Kasarne vratiti Novom Sadu

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 18. 01. 2012. | Komentara: 0

Kasarne vratiti Novom Sadu

NOVI SAD Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da bi kasarne, koje su izgrađene novcem grada, trebalo da budu vraćene Novom Sadu.

Aleksandar Jovanovic

Jovanović je, nakon uvida u dokumenta Istorijskog arhiva grada Novog Sada, rekao da je pojedine vojne objekte izgradio grad sopstvenim novcem, te da je logično da ti objekti budu vraćeni u vlasništvo Novog Sada.

- Uvidom u dokumente Istorijskog arhiva Novog Sada, pojedine kasarne u Novom Sadu izgrađene su novcem grada, a u prošlosti su ih koristile prvo komanda Mađarske, potom Jugoslovenska narodna armija, te Vojska Srbije - objasnio je Jovanović.
On je istakao da se u arhivskim građama, hronološki gledano, jasno vide odluke kako su pojedine kasarne izgrađene, ko je podigao kredit za njihovu izgradnju i ko ih je platio. Reč je o objektima u Petrovaradinu u podgrađu u delu Vaserštata, ali i o kasarni "Dr Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici.

- Istorijski posmatrano, ovi objekti nikad nisu bili u vlasništvu vojske, ona je bila korisnik. Kasarne su izgrađene kao opšte dobro, a opšte dobro ne može biti prodato. Postoje dokumenti koji jasno ukazuju da je još u drugoj polovini 19. veka, grad pokrenuo izgradnju kasarne na Futoškom putu, sadašnje kasarne "Dr Arčibald Rajs", za potrebe žandarmerijskog i pešadijskog puka - kazao je Jovanović. Prema njegovim rečima, postoje mnogobrojni zvanični gradski zapisi koji govore u prilog činjenici da je grad pribavljao potrebna dokumenta kako bi se izgradila kasarna u Futoškoj ulici, a da bi potom grad platio izgradnju kasarne.

- Svi ovi dokumenti jasno pokazuju da je Novi Sad podigao zajam, izgradio i održavao gradske kasarne, a da su ih vojske koristile. Sve je to plaćeno novcem iz gradske kase, tako da bi Novom Sadu trebalo da pripadne ono što je sopstvenim sredstvima izgradio - zaključio je Jovanović.

(BILSV, 18.01.2012.)Izjave | Četvrtak, 04. 03. 2021. | Komentara: 0

Kolar: Nema ničega spornog da nova kovid bolnica postane gradska

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef odborničke grupe LSV u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar potvrdio je da je bilo „osnovnih početnih razgovora“ o izgradnji nove bolnice u Novom Sadu. On je istakao da je, u svetlu pandemije, dobro za Novi Sad da to najpre bude kovid, a kasnije kao gradska bolnica. 
Izjave | Utorak, 02. 03. 2021. | Komentara: 0

U radu Kriznog štaba ne sme da bude politike

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da mu najave novog policijskog časa ne deluju toliko zastrašujuće, koliko je zastrašujuće to koliko se ne shvata ozbiljnost situacije izazvane pandemijom koronavirusa.
Izjave | Utorak, 02. 03. 2021. | Komentara: 0

Marton: Učešće LSV u međustranačkom dijalogu nije upitno

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je za Tanjug da učešće LSV u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovi nije upitno. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook