Ključno je smanjiti administraciju i privući investicije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 06. 2012. | Komentara: 0

Ključno je smanjiti administraciju i privući investicije

BEOGRAD – Vlada Srbije mogla bi biti formirana već početkom jula, a ono što joj predstoji jeste smanjivanje administracije i privlačenje investicija što je ključno za dalji razvoj zemlje, ocenila je danas portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Gostujući u jutarnjem programu TV Pink, Jerkova je istakla da je stvaranje vlade prilično komplikovan posao, jer nije reč o tome da se samo sakupi 126 poslanika koji bi je formirali.

Dodala je da je Srbija u izuzetno ozbiljnoj situaciji i da je neophodno postići dogovor oko načina na koji će ona u budućnosti funkcionisati, kako će izaći iz krize i koje su to mere štednje kojima Srbija može da pomogne svojim građanima da žive bolje.
– Pokazalo se u prethodnom periodu, i ja na taj način i razumem potrebu Dačića da napravi što širu koaliciju, da možda taj scenario sa veoma tankom većinom od 126, 127 ili 128 poslanika, nije najbolji – navela je Jerkova.

URS ucenjivao

Dodala je da ona takav zahtev ne doživljava kao ucenu, već kao pokušaj da se napravi jedna šira koalicija, jer je iskustvo pokazalo da vlada koja zavisi od jednog partnera, pogotovo ako je u pitanju manji partner, nije baš dobra.

Aleksandra Jerkov je podsetila da je sa Ujedinjenim regionima Srbije u prethodne četiri godine bilo nekoliko vrlo teških situacija, kada su oni direktno podršku vladi uslovljavali usvajnjem nekih zakona, za koje se sada pokazuje da nisu baš idealni.

– Jedan od njih je upravo i taj Zakon o finansiranju lokanih samouprava. Fiskalni savet je upozoravao tada da to možda nije idealno rešenje, da je to rešenje koje će stvoriti veliki deficit u budžetu i tako dalje. Tako da ja na taj način razumem potrebu Dačića da se napravi vlada koja neće zavisiti ni od Liberalno demokratske partije ni od Ujedinjenih regiona Srbije – istakla je Jerkova.   

Nikolić duguje mnoge odgovore

Na pitanje zbog čega poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu prisustvovali inauguraciji novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Jerkova je ponovila da, kao i u slučaju polaganja zakletve u Skupštini Srbije, LSV nije smatrala da treba da svojim prisustvom uveliča taj događaj. Pre svega, zato što Nikolić građanima Srbije duguje odgovore na mnoga pitanja.

– Pre svega treba da se odrekne svoje četničke titule koju mu je dao Vojislav Šešelj, treba da se na neki način ogradi od svoje sedamnaestogodišnje politike. Mi smatramo da put do Brisela ne vodi preko Karlovca, Karlobaga i Virovitice – rekla je ona. Aleksandra Jerkov je ukazala i na to da se tokom izborne kampanje pojavilo nekoliko važnih pitanja koja još nisu dobila odgovor, poput najave razotrkivanja izborne krađe.

– I dalje čeklamo da vidimo gde je to bilo izborne krađe – kazala je ona dodajući da je je važno otkloniti i sve nedoumice oko Nikolićeve diplome. Komentarišući spornu prošlost najbližih saradnika Nikolića, Jerkova je ukazala da je i Nikolićeva prošlost sporna, podsetivši da je on sa Aleksandrom Vučićem pre nekoliko godina mahao transparentima „Sigurna kuća za Ratka Mladića“, čak i u Skupštini Srbije.

– To su neke stvari koje mi nemamo pravo da zaboravimo i nemamo nameru da zaboravimo. U krajnjem, mi moramo uvažiti i činjenicu da građani Vojvodine, a mi ipak u Skupštini Srbije predstavljamo građane Vojvodine, uostalom i nisu izabrali Tomislava Nikolića – istakla je Jerkova.

Ona je ocenila da to što veliki broj političara iz zemalja u regionu nije prisustvovao Nikolićevoj inauguraciji ima veze sa tim što je on u ovih desetak dana koliko je na funkciji predsednika, imao nekoliko ozbiljnih izjava koje prete da ugroze teško izgrađene veze Srbije sa zemljama iz regiona.

Prvo dogovor o Vojvodini

Kada je u pitanju AP Vojvodina, Aleksandra Jerkov kaže da dosadašnji koalicioni partneri u imaju dvotrećinsku većinu u pokrajinskom parlamentu i da je sva prilika da će na vlasti ostati ista koalicija od 2000. godine. Međutim, iako su u toku intenzivni razgovori, a sastanci među koalicionim partnerima se redovno održavaju, većina još nije napravljena zbog toga što postoje neke stvari oko kojih se prethodno mora postići dogovor, navodi ona.

– Pre svega, zahtev Lige je da ovaj put Vlada AP Vojvodine bude malo efikasnija u borbi za interese građana Vojvodine. Pre svega se to odnosi na Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, bez kog Vojvodina zavisi isključivo od sredstava koje dobije iz republičkog budžeta, jer nema izvorne prihode – rekla je Jerkova dodajući da se to u prethodnom periodu pokazalo kao nedovoljno. Zbog toga su, navodi ona, poslanici LSV i SVM svaki put prilikom usvajanja budžeta ili njegovog rebalansa morali da se bune i uslovljavaju podršku, jer nije bilo obezbeđeno čuvenih sedam posto iz Ustava.

– Zbog toga Vojvodina mora imati izvorne načine da se finansira, a ne samo ono što dobija. I to je nešto o čemu se razgovara – rekla je Jerkova. Negirala je da se čeka da prvo bude formirana Vlada Republike Srbije.

(BILSV, 12. 06. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook