Manjinski mediji ugašeni, a Ministarstvo se hvali uspesima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 16. 09. 2018. | Komentara: 0

Manjinski mediji ugašeni, a Ministarstvo se hvali uspesima

Novi Sad, 16. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je zalaganje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za poboljšanje položaja nacionalnih zajednica, u velikoj meri, samo deklarativno.

Nadležni u ovom važnom vladinom resoru već dve godine govore o znatnom poboljšanju ambijenta u kojem žive pripadnici nacionalnih zajednica.

LSV

Pohvale na račun sopstvenih akcija nisu svojstvene samo ovom ministarstvu, ali hvalospevi o sopstvenim „uspesima“ zamagljuju realno stanje.

Ministar Branko Ružić hvali se raspodelom 21,8 miliona dinara iz Fonda za nacionalne manjine, uz napomenu da će kroz oblast informisanja zaživeti još jače baštinjenje i tradicija svega onoga što nacionalne manjine kao dragocenost srpskog društva nose.

Postavlja se pitanje na kojim će to medijima nacionalne zajednice biti informisane? Zna li ministar Ružić da je nestalo na desetine medija koji su informisali na jezicima nacionalnih zajednica?

Znaju li nadležni u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da u Zrenjaninu, gradu u kojem su u službenoj upotrebi četiri jezika, ne postoji ni sekund informisanja u elektronskim medijima na mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku. Slično je u Somboru, Vrbasu, Temerinu, ali i mnogim drugim manjim sredinama u AP Vojvodini.

Proces privatizacije lokalnih medija praktično je ukinuo informisanje na jezicima nacionalnih zajednica u većini gradova i opština Vojvodine.

Ministarstvo bi pre pohvala na svoj račun moralo da povede račun i o realnom stanju na terenu.

Informisanje na jezicima nacionalnih zajednica je u lošem stanju, a Srbija mora učiniti brojne korake u pravcu poboljšanja stanja, ako želi da uspešno završi pregovore sa Evropskom unijom.

Poglavlje 23. reguliše i prava nacionalnih zajednica, te je sasvim jasno da trenutno stanje ni izbliza nije zadovoljavajuće.
  
Tibor Vaš
Član Predsedništva
 Lige socijaldemokrata Vojvodine



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook