LSV će biti žestoka i konstruktivna opozicija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 20. 06. 2016. | Komentara: 0

LSV će biti žestoka i konstruktivna opozicija


lsv

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine neće podržati izbor Igora Mirovića za pokrajinskog premijera niti novu Pokrajinsku vladu, istakao je danas tokom skupštinske rasprave šef poslaničke grupe LSV u vojvođanskom parlamentu Branislav Bogaroški. On je poručio da će LSV biti žestoka opozicija koja će konstruktivnom kritikom pomagati da se proklamovani ciljevi sprovedu. U nastavku pročitajte transkript njegovog govora:


- Pažljivo sam saslušao ekspoze mandatara buduće pokrajinske vlade i ruku na srce, teško je dati neku zamerku na ono što je on izneo kao svoju viziju razvoja AP Vojvodine , a da se to ne pretvori u kritizerstvo ili politikantstvo.

Ne mogu da kažem ništa protiv principa komplementarnosti. Ja ne mogu da kažem apsolutno ništa oko principa okupljanja oko projekata. Ne mogu da napadam ideju da su Vojvodini potrebne investicije i da je Vojvodini potrebna konkurentnost. Ja ne mogu da napadam ideju da  je potreban ekonomski razvoj, da su potrebna otvaranja novih radnih mesta.

Postaviti autonomiju na čvrste temelje
Ali, dozvolite mi da primetim da ekspoze svakog mandatara, otprilike, počinje isto ili slično. Poenta je u tome da u samom sprovođenju onoga što je ideja dolazi do problema. Glavni problem AP Vojvodine, sa stanovišta poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, jeste njen institucionalni položaj, nedovršenost tog položaja, nedorečenost tog položaja, konstantna  promena zakonskog okvira u kome se AP Vojvodina kreće i to je nešto sa čim se suočavamo već 16 godina. I to je nešto s čim će se, na žalost i nova pokrajinska vlada, sresti već prilikom svojih prvih poteza. Zato je pitanje izgradnje institucija AP Vojvodine, postavljanje autonomije AP Vojvodine na čvrst temelj i čvrste noge, pitanje koje je iznad svih pitanja o kojem je, čini mi se mandatar pokrajinske vlade govorio veoma malo.

Ne može se svesti pokrajinska autnomija na donošenje dva zakona, koliko god oni bili značajni,  nego će se pokrajinska autonomija, ispunjavanje proklamovanih ciljeva, dokazivati iz dana u dan i nailaziti na teškoće prilikom donošenja svakog zakona koji se bude donosio u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde smo bili svedoci da smo suviše često bili izloženi velikim promenama svojih nadležnosti, koje onda ugrožavaju ciljeve koji su danas proklamovani.

Liga konstruktivna opozicija
Ja vam, naravno, želim sreću u ostvatrivanju svega onoga što ste izneli kao svoj cilj. Mi, kao poslanička grupa, ćemo sasvim sigurno biti žestoka opozicija koja će gledati da vam konstruktivnom kritikom pomogne u tome da ono što ste danas izneli kao svoje prioritete izvedete do kraja u potpunosti na transparentan način. Ali, sa druge strane, moram još jedan put  da naglasim - bez suštinske borbe da se pokrajinska autonomija učvrsti i zaštiti - ekonomskog razvoja, na žalost, biti neće.

To što postoji ista koalicija i na republičkom i na pokrajinskom i na lokalnim nivoima nije kvalitet samo po sebi. Mi smo takvu situaciju imali i u prethodnih 16 godina i pokazalo se da često pokrajinska adminsitrcija nije uspevala da odoli onome što se nametalo kao nužnost sa strane centralnog nivoa. Da li ćete vi uspeti u tome, vreme će pokazati.

Mi kao poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine ćemo biti tu da pazimo na svaki vaš korak i da pozdravimo dobre poteze, ali i da napadnemo sve ono što ne uradite, a proklamovali ste kao svoj cilj.

Zahvaljujem.

(BILSV, 20. 06. 2016)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook