LSV će podržati Marijin zakon

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 27. 03. 2013. | Komentara: 0

LSV će podržati Marijin zakon

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine uvek je bila za to da se izvršioci krivičnih dela izvedu pred lice pravde i da se po zakonu kazne.

LSVI kada se radilo o onima koji su kao huligani bili implementirani u navijačke grupe i kada su paljene inostrane ambasade. Naravno da smo za kažnjavanje izvršilaca krivičnih dela prema maloletnim licima, naročito kada se radi o grupi ovako teških krivičnih dela - rekao je narodni poslanik LSV Dragan Andrić u toku rasprave u Skupštini Srbije o „Marijinom zakonu“.

Pooštriti kaznenu politiku

On je istakao da je poslanička grupa LSV predložila nekoliko amandmana na Predlog zakona o zaštiti dece od seksualnih napasnika i još tri pravosudna zakona o kojima su poslanici diskutovali. Andrić je rekao da nema dileme da „Marijin zakon“ treba usvojiti, uz neke izmene. Kako je rekao, poslanici Lige su predložili da bi zabrana ublažavanja kazne i uslovnog puštanja trebalo da se odnosi i na rodoskrvljenje, da bi mogla da se primeni mera zabrane vršenja roditeljskog prava.

- Svakako smo usvojili Lanzerot konvenciju i implementirali smo odredbe te konvencije i u ovaj zakon. Međutim, takođe neophodno je i samu kaznenu politiku pooštriti. S obzirom na to da sada imamo situaciju da za pojedina krivična dela može da se izrekne i novčana kazna, odnosno uslovna osuda. To je put kojim u budućnosti treba ići i nadamo se da ćete to imati u vidu kada u budućnosti budete ozbiljnije prišli ovoj temi. Ipak, porast ovih krivičnih dela je evidentan, a povrat je 100 posto - ukazao je Dragan Andrić i napomenuo da će poslanici LSV predloženi „Marijin zakon“ podržati.

Usvojiti preporuke Evropskog parlamenta

Osvrnuvši se na Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika, Andrić je kazao da su predložene samo kozmetičke izmene i podsetio da je sam ministar pravde Nikola Selaković rekao da se spreman ozbiljnija izmena ovog zakonskog akta.

- Ja bih pohvalio izmenu člana 73, pošto znam da je pokrenuta inicijativa za ocenu ustavnosti ovog člana. Ne znam da li je Ustavni sud Srbije doneo odluku o ovom slučaju, a ukoliko nije, vi ste preduhitrili USS. To je u svakom slučaju pozitivno, imajući u vidu da ste se kod smene predsednice Visokog kasacionog suda pozivali na odluku Ustavnog suda koja se na to nije odnosila - istakao je poslanik LSV.

Govoreći o Predlogu zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i o Predlogu zakona o izmenama zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela, Dragan Andrić je primetio da se u ovim aktima našlo i krivično delo zloupotrebe službenog položaja. On je istakao da je u zemljama Evropske unije poseban odnos prema tom krivičnom delu.
- S obzirom na to da je u izveštaju Evropskog parlamenta za proširenje za Srbiju od 29. marta 2012. godine doneta preporuka da se ova vrsta krivičnih dela u budućnosti ne optužuje, odnosno da se odustane od optuženja, upravo iz razloga što je dolazilo do izvesnih sumnji u smislu ograničavanju raspolaganja imovinom onih koji su ovim krivičnim delom optuženi. Odnosno, upravo da pritvor prema izvršiocima ovih krivičnih dela nesrazmerno dugo traje. Tako već idemo evropskim putem, sugerišem da usvajamo i preporuke koje nam šalje Evropski parlament - zaključio je Dragan Andrić.

(BILSV, 27.03.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook