Neće biti referenduma u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 29. 11. 2011. | Komentara: 0

Neće biti referenduma u Vojvodini

NOVI SAD - Razlika između toga šta govori bivši ministar i profesor FPN-a Dragan Veselinov i Lige socijaldemokrata Vojvodine nije u tome kako Vojvodina treba da izgleda, već je u tome što se LSV zalaže da pitanje autonomije Vojvodine bude rešeno kroz transformaciju državnog uređenja Republike Srbije, objašnjava za današnju Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Bojan Kostreš

- Za razliku od nas, Veselinov traži da se pitanje Vojvodine reši na referendumu građana Vojvodine što je unilateralna aktivnost koja će dodatno traumatizovati i destabilizovati političku scenu u Srbiji - dodaje Kostreš. Na pitanje da li je LSV odustala od programskog dokumenta „Vojvodina republika" Kostreš odgovara:
- Nikada ne odustajemo. Ali pročitajte taj dokument pa ćete videti da mi jesmo za to da Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali da se prethodno reši pitanje regionalizacije cele Srbije, odnosno transformacija postojećeg državnog uređenja Republike Srbije, a nikako da se pitanje Vojvodine rešava separatno.

Posle niza neuspelih pokušaja decentralizacije, da li smatrate da je pitanje autonomije iscrpljeno?
Ne bih se složio sa tim jer se može uraditi puno stvari i u postojećem ustavnom okviru, a još više reformom Ustava do koje će morati doći ako Srbija želi dalji nastavak evropskih integracija. Mislim da je autonomija Vojvodine bazirana na evropskim standardima, ali i na stečenim pravima, pravi okvir u kome treba tražiti budući položaj Vojvodine u okviru Republike Srbije. Činjenica da ni po sadašnjem Ustavu njene nadležnosti nisu dovoljno artikulisane ne znači da treba da odustanemo od toga nego naprotiv.

Kao bivši predsednik skupštine APV, kako komentarišete poziv Dragana Veselinova da se hitno raspiše referendum o tome da li Vojvodina treba da bude republika?
Niko neće ponuditi referendum sa tim pitanjem. S obzirom na to da to uopšte nije realno, ne želim o tome da govorim.

A da li delite uverenje Dragana Veselinova da bi na takvom referendumu 50 odsto Srba glasalo da Vojvodina dobije nezavisnost?
Ne znam za taj podatak kojim barata Veselinov, ali me to ne bi iznenadilo ukoliko se nastavi ovakva hajka na autonomiju Vojvodine. Sada imate situaciju da Ustavnom sudu ne smetaju klerofašističke bande koje terorišu građane Srbije, a otvara se pitanje ustavnosti Statuta i postavlja se pitanje da li Vojvodini uopšte treba autonomija. Takvo ponašanje može izazvati ozbiljan revolt velikog broja građanki i građana Vojvodine i dovesti ih da razmišljaju o tome da autonomija Vojvodine nije pravi okvir za konzumiranje njihovih prava.

(BILSV, 29.11.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook