LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

Novi Sad, 14. oktobar 2019 - Jutros je Vrhovni sud Španije izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do trinaest godina zatvora. Razlog za nečuvene kazne, koje su primer državne represije, jeste organizovanje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. 

LSV

Ovim se nastavlja višegodišnji progon političkih vođa čiji je jedini zločin to što su tražili da se volja naroda ispoštuje i što su koristili demokratsko pravo samoopredeljenja. Ovom presudom dovodi se u pitanje garancija osnovnih ljudskih prava. U Kataloniji  je ovo posebno osetljivo pitanje imajući u vidu višedecenijsku borbu građana Katalonije i neuporedive zločine fašističkog režima Fransiska Franka. Brojne masovne grobnice sa žrtvama frankističkog terora do danas su neotkrivene. Za politička pitanja, koja su predmet dijaloga, ne može biti krivične odgovornosti, zbog čega današnja presuda ponovo otvara pitanje državne represije za koju se verovalo da je nezamisliva u savremenoj Evropi.  

Najdužu kaznu dobio je predsednik Republikanske levice Katalonije, Oriol Žunkeras, od ukupno 100 godina zatvorskih kazni izrečeno za sve optužene, koji u ovom trenutku predstavljaju političke zartvorenike, za koje se verovalo da je nemoguće da postoje u državi članici Evropske  unije. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje presudu, jer optužbe za koje se terete politički lideri ne mogu biti predmet sudskog spora već su deo političkih procesa u španskom društvu. Demokratija podrazumeva slobodu misli, izražavanja i političkog delovanja, a dok ta sloboda ne ugrožava drugoga ona se može nesmetano praktikovati. Smatramo da se političke presude, kao represivni metodi prošlih vremena, moraju hitno ukinuti. Srbija ima negativno iskustvo sa politički montiranim procesima. Ti procesi su iza sebe ostavili mnogo žrtava, razaranja i nesreće. Ponavljanje takvog iskustva ne zaslužuje niko, a posebno ne država koja sebe smatra demokratskom.

U znak solidarnosti sa osuđenim katalonskim političarima, na svim prostorijama  Lige socijaldemokrata Vojvodine biće istaknute zastave Katalonije.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak
Saopštenja | Petak, 28. 02. 2020. | Komentara: 0

Dva nova potpisnika Memoranduma o budućnosti Vojvodine

Savez vojvođanskih Slovaka i Vojvođanska zelena unija nove su potpisnice Memoranduma o budućnosti Vojvodine. U ime ovih organizacija, Memorandum su potpisali Jaroslav Popović i Stevan Savić.

Saopštenja | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Ispred Pokrajinske vlade obeležen rođendan zastave Vojvodine

Vojvođanski front je razvijanjem vojvođanske zastave od 15 metara, ispred zgrade Pokrajinske vlade, obeležio 16 godina od kada je ona odlukom Skupštine AP Vojvodine ušla u zvaničnu upotrebu.
Izjave | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Važna je jedinstvena lista koja će se suprotstaviti Vučićevom režimu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zakazao je sednicu Predsedništva i Glavnog odbora za danas, a generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je da očekuje donošenje odluke o izlasku na izbore.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook