Licemeran odnos prema NOB-u i antifašističkim spomenicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 21. 04. 2015. | Komentara: 0

Licemeran odnos prema NOB-u i antifašističkim spomenicima

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na licemerje prema tekovinama Narodno-oslobodilačke borbe i spomenicima antifašizma u Srbiji, kao i da se u Vojvodini masivno vandalizuju spomenici posvećeni Drugom svetskom ratu, istakao je danas lider LSV Nenad Čanak. On je  na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini zatražio od nadležnih da hitno preduzmu nešto po tom pitanju. 

LSV

– Što se tiče spomenika Narodno-oslobodilačkoj borbi koji su vandalizovani, o njihovom stanju ćemo upoznati ambasade svih zemalja saveznica iz Drugog svetskog rata, da bi se svojim očima uverili na koji način Srbija, u izdanju Nikolić master Tomislava, neguje antifašističke tradicije – rekao je Čanak.

„Sloboda“ u teškom stanju

Kao jedan od najtežih primera naveo je monumentalni spomenik „Sloboda“ na Iriškom vencu koji je bezmalo potpuno uništen. Kako je podsetio, uništavanje je počelo 2013. godine, kada je desetak metara bronzane ploče, koja je umetničko delo, ukradeno, da bi sada bio ruiniran i istočni deo - borcima su odlomljeni prsti i delovi pušaka, a po spomeniku se ispisuju i grafiti.
– Sve je to počelo, dakle, između 14. i 17. septembra 2013. godine, kada je ukradena bronzana ploča teška 400 kilograma. Od tada ovo ide i Liga socijaldemokrata Vovjodine najoštrije zahteva da se stavi policijsko ili vojno obezbeđenje tom spomeniku, kao što bi i zasluživao obzirom na simboliku koju predstavlja – rekao je Čanak. Zatražio je da resorno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je Aleksandar Vulin, obezbedi  novac za rekonstrukciju i trajno očuvanje tog spomenika. 
– Sekretarijat za kulturu i informisanje vojvođanske administracije, iako to nije u njegovoj nadležnosti, obezbedio je određenu količinu novca, ali je neophodno revitalizovati Muzej Batinske bitke u Bezdanu, renovirati stalnu postavku NOB-a kulturnog centra Vrbas u Vrbasu, restaurirati spomenik žrtvama fašističkog terora u Sirigu, rekonstruisati spomen obeležje Sremski front i tako dalje– naveo je Čanak. 

Ko ide na Crveni trg

Lider LSV je upozorio i na činjenicu da će, povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede Evrope nad fašizmom, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovati paradi na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj će marširati i predstavniciVojske Srbije. 
– Nije mi jasno odakle moralno pravo Nikolić master Tomislavu, u ranijim nastavcima četničkom vojvodi, da se pojavljuje na jednom ovakvom činu, a da istovremeno ne kaže ni jednu jedinu reč za vandaliuzaciju spomenika onima u čije ime, navodno, treba da maršira Vojska Srbije po Crvenom trgu. Potpuno je jasno da je u pitanju jedan poltronski akt prema Ruskoj federaciji i, naročito, prema njenom predsedniku Vladimiru Putinu. I da je u pitanju jedan tip ponižavajućeg odnosa u koji Nikolić master Tomislav dovodi Srbiju kao državu – rekao je Čanak. 

Bolećivost države prema kriminalcima

On je ocenio da je u Srbiji očigledno jedna od najtežih stvari pronalaženje i sankcionisanje lopova i vandala, podsetivši da su u proteklih pet godina prostorije LSV u Pančevu vandalizovane 14 puta, a da nijednom nije pronađen počinilac. 
– Sa druge strane imamo dsituaciju a se, recimo, bivši poslanik, odbornik u Skupštini grada Kragujevca Saša Milenić, nadaleko poznati borac za decentralizaciju i demokratizaciju Srbije, dok mi ovde razgovaramo nalazi na operacionom stolu zbog preloma jagodične kosti, koji pokušavaju da mu rekonstruišu. A čoveka, koga je on već identifikovao kao napadača mediji oslovljavaju samo inicijalima ili, u najboljem slučaju, inicijalom prezimena – rekao je predsednik Lige ukazujući da to ilustruje bolećivost ove zemlje i njenih organa prema vandalima, lopovima i kriminalcima. 

Izbori redovno 

Nenad Čanak je, komentarišući mogućnost raspisivanja izbora na svim nivoima do kraja godine, ukazao da će se redovni lokalni i pokrajinski održati, dok su parlamentarni održani prošle godine, pa je rok za naredne 2018. godine. A komentarišući godinu dana rada Vlade Republike Srbije, Čanak je rekao da će o tome preciznije govoriti kada bude godišnjica, ali je naveo da je ova vlada, za razliku od prethodnih, uradila bar to da Novi Sad dobije šefa policije i da se poveća broj policajjaca. 
– Istovremeno, ova vlada nije uradila to da se osvetle ubistva u Novom Sadu. Istoga dana kada je minstar policije ujutro rekao da je potrebno otvoriti policijsku stanicu na Novom Naselju, uveče ste imali dvostruko ubistvo na tom istom Novom Naselju. Dakle, moramo postaviti sve te stvari jednu pored druge i videti koji je saldo – naveo je on. 

Pronalaženje „kostura u ormanu“

Odgovarajući na pitanja o napadima na zaštitnika građana Sašu Jankovića, lider LSV je podsetio da je ombudsman prvo uveden u Vojvodini, pa u Srbiji, te da nema dovoljno iskustva oko toga koje su njegove nadležnosti.
– To ne zna ni vlast, ne zna ni sam ombudsman. I to je sada mali nesporazum - ko šta treba da radi i koja je čija istinska uloga – rekao je Čanak dodavši da nema nameru da se „stavlja ni na jednu stvranu i bude rob klopke iz beogradskih kuhinja po kojoj cela Srbija mora da bira između dve alternative“. 
– Neću da se opredeljujem, želeo bih da vidim tačne podatke. Činjenica je da sve ovo nelepo podseća na vremena kada se svakome ko se pobuni ili barem digne glas, odmah pronalaze kosturi u ormanu i dosijei iz fioka. Ali to što me nešto na nešto podseća, nije nikakakv argument – rekao je Čanak dodajući da bi voleo da zna i šta se tačno dogodilo i događa u Inđiji, a da se sve to ne svede na uzajamna prepucavanja DS-a i SNS-a.
 
(BILSV, 21. 04. 2015)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook