Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 12. 10. 2018. | Komentara: 0

Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

Novi Sad, 12. oktobar 2018 - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na svom zasedanju 09. oktobra usvojio je finalni tekst Izveštaja o Srbiji, koji je izvestilac Dejvid Mekalister predstavio 20. juna ove godine. Poslanici su na predstavljeni Izveštaj podneli 239 amandmana, što je znatno manji broj od prošlogodišnjeg.

LSV

Dok je većina amandmana konstruktivne prirode, ističu se oni koji su izuzetno kritični prema trenutnom stanju u državi. Ineteresantna je činjenica da je autor većine ovih amandmana poslanik Evropske narodne partije (EPP), čija je članica, takođe, Srpska naprednka stranka. On ističe da su neophodne reforme u oblasti nezavisnog pravosuđa, borbe protiv korupcije, kriminala i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Izražava veliku brigu po pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, kao i transparentnosti izbornog procesa. U jednom od svojih amandmana poslanik EPP poziva Srbiju da ubrza implementaciju nacionalne antikorupcijske strategije i sprovođenje njenog akcionog plana. Posebno se obazire na kontraverzne događaje u Beogradu koji se tiču ilegalnog rušenja privatnih objekata u Savamali.

Podrška politici SNS-a ove godine dolazi od poslanika ultradesničarske političke partije Evropa nacija i slobode (ENF), koja je prepoznata kao izrazito nacionalistička i evroskeptična. Oni Republiku Kosovo nazivaju mafijaškim entitetom i podsećaju da pet država članica EU, kao i dve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne priznaju nezavisnost Kosova.

Dok većina poslanika ponovo ističe da kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije, te da je neophodno zadržati i unaprediti njenu autonomiju i ubrzati donošenje Zakona o finansiranju, poslanici ENF smatraju da je status Vojvodine isključivo unutrašnje pitanje Republike Srbije, što se kosi sa kohezionom politikom EU.

Glasanje o usvajanju izveštaja očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta 28. i 29. novembra. Liga socijaldemokrata Vojvodine će svoje mišljenje o Izveštaju izložiti poslanicima Evropske Slobodne Alijanse (EFA), koji će glasati u Evropskom parlamentu.

Dejana Đurđević
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Događaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra. Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook