Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 12. 10. 2018. | Komentara: 0

Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

Novi Sad, 12. oktobar 2018 - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na svom zasedanju 09. oktobra usvojio je finalni tekst Izveštaja o Srbiji, koji je izvestilac Dejvid Mekalister predstavio 20. juna ove godine. Poslanici su na predstavljeni Izveštaj podneli 239 amandmana, što je znatno manji broj od prošlogodišnjeg.

LSV

Dok je većina amandmana konstruktivne prirode, ističu se oni koji su izuzetno kritični prema trenutnom stanju u državi. Ineteresantna je činjenica da je autor većine ovih amandmana poslanik Evropske narodne partije (EPP), čija je članica, takođe, Srpska naprednka stranka. On ističe da su neophodne reforme u oblasti nezavisnog pravosuđa, borbe protiv korupcije, kriminala i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Izražava veliku brigu po pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, kao i transparentnosti izbornog procesa. U jednom od svojih amandmana poslanik EPP poziva Srbiju da ubrza implementaciju nacionalne antikorupcijske strategije i sprovođenje njenog akcionog plana. Posebno se obazire na kontraverzne događaje u Beogradu koji se tiču ilegalnog rušenja privatnih objekata u Savamali.

Podrška politici SNS-a ove godine dolazi od poslanika ultradesničarske političke partije Evropa nacija i slobode (ENF), koja je prepoznata kao izrazito nacionalistička i evroskeptična. Oni Republiku Kosovo nazivaju mafijaškim entitetom i podsećaju da pet država članica EU, kao i dve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne priznaju nezavisnost Kosova.

Dok većina poslanika ponovo ističe da kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije, te da je neophodno zadržati i unaprediti njenu autonomiju i ubrzati donošenje Zakona o finansiranju, poslanici ENF smatraju da je status Vojvodine isključivo unutrašnje pitanje Republike Srbije, što se kosi sa kohezionom politikom EU.

Glasanje o usvajanju izveštaja očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta 28. i 29. novembra. Liga socijaldemokrata Vojvodine će svoje mišljenje o Izveštaju izložiti poslanicima Evropske Slobodne Alijanse (EFA), koji će glasati u Evropskom parlamentu.

Dejana Đurđević
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Saopštenja | Subota, 23. 02. 2019. | Komentara: 0

Dok Vlada formira tim, sela ubrzano propadaju

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je stanje u selima Vojvodine i Srbije katastrofalno. Sela u našoj državi se masovno prazne. Veliki broj malih sela je nestao, a ona veća su na istom putu.
Saopštenja | Petak, 22. 02. 2019. | Komentara: 0

LSV Nenadu Popoviću: Umesto dogodine u Prizrenu, naučite reč Vojvodina

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su poslednje izjave Nenada Popovića, ministra u republičkoj vladi, samo nastavak licemerne politike duplih standarda i lažnog patriotizma.
Izjave | Petak, 22. 02. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Ne verujem zvaničnim izveštajima o razvoju Srbije

Što pre sve zemlje zapadnog Balkana budu u Evropskoj uniji pitanje granica , koje se ovde stalno poteže, postaće irelevantno. Tačnije, granice nisu pitanje na Balkanu, one su vrhovni izgovor koji se koristi uvek kada treba napraviti neko nevaljalstvo, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook