Kostreš: Bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 01. 07. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine misli da deo promena političkog sistema svakako mora da uključi i donošenje Zakona o lustraciji, jer smatraju da Srbija mora da se suoči sa prošlošću, piše današnji “Danas”, a zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš ukazuje da bez tog suočavanja Srbija ne može da ide u budućnost.

LSV

– Osnovna ideja LSV bila je da se Akcionoj grupi za promenu političkog sistema predloži i reaktiviranje Zakona o lustraciji i to smo i učinili. LSV nije pisao novi zakon i nema neke nove zahteve o lustraciji, ali smo izvršili pravno tehničku redakciju postojećeg zakona i prilagodili ga novom pravnom okruženju – kaže Kostreš. Napominje da je lustracija važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja, da je važna i zbog toga da nam se devedesete ne bi ponovile. Ako ne budu kažnjeni svi oni ljudi koji su kršili ljudska prava u prošlosti, kaže Kostreš, može da se stvori utisak da je takvo ponašanje društveno prihvatljivo.

– Mora da se stavi tačka na tip političkih nesuglasica oko toga ko je kršio ljudska prava devedesetih dok je bio na vlasti, ali LSV nema ništa protiv da lustracija obuhvati i period pre devedesetih, odnosno SFRJ, gde su takođe kršena ljudska prava – ističe Kostreš i dodaje da LSV ne želi da taj zakon bude municija za dnevnopolitička prepucavanja, ali želi da se stavi tačka na period u kome su kršena ljudska prava.

LSV, kaže Kostreš, predlaže i formiranje nezavisne komisije koju će osnovati parlament, a koja će imati nadležnosti kao poverenik ili zaštitnik građana. Novi zakon o lustraciji ne bi imao ograničeni vremenski rok trajanja. Istovetni Zakon o lustraciji istekao je 11. juna 2013. godine. Na pitanje da li očekuje podršku ostalih stranaka, Kostreš kaže da se boji da LSV neće obezbediti većinu za usvajanje tog zakona, ali ističe da je za sada tu podrška Srpskog pokreta obnove i DHSS, koji takođe u sklopu promene političkog sistema smatraju da je lustracija važan segment. List podseća i da je Liga u dva navrata, 2010. i 2013. godine, podnosila inicijativu da se tadašnji Zakon o lustraciji produži.

– Upozoravali smo da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna kako bi se Srbija konačno suočila sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost. Nažalost, nije bilo sluha da se zakon produži i sprovede u delo – podseća Kostreš.

(BILSV, 01. 07. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook