Nasilje u porodici javni, a ne privatni problem

 
 
Izbori u LSV
Forum žena LSV | Utorak, 29. 11. 2011. | Komentara: 0

Nasilje u porodici javni, a ne privatni problem

ZRENJANIN - Nasilje u porodici, koje je najzastupljeniji oblik nasilja nad ženama, javni je a ne privatni problem, istakla je danas regionalna koordinatorka Foruma žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Dragana Mihaljević. Ona je ukazala na to da je uticaj koji nasilje prema ženama ima mnogo širi od pojedinačnih slučajeva, jer utiče na porodice, zajednice i društvo u celini.

LSV Forum zena

- S obzirom na to da deca u slučaju razvoda u većini slučajeva budu dodeljena majci, a da su samohrani roditelji najugroženija kategorija našeg društva, zaključujemo da nasilje nad ženama ima direktan uticaj i na ekonomski i socijalan položaj žena - ocenila je Mihaljevićeva, dodajući da podaci Republičkog zavoda za statistiku svedoče da oko hiljadu majki godišnje alimentacije potražuje sudskim putem.
- Forum žena se zalaže za javnu osudu kako nasilja nad ženama, tako i svakog drugog oblika nasilja, kao i za uvođenje programa edukacije, a sa ciljem prevencije, kako bi se uticalo na svest mladih da nasilje nije prihvatljiv model ponašanja - rekla je Dragana Mihaljević. Članica FŽ i predsednica MO LSV „Gradnulica" Jelena Tabački, ocenila je da se nasilje ne može rešiti samo usvajanjem zakona, već da je na društvenoj zajednici da se uhvati u koštac i sa uzrocima, kako bi se ublažile posledice.
- Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za sankcionisanje nasilnika, primenu svih pravnih normi u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja, a da bi se to postiglo neophodna su konkretna rešenja, a ne puko teoretisanje - upozorila je Jelena Tabački. Forum žena GrO LSV Zrenjanin će se i ove godine aktivno uključiti u kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", sa sloganom „Od mira u kući do mira u svetu". Sa tim ciljem biće organizovana tribina, 8. decembra, u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, na kojoj će o ovoj temi govoriti eminentni stručnjaci.

(BILSV, 29. 11. 2011.)Odbori LSV | Četvrtak, 03. 12. 2020. | Komentara: 0

Ravnopravnost i bolji život osoba sa invaliditetom svakodnevna su obaveza svih građanki i građana

Članice i članovi Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad žele da danas, 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, podsete javnost na to da ravnopravnost i bolji život osoba sa invaliditetom jesu i moraju biti svakodnevni zadatak, ne samo institucija, nego i svih građana.
Izjave | Utorak, 01. 12. 2020. | Komentara: 0

Nisu važni glasovi, nego promene u ovoj zemlji

Svet posle korone biće mnogo drugačiji i tražiće nova rešenja, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je gostujući u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Happy rekao da je ono najosnovnije da što više ljudi preživi koronu. Rekao je i da je njegov primarni cilj u politici da se čuje drugačije mišljenje od onog kojim se građanima puni mozak.
Izjave | Ponedeljak, 30. 11. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Odluka Vučića o ambasadoru Crne Gore najmudriji potez

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povlačenjem odluke o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije učinio najmudriji politički potez u proteklih nekoliko meseci, kada je reč o odnosima prema susedima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook