Kostreš: Srbiji je potreban Evropski blok

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Srbiji je potreban Evropski blok

BEOGRAD – Matematički je dokazivo da se bojkotom izbora Aleksandru Vučiću daje mnogo veća vlast nego što bi je dobio kada bi ljudi izašli na izbore – poručuje Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je jedna od inicijatora formiranja koalicije Evropski blok za predstojeće izbore.

LSV

Kostreš u izjavi za Danas tvrdi da će Srpska napredna stranka zbog neizlaska jednog broja opozicionih birača na izbore dobiti veći broj poslanika u Skupštini Srbije nego što bi ih inače dobila. 

- Ne treba živeti u iluziji da će bojkot uspeti iz prostog razloga što je u Albaniji izašlo nešto malo više od 20 posto birača. Na kraju krajeva, Evropska unija, zapadni partneri i čitav demokratski svet je priznao te izbore. Vučić u ovom momentu ima daleko više od 20 odsto birača u Srbiji. Ako samo „njegovi“ izađu, oni će prebaciti taj procenat izašlih u Albaniji. Bojkot je po nama pogrešna priča i on samo produžava agoniju Vučićeve vlasti na još četiri godine – ističe Kostreš.

Prema njegovim rečima, Evropski blok je na početku razgovora sa Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom doneo zaključak da bi bilo veoma dobro da postoji jedna evropska lista i da na njoj budu sve one stranke koje imaju isti sistem vrednosti i mogu da doprinesu boljem izbornom rezultatu.

- Mi tu vidimo vrlo široku koaliciju stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca koji u osnovi imaju ideju evropskih integracija i koji žele da se suprotstave nacionalističkoj i centralističkoj platformi koja je dominantna i u vlasti i u Savezu za Srbiju – poručuje Kostreš.

On objašnjava da članice Evropskog bloka smatraju da Srbija treba da ide oni drugim, evropskim putem, koji će ujediniti građansku, demokratsku, sekularnu i decentralizovanu državu Srbiju.

- U tom smislu, mi smo spremni da razgovaramo sa svima. Kako će na kraju izgledati Evropski blok, to će vreme pokazati. Na inicijalnom sastanku u Kragujevcu prošle nedelje okupili su se istomišljenici. Bilo je nekoliko predstavnika Vojvođanskog fronta, predstavnika Stranke moderne Srbije, zatim Građanskog demokratskog foruma i nekoliko manjih lokalnih pokreta. Taj sastanak smo iskoristili da pošaljemo poruku da je Srbiji neophodan Evropski blok i da želimo da sarađujemo tokom njegovog formiranja – podvlači Kostreš.

Upitan da li su u „bloku“ imali kontakt sa nekim od predstavnika organizacije „Srbija 21“ i da li se oni uklapaju u programsku koncepciju Evropskog bloka, on odgovara da bi, prema njegovom mišljenju, „Srbija 21“ bila vrlo ozbiljan i pouzdan partner u budućoj koaliciji.

- Iskreno se nadam da ćemo sa njima uspeti da postignemo dogovor i da će oni biti jedan od konstituenata budućeg Evropskog bloka. Čekamo da Srbija 21 donese definitivnu oduku šta su njihovi planovi. Međutim, koliko ja vidim, na osnovu toga kakve poruke šalju i kako funkcionišu, ja bih jako voleo da budemo na istoj strani na sledećim izborima – naglašava Kostreš i dodaje da ideja Evropskog bloka nije jednokratna, već predstavlja drugačiji put od centralizma, nacionalizma i rusofilije.

 (SzILSV, 13.02.2020)Odbori LSV | Subota, 28. 03. 2020. | Komentara: 0

Zašto nema proizvodnje i podele dezinfekta građanima u opštini Novi Bečej kada postoji oprema?

Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Bečej zahteva objašnjenje zašto novobečejska vlast ne organizuje proizvodnju i podelu dezinfekcionog sredstva, natrijumhipohlorita, u dogovoru sa JP „Komunalac“ građanima, kao što to u mnogim gradovima već uveliko funkcioniše.
Saopštenja | Petak, 27. 03. 2020. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 27. 03. 2020. | Komentara: 0

Lošim potezima čelnika grada Zrenjanina nema kraja

Liga socijaldemokrata Vojvodine puno puta je govorila o nestručnost i bahatosti zrenjaninske lokalne vlasti, ali najava organizovanja licitacije za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini samo dodatno upotpunjuje katastrofalna sliku vlasti. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook