Najveći problem lokalnih finansija je centralizacija

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 19. 05. 2019. | Komentara: 0

Najveći problem lokalnih finansija je centralizacija

Novi Sad, 19. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je od izuzetnog značaja što naša zemlja učestvuje u projektu reforme lokalnih finansija, koji je 2016. godine pokrenuo švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove. 

LSV

Ovaj projekat je od velikog značaja za unapređenje kapaciteta finansija lokalnih samouprava. Bez uspostavljanja kvalitetnog sistema javnih finansija, Srbija se ne može nadati približavanju Evropskoj uniji. 

Ipak, valja naglasiti da je, sem dobre volje Švajcarske, potrebno i da država Srbija učini brojne korake u poboljšanju stanja u kojem se nalaze javne finansije lokalnih samouprava.

Nažalost, umesto da Srbija napreduje u ovoj oblasti, iz godine u godinu je sve gore. Posle izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave 2015. godine, došlo je do dodatnog smanjenja učešća lokalnih samouprava u ukupnim javnim finansijama naše zemlje. Procene su da je to učešće sada niže od 10%, dok je taj iznos u zemljama Evropske unije uglavnom između 30 i 40 procenata.

Ovi podaci jasno ukazuju na strogu centralizaciju države, u kojoj su sve finansijske poluge u rukama centralnih vlasti. 

Gradovi i opštine su postali siromašni prosjaci koji Beograd mole za svaki dinar. Bez sistemskih izmena i finansijske decentralizacije, nemoguće je očekivati normalno funkcionisanje lokalnih samouprava, a tu ne mogu pomoći ni švajcarske institucije. 
Glavne korake moramo učiniti sami!

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Ponedeljak, 16. 09. 2019. | Komentara: 0

Šta će država preduzeti protiv Srbske časti?

Vikend je prošao a javnost u Republici Srbiji nije dobila odgovor na pitanje odakle pravo izvesnoj, očito paravojnoj organizaciji, da nekome uđe u kuću i uzima pravdu u svoje ruke. Šta su nadležni državni organi konkretno preduzeli u vezi sa akcijom „Srbske časti“,  kao i snimka u kojem oni maloletnika u njegovoj kući u Nišu obaveštavaju da mu oduzimaju konja, uz obrazloženje da ga je tukao?
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2019. | Komentara: 0

Zaboravite tim za spas sela, rešenje je u prestanku centralizacije i beogradizacije

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da prestane sa neozbiljnim pristupom rešavanju problema seoskih sredina. Pre tri meseca je formiran Nacionalni tim za preporod sela. Dirigentska palica ovog tima predata je ministru zaduženom za regionalni razvoj Milanu Krkobabiću. LSV je i ranije isticala da u radu ministra Krkobabića nema ni regiona ni razvoja, a jasno je da nema ni sela. 
Saopštenja | Subota, 14. 09. 2019. | Komentara: 0

Nekada nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a mi se bavimo identitetskim pismom

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo kulture i informisanja da se posveti osnaživanju jezičke kulture i potiskivanju jezika mržnje i anticivilizacijskog narativa, koji je veoma prisutan u našim medijima, ali i celokupnom društvu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook