Ministarstvo zdravlja protiv amandmana LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 31. 08. 2014. | Komentara: 0

Ministarstvo zdravlja protiv amandmana LSV

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić istakla je danas da su poslanici Lige, uvažavajući potrebu da se ubrza stvaranje novih kadrova i nadoknadi deficit specijalista, podneli dva amandmana na predložene Izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti, a koji se odnose na nadležnosti AP Vojvodine.

LSVMeđutim, Ministarstvo je odbilo amandmane pozivajući se samo na odredbe Zakona o zdravlju, a ne uvažavajući odredbe Zakona o nadležnostima AP Vojvodine, istakla je Lazićeva.

I pokrajinski zavod za javno zdravlje da dâ mišljenje

- Predložili smo dopunu stava 4. u kome se kaže da ministar za svaku kalendarsku godinu najkasnije do 31. decembra tekuće godine donosi odluku o oblastima medicine, stomatologije, odnosno farmacije koje su deficitarne u Republici Srbiji, a na osnovu mišljenja zavoda za javno zdravlje osnovanog na teritoriji Republike. Naš predlog je da se, uvažavajući zakonom definisane nadležnosti APV, doda rečenica „i zavoda za javno zdravlje osnovanog za teritoriju APV“ - pojasnila je ona tokom današnje rasprave o pojedinostima Izmena zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je nešto kasnije i usvojen. Obrazložila je da je cilj dopune da se na celovitiji i potpuniji način sagledaju potrebe za specijalizacijama u zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini koje su osnovane na teritoriji APV.

Drugim amandmanom poslanici LSV su zatražili dopunu stava 7 u kome se kaže da ministar rešenjem daje saglasnost na odluku iz stava 6 ovog člana (odluku o odobravanju specijalizacije i uže secijalizacije donosi direktor zdravstvene ustanove, odnosno osnivač privatne prakse).

APV predlaže razvoj kadra, ali ne i specijalizacije

- Mi smo ovde predložili da ministar rešenjem daje saglasnost na odluku iz stava 6 iz ovog člana, a za zdravstvene radnike i saradnike sa teritorije APV po prethodno pribavljenom mišljenju strešine pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove zdravlja. Tako bi se obezbedilo učešće APV u postupku davanja saglasnosti na specijalizacije i uže specijalizacije budući da u ovoj oblasti nema za sada ni minimum informacija o tome koje se specijalizacije odobravaju i kojim ustanovama na teritoriji APV – istakla je Nada Lazić.

Kako je rekla, postupak odobravanja specijalizacija se sprovodi između zdravstvenih ustanova osnovanih na teritoriji APV sa ministarstvom zdravlja, na šta Pokrajina ne može da utiče. Ona je naglasila da Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju daje predlog ministru zdravlja za utvrđivnje broja pripravnika u zdravstvenim ustanovama sa sedištem na teritoriji APV, zatim daje predlog plana razvoja kadra za ustanove koje su u Vojvodini, a, između ostalog, daje i mišljenje na predlog za dobijanje naziva primarijus za doktore medicine, doktore stomatologije, doktore farmaceute sa teritorije APV.

- Onda bi bilo sasvim logično da se i u slučaju odabira specijalizanata isto tako da mogućnost da nadležni organ APV da mišljenje. Međutim, Ministarstvo je odbilo naš amandman, pozivajući se samo na odredbe Zakona o zdravlju, a ne uvažavajući odredbe Zakona o nadležnostima AP Vojvodine – zaključila je Nada Lazić.

(BILSV, 31.08.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook