Kostreš: Srbiji je potreban Evropski blok

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Srbiji je potreban Evropski blok

BEOGRAD – Matematički je dokazivo da se bojkotom izbora Aleksandru Vučiću daje mnogo veća vlast nego što bi je dobio kada bi ljudi izašli na izbore – poručuje Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je jedna od inicijatora formiranja koalicije Evropski blok za predstojeće izbore.

LSV

Kostreš u izjavi za Danas tvrdi da će Srpska napredna stranka zbog neizlaska jednog broja opozicionih birača na izbore dobiti veći broj poslanika u Skupštini Srbije nego što bi ih inače dobila. 

- Ne treba živeti u iluziji da će bojkot uspeti iz prostog razloga što je u Albaniji izašlo nešto malo više od 20 posto birača. Na kraju krajeva, Evropska unija, zapadni partneri i čitav demokratski svet je priznao te izbore. Vučić u ovom momentu ima daleko više od 20 odsto birača u Srbiji. Ako samo „njegovi“ izađu, oni će prebaciti taj procenat izašlih u Albaniji. Bojkot je po nama pogrešna priča i on samo produžava agoniju Vučićeve vlasti na još četiri godine – ističe Kostreš.

Prema njegovim rečima, Evropski blok je na početku razgovora sa Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom doneo zaključak da bi bilo veoma dobro da postoji jedna evropska lista i da na njoj budu sve one stranke koje imaju isti sistem vrednosti i mogu da doprinesu boljem izbornom rezultatu.

- Mi tu vidimo vrlo široku koaliciju stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca koji u osnovi imaju ideju evropskih integracija i koji žele da se suprotstave nacionalističkoj i centralističkoj platformi koja je dominantna i u vlasti i u Savezu za Srbiju – poručuje Kostreš.

On objašnjava da članice Evropskog bloka smatraju da Srbija treba da ide oni drugim, evropskim putem, koji će ujediniti građansku, demokratsku, sekularnu i decentralizovanu državu Srbiju.

- U tom smislu, mi smo spremni da razgovaramo sa svima. Kako će na kraju izgledati Evropski blok, to će vreme pokazati. Na inicijalnom sastanku u Kragujevcu prošle nedelje okupili su se istomišljenici. Bilo je nekoliko predstavnika Vojvođanskog fronta, predstavnika Stranke moderne Srbije, zatim Građanskog demokratskog foruma i nekoliko manjih lokalnih pokreta. Taj sastanak smo iskoristili da pošaljemo poruku da je Srbiji neophodan Evropski blok i da želimo da sarađujemo tokom njegovog formiranja – podvlači Kostreš.

Upitan da li su u „bloku“ imali kontakt sa nekim od predstavnika organizacije „Srbija 21“ i da li se oni uklapaju u programsku koncepciju Evropskog bloka, on odgovara da bi, prema njegovom mišljenju, „Srbija 21“ bila vrlo ozbiljan i pouzdan partner u budućoj koaliciji.

- Iskreno se nadam da ćemo sa njima uspeti da postignemo dogovor i da će oni biti jedan od konstituenata budućeg Evropskog bloka. Čekamo da Srbija 21 donese definitivnu oduku šta su njihovi planovi. Međutim, koliko ja vidim, na osnovu toga kakve poruke šalju i kako funkcionišu, ja bih jako voleo da budemo na istoj strani na sledećim izborima – naglašava Kostreš i dodaje da ideja Evropskog bloka nije jednokratna, već predstavlja drugačiji put od centralizma, nacionalizma i rusofilije.

 (SzILSV, 13.02.2020)Događaji | Nedelja, 16. 02. 2020. | Komentara: 0

Bojkot je loš jer će povećati broj poslanika SNS

Pitanje Vojvodine je pitanje koje mora da se drži otvorenim. Vojvodina je jedina šansa ove zemlje da pokaže kako treba da se živi u zemlji u kojoj je nedopustivo da se crkvi vrati pola Nacionalnog parka Fruška gora, a oni prvo što urade uzmu motorke i poseku, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Izjave | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

Lazić: Žene žele da budu ravnopravne u donošenju odluka

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić izjavila je danas da žene žele da budu ravnopravne sa muškarcima kada je u pitanju donošenje odluka i vođenje politika kako na republičkom, tako i na svim lokalnim nivoima. To će im, u velikoj meri, omogućiti izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika, koji propisuje da na izbornim listama mora biti 40% manje zastupljenog pola, odnosno žena. 
Saopštenja | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV: Pokret slobodnih građana da osudi izjave Sergeja Trifunovića

Liga socijaldemikrata Vojvodine poziva članove i članice Pokreta slobodnih građana da se ograde od izjava predsednika njihove stranke Sergeja Trifunovića i osude njegov neprimeren rečnik.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook