Najveći problem lokalnih finansija je centralizacija

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 19. 05. 2019. | Komentara: 0

Najveći problem lokalnih finansija je centralizacija

Novi Sad, 19. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je od izuzetnog značaja što naša zemlja učestvuje u projektu reforme lokalnih finansija, koji je 2016. godine pokrenuo švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove. 

LSV

Ovaj projekat je od velikog značaja za unapređenje kapaciteta finansija lokalnih samouprava. Bez uspostavljanja kvalitetnog sistema javnih finansija, Srbija se ne može nadati približavanju Evropskoj uniji. 

Ipak, valja naglasiti da je, sem dobre volje Švajcarske, potrebno i da država Srbija učini brojne korake u poboljšanju stanja u kojem se nalaze javne finansije lokalnih samouprava.

Nažalost, umesto da Srbija napreduje u ovoj oblasti, iz godine u godinu je sve gore. Posle izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave 2015. godine, došlo je do dodatnog smanjenja učešća lokalnih samouprava u ukupnim javnim finansijama naše zemlje. Procene su da je to učešće sada niže od 10%, dok je taj iznos u zemljama Evropske unije uglavnom između 30 i 40 procenata.

Ovi podaci jasno ukazuju na strogu centralizaciju države, u kojoj su sve finansijske poluge u rukama centralnih vlasti. 

Gradovi i opštine su postali siromašni prosjaci koji Beograd mole za svaki dinar. Bez sistemskih izmena i finansijske decentralizacije, nemoguće je očekivati normalno funkcionisanje lokalnih samouprava, a tu ne mogu pomoći ni švajcarske institucije. 
Glavne korake moramo učiniti sami!

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonIz medija | Nedelja, 23. 06. 2019. | Komentara: 0

Srbija je u metastazi centralističkog odlučivanja iz Beograda

Bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti. A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagledivim posledicama.
Ovo u intervjuu za Blic kaže lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Odbori LSV | Subota, 22. 06. 2019. | Komentara: 0

Grujić: Sačuvajmo drvored u Nakovu

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Miroslav Grujić upozorio je da je u planu da se, zarad izgradnje dvosmerne biciklističke staze od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo – Lunga, u glavnoj nakovačkoj ulici poseku čak 43 stabla.
Saopštenja | Subota, 22. 06. 2019. | Komentara: 0

Vlada i Skupština ne poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje članovima Vlade Republike Srbije kada će početi da vode računa  o drugim krajevima zemlje, kako to čine kada je grad Beograd u pitanju. Dok se inicijative i zahtevi beogradskih vlasti ostvaruju u rekordno kratkom roku, sa druge strane zahtevi koji dolaze iz Autonomne Pokrajine Vojvodine se godinama zanemaruju.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook