Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Novi Sad, 28. mart 2024 - Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.

LSV

Prvo, neophodno je stvoriti atmosferu u društvu u kojoj se ne razgovara jezikom mržnje prema ženama, u kojoj se ženama ne osporavaju prava koja su već stečena, u kojoj se žene ne svode na seksualne objekte, objekte za rađanje ili bilo koje druge objekte što vodi ka tome da se obezvređuju i one i njihovi životi.

Drugo, ne treba više čekati ni dana da se u našoj zemlji uspostavi Femicide Watch (telo za praćenje nasilja nad ženama). Uspostavljanje ovakvog nezavisnog tela u skladu je sa preporukom specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija i Nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja nad ženama.

Treće, smatramo da je potrebno da se pokrene stručna rasprava o definisanju femicida kao posebnog krivičnog dela. Femicid još uvek nije prepoznat kao posebno krivično delo u krivičnom zakonodavstvu Srbije, a imajući u vidu praksu kvalifikacije ubistva žena u porodičnim i partnerskim odnosima kao lakšeg krivičnog dela i izricanja blagih kazni počiniocima, smatramo da bi se na ovaj način poslala jasna poruka da se neće tolerisati nasilje nad ženama.

Najveći problem je što se femicid dešava u domu, mestu gde bi žene trebalo da se osećaju sigurno i zaštićeno.

Važno je da shvatimo da je svaki femicid mogao biti i može da bude sprečen. Država mora početi sa sistemskim delovanjem, jer se samo tako može raditi u pravcu poboljšanja situacije.

Bojana Begović
potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook