Ne žele da isprave greške u Zakonu o finansijskoj podršci porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 31. 10. 2018. | Komentara: 0

Ne žele da isprave greške u Zakonu o finansijskoj podršci porodici

Novi Sad, 31. oktobar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nespremnost stavljanja na dnevni red sednice Narodne skupštine Republike Srbije inicijative kojom se predlažu izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, još jedan dokaz jednoumlja koje važi među pripadnicima i pripadnicama vladajuće većine.

LSV

Sramotno je što 128 poslanika nije glasalo, kao da nema mišljenje o uslovima koji su oštetili trudnice, majke i porodilje za vreme korišćenja porodiljskog bolovanja, preduzetnice kojima se oduzima godinu dana provedenog sa trećim detetom, kao i poljoprivrednicama kojima se obračunava duži vremenski period za prosek primanja.

Tok sednice u Narodnoj skupštini je samo jedan od postupaka koji potvrđuje ono na šta je Liga socijaldemokrata Vojvodine već upozoravala, da se urušavaju građanska i radnička prava, što je cena privlačenja stranih investitora i „otvaranja novih radnih mesta“.

Alarmantno stanje u domenu socijalnih pitanja potvrđuje i obustava konkursa za uspostavljanje nacionalne SOS telefonske linije za podršku ženama sa iskustvom nasilja, što ukazuje da su žrtve nasilja izgubile najmanje jedan servis podrške nedostatkom sluha nadležnih institucija. Da je postojalo dobre volje za dvosmernom komunikacijom, transparentniji pristup oglašavanju potreba i cilja konkursa, više organizacija bi podnelo svoje predloge programa za ovu namenu.

LSV insistira da se preduzmu odgovarajuće mere i pokaže  spremnost za dijalog Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja kada se radi o većim pravima građanki i građana ove zemlje. Ili – ako to nije slučaj, da ministar podnese ostavku i posao prepusti onima koji imaju više praktičnog iskustva i teorijskog znanja o delokrugu rada Ministarstva na čijem se čelu trenutno nalazi.

U suprotnom trudnice, majke i porodice sa malom decom još jednom najavljuju izlazak na ulicu, sa ciljem izražavanja neslaganja prema socijalnoj politici koju trenutno vodi vladajuća koalicija – jer više ništa ne gube, a izmenama Zakona mogu dobiti mnogo!


Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki

 




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook