LSV za razgovor o zajedničkom predsedničkom kandidatu opozicije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 15. 10. 2016. | Komentara: 0

LSV za razgovor o zajedničkom predsedničkom kandidatu opozicije

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da ne postoji mogućnost da LSV podrži kandidata Srpske napredne stranke na predsedničkim izborima u Srbiji. Kostreš je agenciji Beta rekao da ga raduje ideja da se razgovara o zajedničkom kandidatu opozicije, pod uslovom da su te najave iskrene. On je rekao da bi LSV mogla da nastupi sa svojim predsedničkim kandidatom, ukoliko se ne postigne dogovor o zajedničkom kandidatu opozicije ili ukoliko taj kandidat ne bi imao jasan stav prema Vojvodini. Na pitanje da li postoji mogućnost da LSV podrži kandidata vladajuće stranke na predsedničkim izborima, Kostreš je odgovorio: "Ne postoji".
 
LSV 

– Rezultat na predsedničkim izborima veoma je važan za odredjivanje političkog kursa zemlje. Zbog toga nas raduje ideja da se razgovara o zajedničkom kandidatu opozicije. Naravno, ukoliko su te najave iskrene. Ako želimo da pobedimo SNS, moramo biti spremni da postavimo suštinska pitanja koja razdiru naše društvo i da za njih ponudimo odgovore – kazao je Kostreš. Prema njegovim rečima, do sada nije bilo razgovora opozicionih stranaka o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

– Ipak, mi se nadamo da će do dogovora o prihvatljivom zajedničkom kandidatu doći, ali ako se on ne postigne sigurno LSV za to neće biti glavni krivac. Što se tiče optužbi koje dolaze iz jednog dela opozicije o saradnji LSV-a sa SNS-om, one su besmislene – rekao je Kostreš. On je rekao da žali zbog toga što u građanskom bloku "postoje oni kojima je draže da 'komšiji crkne krava'", nego da zajednički bude postignut bolji rezultat. Kostreš je dodao je da za LSV nije problem da bude deo većine sa SNS-om na lokalnom nivou, kada je rezultat te većine da Novi Sad bude evropska prestonica kulture.

Zamenik predsendika LSV najavio je da će Liga u prvom krugu predsedničkih izbora podržati kandidata koji s njima deli isti sistem vrednosti, odnosno podržava regionalizaciju i decentralizaciju Srbije sa jasnom definicijom položaja Vojvodine, kao i pomirenje u regionu, nastavak EU integracija i razvijanje gradjanskih sloboda i ljudskih i manjinskih prava.

– U prvom krugu sigurno ćemo insistirati na tim uslovima. Mi ne možemo ići protiv sebe. A u drugom krugu je sve moguće. Jer ako ne uđe naš kandidat, onda se moramo potruditi da prođe onaj koji je 'manje zlo' – rekao je Kostreš. Na pitanje da li će LSV podržati zaštitnika građana Sašu Jankovića, ukoliko se kandiduje na predsedničkim izborima, Kostreš je kazao da ga veoma ceni i da misli da odlično radi svoj posao.

– Kakav bi bio predsednički kandidat - ne znam, pošto se čovek nije kandidovao, a i ne znamo za koje ciljeve bi se zalagao ako bi se i kandidovao. O tom potom. Ako se kandiduje, dobrodošao je u LSV da nam predstavi svoje ideje –  kazao je Bojan Kostreš. Ponovio je da će LSV istaći svoga kandidata, ukoliko ne bude postojao kandidat koji će jasno i nedvosmisleno prihvatiti činjenicu da Vojvodina mora biti autonomna sa mnogo većim pravima od onih koje ima u postojećem Ustavu.

– Jednom smo se opekli sa idejom 'bolji je bilo ko nego ovaj sad' pa smo podržali (Vojislava) Koštunicu za predsednika SRJ. I sve što je on uradio bilo je usmereno ka opstrukciji istinskih promena, suočavanja sa prošlošću a kasnije i lustracije, usporavanju EU integracija i donošenju Ustava koji je obesmislilo položaj Vojvodine. Takav luksuz sebi više nećemo dozvoliti – naveo je Kostreš.
 
(BILSV, 15. 10. 2016)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook