Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 12. 10. 2018. | Komentara: 0

Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

Novi Sad, 12. oktobar 2018 - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na svom zasedanju 09. oktobra usvojio je finalni tekst Izveštaja o Srbiji, koji je izvestilac Dejvid Mekalister predstavio 20. juna ove godine. Poslanici su na predstavljeni Izveštaj podneli 239 amandmana, što je znatno manji broj od prošlogodišnjeg.

LSV

Dok je većina amandmana konstruktivne prirode, ističu se oni koji su izuzetno kritični prema trenutnom stanju u državi. Ineteresantna je činjenica da je autor većine ovih amandmana poslanik Evropske narodne partije (EPP), čija je članica, takođe, Srpska naprednka stranka. On ističe da su neophodne reforme u oblasti nezavisnog pravosuđa, borbe protiv korupcije, kriminala i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Izražava veliku brigu po pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, kao i transparentnosti izbornog procesa. U jednom od svojih amandmana poslanik EPP poziva Srbiju da ubrza implementaciju nacionalne antikorupcijske strategije i sprovođenje njenog akcionog plana. Posebno se obazire na kontraverzne događaje u Beogradu koji se tiču ilegalnog rušenja privatnih objekata u Savamali.

Podrška politici SNS-a ove godine dolazi od poslanika ultradesničarske političke partije Evropa nacija i slobode (ENF), koja je prepoznata kao izrazito nacionalistička i evroskeptična. Oni Republiku Kosovo nazivaju mafijaškim entitetom i podsećaju da pet država članica EU, kao i dve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne priznaju nezavisnost Kosova.

Dok većina poslanika ponovo ističe da kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije, te da je neophodno zadržati i unaprediti njenu autonomiju i ubrzati donošenje Zakona o finansiranju, poslanici ENF smatraju da je status Vojvodine isključivo unutrašnje pitanje Republike Srbije, što se kosi sa kohezionom politikom EU.

Glasanje o usvajanju izveštaja očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta 28. i 29. novembra. Liga socijaldemokrata Vojvodine će svoje mišljenje o Izveštaju izložiti poslanicima Evropske Slobodne Alijanse (EFA), koji će glasati u Evropskom parlamentu.

Dejana Đurđević
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Odbori LSV | Utorak, 16. 10. 2018. | Komentara: 0

Nestručna i bahata vlast u Zrenjaninu da poštuje zakon ili da ode

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na nestručnost i bahatost predstavnika lokalne vlasti u Zrenjaninu. Njihov rad je hronično loš, a neozbiljnost je karakteristika koja se često uočava.
Saopštenja | Nedelja, 14. 10. 2018. | Komentara: 0

Cena goriva može i mora biti niža!

Liga socijaldemokrata Vojvodine deli zabrinutost građana naše zemlje zbog novog talasa poskupljenja goriva. U kratkom periodu cene goriva su skočile za pet dinara, a sva je prilika da to neće biti konačan rast.
Saopštenja | Subota, 13. 10. 2018. | Komentara: 0

Zašto država ne isplaćuje mesečne prihode novosadskoj apoteci?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga upitala je ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije  Zlatibora Lončara zašto Republički fond za zdravstveno osiguranje ne isplaćuje mesečni prihod Apoteci „Novi Sad“.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook