Marton: Izbori su borba, bez borbe nema pobede

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 02. 03. 2020. | Komentara: 0

Marton: Izbori su borba, bez borbe nema pobede

BEOGRAD – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da političke stranke postoje da bi učestvovale na izborima. Gostujući u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink, on je rekao da izbori u ovom trenutku nisu idealni, ali da nisu bili ni 2000. godine, te da DOS ne bi pobedio Slobodana Miloševića da tada nije izašao na izbore.

LSV

- Izborni uslovi su takvi kakvi su, nisu sjajni, ali moramo se boriti. Kada analiziramo broj stranaka, veći deo opozicije će učestvovati na izborima. Jako mi je žao što neki naši prijatelji iz Saveza za Srbiju smatraju da je ostanak kući nešto što je rešenje, ja smatram da je to veoma loše, a vidimo da ni kod njih nije jasna situacija. Što se nas iz LSV tiče, mi smo održali sastanak Vojvođanskog fronta, doneta je jasna i čvrsta odluka da se na izbore ide. Što više poslanika iz Vojvodine u parlamentu Srbije, u pokrajini Vojvodini, u lokalnim samoupravama i to je rešenje. To je borba, bez borbe ne može – naglasio je Marton. 

Korona virus – veliki i rešiv problem

Kada je u pitanju korona virus, Marton smatra da se diže panika do neslućenih razmera. Kako kaže, to jeste veliki, ozbiljan problem, ali nije nerešiv.

- Naravno da se bojim kada vidim koliko ima zaraženih i mrtvih, ali kada poslušate stručnjaka koji priča o tome a ne nekog ko priča o zaverama, onda shvatite da je ovo poprilično napumpana priča – rekao je on i istakao da bi pre toga trebali da razgovaramo o problemu obolelih od multiplaskleroze. 

Govoreći o ukidanju taksi na Kosovu za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Marton je ocenio da su to „probne rakete“. On je ukazao na to da je vlada na Kosovu formirana, a pretpostavlja se da će u maju biti i Vlada Srbije, pa bi onda moglo da bude vreme da se nastave pregovori o konačnom kompromisnom rešavanju statusa Kosova.
Ukidanje taksi je neophodno za početak rešavanja te priče.

- Bez ukidanja taksi mislim da je nemoguće očekivati da Srbija sedne za pregovarački sto. Taj neki paket dogovor, koji bi sasvim sigurno obuhvatao činjenje koraka nazad i sa jedne i sa druge strane može i Prištinu i Beograd dovesti za pregovarački sto – kaže Marton.

Nacionalizam je nedopustiv

Portparol LSV je rekao da je situacija u Crnoj Gori ozbiljna, ali da je tako u čitavom regionu. 

- Crna Gora je specifična zbog dva puta nedeljno održavanih litija i to je nešto što ne doprinosi stabilnosti države, koja pazi na svoju ekonomsku snagu u turizmu i to je veliki unutršanji problem za Crnu Goru. Mi iz LSV, kao partija koja već dugi niz godina baštini dobru saradnju sa Demokratskom partijom socijalista, apelujemo i na vladajuću partiju u Crnoj Gori i na predstavnike SPC, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske da nastave pregovore koje su započeli premijer Markovići i Amfilohije Radović pre nekoliko nedelja i da pokušaju da pronađu kompromisno rešenje. Taj isti zahtev su imali i evropski parlamentarci – navodi Marton.

Ističe da svaka vlast svojim postupcima sabira sebi pozitivne i negativne poene. Kako kaže, za diskusiju i analizu jeste da li je ovo dobro za vlast u Crnoj Gori, ali napominje da on, kao neko ko ima prijatelje i sa jedne i sa druge strane u Crnoj Gori, bi voleo da ne postoji ova turbulentna situacija. Marton je rekao i da se grozi svakog nacionalizma, napomenuvši da je on nedopustiv.

Kada je u pitanju Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, Marton je naveo da veruje da nema ništa teže za roditelje. 

- Ne verujem da roditelji samo tako iznose određene podatke. Mi iz LSV smo još ranije, dvehiljaditih godina, pominjali ovaj problem. Sam zakon pre amandmanskih dopuna nije bio najsjajniji, dobro je što je od strane udruženja građana roditelja koji su ostali bez dece i pojedinih poslanika održan sastanak sa premijerkom i da se došlo do određenih kompromisnih rešenje. To jeste nešto, bolje je nešto, nego ništa, ali nije dovoljno. Ovo je prvi korak. Zakon će omogućiti da se formira komisija, radno telo sastavljeno od predstavnika institucija i roditelja. Mislim da to radno telo, koje neće biti oročeno, može da dođe do određenih rezultata i da oni budu i prezentovani javnosti - naglasio je Marton. 

Kada je u pitanju migrantska kriza, portparol LSV je naglasio da se on ne sme rešavati na način kako to vide određeni političari, nalik lideru Dveri.

- Lider Dveri je to ilustrovao sa dve-tri čaše vode ispred sebe, pa je čistu vodu Srbije mutio sa „prljavom migrantskom“ vodom. To je katastrofa i na taj način podilaziti građanima države Srbije, podizati njihove strahove je nedopustivo. Ne radi to samo Boško Obradović, rade mnogi drugi desničarski političari i država Srbija mora da kaže stop ljudima koji pokušavaju da nas posvađaju bukvalno sa svima. Mi moramo znati da ti migranti žele da prođu kroz Srbiju i da odu na zapad – zaključio je on.

(SzILSV, 02.03.2020)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook