine izašla iz stranke čiji je koncept bio da Vojvodina ne treba da postoji, pokušava da ubedi građane Vojvodine da će nešto uraditi za Vojvodinu. Imate LDP čiji je predsednik, kada je bio na izuzetno uticajnim funkcijama u našoj državi, ne samo da nije činio to za šta se danas deklarativno zalaže, nego je činio sve da spreči bilo kakvu decentralizaciju Srbije, govori o tome da Vojvodina treba da ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Ja verujem da su građani Vojvodine pametniji od toga – zaključila je Aleksandra Jerkov.

Ustavni sud da bude nezavisan

Komentarišući paljenje zastave AP Vojvodine u nekoliko vojvođanskih gradova, Aleksandra Jerkov je istakla da je reč o huliganima koji krše zakone ove zemlje, te da politička partija ne može biti njihov legitiman sagovornik.
– To su huligani, faštisti, rasisti kojima treba da se bave nadležni organi, pre svega policija, tužilaštvo i sudovi, a ne političke stranke i u skladu sa tim LSV se ponašala. Ne vidim kako neko ko ne poštuje Ustav ove zemlje, kojim je zastava Vojvodine definisana, ko ne poštuje zakone ove zemlje, može sebe nazivati partiotom – navela je ona. Dodala je da je tu velika odgovornost na Ustavnom sudu koji, prema njenoj oceni zbog političke podrške takvim pojedincima i organizacijama, ne radi svoj posao.
– Od Ustavnog suda očekujem da bude nezavisan u svom radu, da ga ne interesuje šta će reći bilo koja politička stranka, sve da je u pitanju LSV koja zahteva da se ovakve organizacije zabrane ili da je u pitanju neka druga stranka koje otvoreno podržavaju rad ovakvih organizacija – rekla je Jerkova ističući da je Ustavni sud dužan da postupa po Ustavu.

Policija

Jerkova je rekla da bi, kada je u pitanju bezbednost građana, ona mogla biti značajno poboljšana postojanjem posebne policijske uprave za Vojvodinu, dodajući da to ne treba da izaziva negativne asocijacije kod ljudi, pošto i Beograd ima posebnu upravu policije koja se brine o njegovoj bezbednosti. Jedan od direktnih rezultata postojanje te policije bilo bi imenovanje načelnika novosadske policije, koji je već duže vremena u v.d. statusu, što je slučaj i u Nišu.
– Razlog zašto nemaju načelnika je to što neko u Beogradu treba da ga imenuje, a njemu, ja potpuno razumem, to nije prioritet – navela je ona dodajući da bi onome koji bi vodio policiju u Novom Sadu prioritet morao biti Novi Sad i bezbednost njegovih građana. Jerkova je ponovila i da drugačija organizacija policije, koja bi podrazumevala i upravu za Vojvodinu ne bi koštala više, jer bi reorganizacija bila sprovedena u postojećim kapacitetima. Podsetila je i da su građani Novog Naselja 20 godina pokušavali da se izbore za policijsku stanicu, i da konačno, zahvaljujući izuzetnom angažmanu predsednik Skupštine grada Aleksandra Jovanovića konačno postoje naznake da će se to desiti.

(BILSV, 22. 03. 2012.)

Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Izjave | Nedelja, 02. 08. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: Rešiti nadležnost i finansiranje Vojvodine

Rano je govoriti o tome da li će Vojvođanski front biti deo vladajuće koalicije, ali tu mogućnost ne isključujemo, ako bude poziva za te razgovore, izjavio je danas Branislav Bogaroški, pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine, članice Vojvođanskog fronta.
Saopštenja | Petak, 31. 07. 2020. | Komentara: 0

Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

Pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine konstituisala je Vojvodinu kao autonomni politički entitet. Antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu stvorila je zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook