Narod je njiva po kojoj ore elita, a žanje potomstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 15. 06. 2021. | Komentara: 0

Narod je njiva po kojoj ore elita, a žanje potomstvo

BEOGRAD / NOVI SAD – Potvrđivanje presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu je izuzetno važno, jer takve stvari moraju da se sankcionišu, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je gostujući u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink istakao je Haški sud u velikoj meri učinio šta je mogao, s obzirom na to da nije bilo drugog suda koji je mogao tako nešto da radi na teritoriji bivše Jugoslavije, ali da sud nije dao rezultate zadovoljenja pravde, što se od njega očekivalo. 

LSV

- Imam ozbiljne primedbe na rad Haškog tribunala. One su pre svega pitanja nekonzistentnosti i pričama o pomirenju. Kad govore o pomirenju u Bosni i Hercegovini, treba da znaš da su promašili suštinu, jer tu nije bilo svađe pa da bude pomirenja, nego je svađa konstrukt koji je iskorišćen za navodne konfrontacije političkih istomišljenika koji su nacionalno koristili kao izgovor za svoje direktno teritorijalno ekspanzionističke planove. Znate da je postojala oficijalna hrvatska vojska u Bosni koja je vršila ratna dejstva, znate da je SRJ plaćala oficire Republike Srpske... Imate direktno dokaz da je iza toga stajala politička volja. Međutim, nije ta veza dokazana i zato nije ni Srbija, ni SRJ osuđena za pomaganje genocida nego za nesprečavanje- rekao je.

Čanak napominje da se krivica mora individualizovati. 

- Ono što je sigurno jeste da srpski narod nije genocidan narod, kao što nije ni nemački, kao što nije nijedan narod, što narod ne može imati takav tip kolektivne osobine. Ne možete proglasiti čitav narod ni krivim, ni nedužnim, jer narod nije u tome. Narod je njiva po kojoj ore elita, a žanje potomstvo. I upravo je to ono što se nama događa, da je elita tog vremena (bivše Jugoslavije) zaorala to strašno seme koje je dovelo do ovoga. Dakle, srpski narod nije genocidan narod, u Srebrenici, po mom mišljenju, jeste bio genocid, Republika Srpska je definisana Dejtonskim sporazumom i kao takva ne potpada pod kategorizacije da je bila genocidna tvorevina ili ne – naveo je on.

Komentarišući predlog broj 3 o hapšenju inspektora SBPOK-a Božidara Stolića, koji je uhapšen zbog sumnje da je odavao informacije iz istrage pripadnicima kavačkog klana, kao i njihovim saradnicima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, Čanak je rekao da ne želi da govori o bilo čijoj krivici, ali da je činjenica da ne postoji ozbiljna organizovana kriminalna grupa koja nema kontakte u policiji i nije povezana s policijskim strukturama. 

- Privatno da napravite organizovanu kriminalnu grupu, to nije moguće. Sve ovo sada je povratni eho, činjenica je da do danas nije raspetljana mreža jataka, recimo, Ratka Mladića i Radovana Karadića i svih ostalih begunaca od Haškog tribunala. Imate takve paralelne strukture koje mogu sve to da urade, koje mogu da izvedu da se ubiju dvojica gardista u mirnodopsko doba u sred Beograda i nikada da se ne sazna ništa o tome, sećate se koliko je bilo otmica biznismena u jednoj trenutku za koje su uzimali otkup i sve se to nije otkrivalo, dok nije pukla tikva, pa je ispao Zemunski klan... Dok se ne zaseče u taj deo izvršne vlasti, u korumpiranost u sudstvu, policiji nikada nećete doći do mogućnosti normalizacije zemlje. Stvar je u tome da niko ne reaguje zato što je to jedna uzana sprega raznih korumpiranih segmenata društva koji onda toliko narastu da misle da mogu da preuzmu društvo, a onda počnu da se događaju takve scene koje se predstavljaju kao bog zna kakva borba protiv kriminala – istakao je lider LSV. 

Komentarišući predlog broj 4 i izjavu Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, da postoji novi materijalni dokaz u vezi sa ubistvom novinara iz Jagodine Milana Pantića pre 20 godina i da to ima veze sa privatizacijom cementare, Čanak je rekao da je u to vreme privatizacija cementara bila vruća tema, pa ga ne bi iznenadilo da ima veze s tim. 

- Ako Veran Matić ima saznanja, onda bi bilo lepo da upozna s tim nadležne organe, pa da se nešto preduzme, jer ovakve stvari ne smeju nikada da zastare – zaključio je Čanak. 

(SzILSV, 15.06.2021)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook